Ελλαδα

«Αν καταστραφεί το πλοίο, θα χαθεί η παραλία»: «Καμπανάκι» Λέκκα για το Ναυάγιο της Ζακύνθου

«Όταν φύγει το πλοίο, τα κύματα θα αρχίσουν ξανά να τη διαβρώνουν» δήλωσε ο καθηγητής

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το περίφημο Ναυάγιο στη Ζάκυνθο
Ναυάγιο Ζακύνθου: Προειδοποίηση Λέκκα για καταστροφή του πλοίου © Unsplash / Barna Bartis

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Η προειδοποίηση του Ευθύμιου Λέκκα για την καταστροφή του πλοίου και την τύχη της παραλίας

Το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου βρίσκεται σε κίνδυνο, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, να προειδοποιεί ότι αν τα κύματα καταστρέψουν εντελώς το πλοίο «Παναγιώτης», τότε θα χαθεί και η πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού.

«Το "ναυάγιο" είναι μία ευαίσθητη περιοχή. Είναι η πιο φωτογραφημένη περιοχή του κόσμου, μαζί με 2-3 άλλες ελληνικές παραλίες. Βλέπουμε ένα μοναδικό τοπόσημο να καταστρέφεται και ουσιαστικά το έχουμε αφήσει στην τύχη του από τον έντονο κυματισμό στην περιοχή. Έχει ήδη κοπεί στα δύο ή τρία κομμάτια, έχει διαλυθεί», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα προστασίας, «σε λίγο δεν θα υπάρχει παραλία "ναυάγιο". Ήταν πολύ πιο μικρή, διαμορφώθηκε όταν προσάραξε το πλοίο, διαμορφώθηκαν καινούργιες υδροδυναμικές συνθήκες στην περιοχή, είχαμε περισσότερη απόθεση άμμου. Αν φύγει το πλοίο, με την καταστροφή, τη διάβρωση, τα κύματα που το διαλύουν σε κομμάτια, θα φύγει και η παραλία, θα διαβρωθεί, δεν θα υπάρχει "ναυάγιο", αυτός είναι ο μέγιστος κίνδυνος που υπάρχει».

Ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε ακόμα ότι «πριν το ναυάγιο, πριν 43 χρόνια, η παραλία ήταν πάρα πολύ μικρή. Είχαμε κατολισθήσεις από τα ασβεστολιθικά που δομούν τα πρανή και στη συνέχεια ο βράχος θρυματιζόταν και με τα κύματα γινόταν η παραλία. Αλλά υπήρχε και η αντίθετη διαδικασία, με διάβρωση από τα κύματα. Η παραλία πριν το ναυάγιο είχε πλάτος της τάξης των 10 ως 30 μ. Με το που προσάραξε το πλοίο, εμπόδιζε τη μεγάλη διάβρωση. Έτσι, η "τροφοδοσία" με βράχους και κατολισθήσεις, πλάτυνε την παραλία. Όταν φύγει το πλοίο, τα κύματα θα αρχίσουν ξανά να τη διαβρώνουν. Θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση στη μεταφορά άμμου στον πυθμένα της θάλασσας, που είναι πολύ βαθιά. Και δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν τη χαμένη άμμο οι κατολισθήσεις και η διάβρωση των πρανών. Θα χάσουμε και το πλοίο, που ήδη είναι στα τελευταία στάδια της δομής του, αλλά και την παραλία».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πάνω στα πρανή, από όπου βλέπουν το ναυάγιο πάνω από 5.000 επισκέπτες ημερησίως την τουριστική περίοδο. «Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες, δεν υπάρχει μία εξέδρα ασφαλής, δεν υπάρχει κέντρο πληροφόρησης, ούτε τουαλέτες, πάρκινγκ, χώροι αναψυχής. Είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες ... επιτέλους, πρέπει να παρέμβουμε», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyf1r327xcsh)

Η κακοκαιρία «διαλύει» το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Νέες φθορές στο κουφάρι του Ναυαγίου της Ζακύνθου προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Ionian TV, ένας από τους πρώτους που αντίκρισαν και φωτογράφισαν το Ναυάγιο μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Ζάκυνθο ήταν ο πρόεδρος της κοινοπραξίας Πόρτο Βρώμη-Μαριές, Διονύσης Γιατράς, ο οποίος δήλωσε ότι «είδα να λείπει ένα μεγάλο μέρος από το σκάφος, να έχει μικρύνει και άλλο η παραλία και η κατάσταση ήταν πολύ στενάχωρη». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerazante, ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης και ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Στασινόπουλος, βρέθηκαν την Τετάρτη στο υπουργείο Τουρισμού, όπου και συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρωνα Φλουρή.

Με υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Στασινόπουλος προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και τη γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά-Μαρία Κόλλια, ζητά να εκδοθεί υπουργική απόφαση για άμεση παραχώρηση της ζώνης παραλίας και αιγιαλού της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου στον δήμο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyf1r327xcsh)

Σε δηλώσεις του ο κ. Ακτύπης τόνισε ότι «το θέμα του Ναυαγίου ήδη είναι στα αρμόδια υπουργεία και στο υπουργείο Τουρισμού έγινε επαφή με τον γενικό γραμματέα κ. Φλουρή για συντονισμό των ενεργειών τα οποία θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να περάσει η διαχείριση του Ναυαγίου και η αποκατάσταση των ζημιών στον Δήμο Ζακύνθου. Ήδη έχει γίνει επαφή με τη γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, την κ. Κόλλια, και προγραμματισμένο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, την ερχόμενη εβδομάδα, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το σχέδιο που έχουμε για το Ναυάγιο. Αυτοί που άφησαν το Ναυάγιο επί 40 χρόνια χωρίς να κάνουν ενέργειες για να το συντηρήσουν, να το διασώσουν για να συνεχίσει να υπάρχει, σήμερα μας ασκούν κριτική, που ξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να διασώσουμε το Ναυάγιο και οι ενέργειες που έχουμε κάνει είναι συγκεκριμένες και απτές».

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι «2.730.000 ευρώ βγάλαμε από το υπουργείο Οικονομικών και δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν γιατί κάποιοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Το υπουργείο Εσωτερικών στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή της κ. Κράτσα έχει βγάλει 1 εκατ. ευρώ για να γίνουν έργα στην περιοχή και πρέπει να κατατεθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη νέα περιφερειακή αρχή τεχνικά δελτία για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα. Βλέπουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως βουλευτής, ασχολούμαστε πραγματικά με το Ναυάγιο, έχουμε βγάλει χρηματοδοτήσεις και είμαστε συνέχεια από πάνω».

«Πρέπει να γίνουν δυο διαφορετικά πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με τη διαχείριση, δηλαδή, ανοικτό Ναυάγιο με μέτρα προστασίας και το άλλο με τη συντήρηση του καραβιού. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προλάβουμε με διαδικασίες που προωθούμε, να επέμβουμε στο καράβι με συγκεκριμένες ενέργειες για να μην χτυπιέται το καράβι από το κύμα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαστε πάνω από το πρόβλημα και κοιτάμε να σώσουμε ότι μπορεί να διασωθεί αυτή τη στιγμή», σημείωσε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cycm7g90vou9)

Όσον αφορά τον κίνδυνο «εξαφάνισης» του Ναυαγίου, ο κ. Ακτύπης τόνισε ότι ο ίδιος επί 4 χρόνια προσπαθεί να λύσει αυτό το σημαντικό ζήτημα. «Να μην ανησυχούν! Αν ανησυχούσαν, ας τα έκαναν 15 χρόνια νωρίτερα που είχαν τη διαχείριση. Η σιωπή τους νομίζω είναι η καλύτερη λύση για να κάνουμε τη δουλειά μας…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (10/01), συζητήθηκε το θέμα του Ναυαγίου, παρουσία του Διονύση Ακτύπη. Ο κ. Στασινόπουλος ενημέρωσε για την πρόθεση του δήμου και το υπόμνημα που κατέθεσε, με το οποίο αιτείται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση, ενώ ο βουλευτής, από την πλευρά του, ανέλυσε τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση άδικα, αφού μόνο η ΝΔ προσπάθησε -όπως είπε- να δώσει λύση και ανέφερε πως σε αυτήν τη φάση μόνο ο δήμος μπορεί να προχωρήσει το θέμα.

Διαβάστε επίσης »»» Το ναυάγιο του τσιγαράδικου «Παναγιώτης» στη Ζάκυνθο που δημιούργησε μια από τις πιο διάσημες παραλίες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ