Ελλαδα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ζάκυνθος λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης

«Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έναν μήνα» αναφέρει ο γ.γ της Πολιτικής Προστασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ζάκυνθος λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ζάκυνθος λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης © Unsplash

Ζάκυνθος: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης - «Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έναν μήνα» αναφέρει ο γ.γ της Πολιτικής Προστασίας

Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης κηρύχθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, η Δημοτική Κοινότητα Ζακύνθου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της επικίνδυνης ρύπανσης του δικτύου ύδρευσης, μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γεώργιος Στασινόπουλος.

Η εν λόγω κήρυξη θα τεθεί σε ισχύ για ένα μήνα και συγκεκριμένα μέχρις τις 12 Φεβρουαρίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyf8hzce8295)

Η απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη της Δ.Κ. Ζακυνθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναφέρει: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Ζακύνθου του Δήμου Ζακύνθου, της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω επικίνδυνης ρύπανσης δικτύου ύδρευσης στην παραπάνω περιοχή, σύμφωνα με το ανωτέρω 9 σχετικό. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 12 Φεβρουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ζάκυνθος λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης
© Imerazante

Πώς μπήκε πετρέλαιο στον αγωγό στη Ζάκυνθο;

Νερό με πετρέλαιο τρέχει από τις βρύσες στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Γιώργο Στασινόπουλο. Το πρόβλημα εντοπίζεται από εχθές Κυριακή (14.1), με τον δήμαρχο να ζητά η Ζάκυνθος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

«Αυτό το θέμα προκλήθηκε από ένα ατύχημα που είχαμε στο δρόμο και το πετρέλαιο πήρε το δρόμο του νερού της βροχής, τα φρεάτια ήταν σπασμένα και από κάτω βρισκόταν σπασμένος αγωγός της ΔΕΥΑΖ, όλο το βράδυ έβρεχε, οπότε αν είχαμε 30 λίτρα έγιναν 2.000 και γέμισαν πετρέλαιο όλα τα σπίτια», δήλωσε ο κ. Στασινόπουλος στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι «στο κέντρο της Ζακύνθου ζουν από 3.000 έως 5.000 κάτοικοι, αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο. Σε κάθε σπίτι έχουμε μικρές δεξαμενές, οι οποίες αποθηκεύουν το νερό και το χρησιμοποιούμε, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα καθώς το πλαστικό τραβάει τη μυρωδιά του πετρελαίου».

«Χθες, Κυριακή ενημερώσαμε την Πολιτική Προστασία για να κηρυχθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε σε άλλο σημείο ο δήμαρχος Ζακύνθου. Σχετικά με τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δήλωσε: «Όλα τα σχολεία τα έχουμε ελέγξει, αδειάσαμε όλους τους κεντρικούς αγωγούς, τους πλύναμε αλλά υπάρχει θέμα από τα ρολόγια μέχρι τις δεξαμενές των σπιτιών».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyf2pmo2gh75)

Ζάκυνθος: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι που βλέπουν πετρέλαιο στις βρύσες τους

Σύμφωνα με το imerazante.gr, μηνύσεις ετοιμάζονται να υποβάλλουν αγανακτισμένοι κάτοικοι, οι οποίοι έβλεπαν τις δεξαμενές νερού να γεμίζουν με πετρέλαιο και δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Ο κ. Αργύρης Λαγοδήμος καταγγέλλει στην «Ημέρα»: «Μας ενημέρωσαν ότι μολύνθηκε ο αγωγός. Καταλάθος; Σκόπιμα; Είναι δουλειά των αρμοδίων να ψάξουν να βρουν το πώς έγινε… Μολύνθηκε η μισή χώρα. Το πρωί της Παρασκευής που κατέβηκα για να πάω στη δουλειά, άκουσα να μπαίνει με πολλή πίεση νερό στο δίκτυο. Μετά που ενημερώθηκα για το έγινε, άμεσα κοιτάξαμε να δούμε οι δεξαμενές μας μύριζαν πετρέλαιο και όντως μύριζαν πετρέλαιο! Αναρωτιέμαι γιατί αφού γνώριζαν από την Πέμπτη ότι το μισό δίκτυο της Ζακύνθου έχει πετρέλαιο, έδωσαν στην άλλη μισή Ζάκυνθο νεό; Ποιος αρμόδιος έδωσε το ΟΚ να ανοιχτούν τα κλειδιά και να πάρει η υπόλοιπη Ζάκυνθος; Δεν το καταλαβαίνω. Θα κινηθώ νομικά κατά παντός υπευθύνου. Αδειάσαμε τις δεξαμενές για να μπούμε να τις πλύνουμε, πήραμε τηλέφωνο στον Δήμο, αγόρασα δεξαμενή για να βάλω καθαρό νερό και να μπορέσουμε να πλύνουμε τις δεξαμενές και να ρίχνουμε νερό στο πρόσωπο μας. Καλά που είναι γεμάτο αλάτι και λάσπη… αλλά και με πετρέλαιο;;; Ντροπή!»

Ο κ. Σπύρος Κεφαλλονίτης σημείωσε: «Μάθαμε ότι το νερό που μας δίνει ο Δήμος έχει πετρέλαιο από την Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αδειάσουμε τη δεξαμενή και να καθαρίσουμε. Ποιος θα μας καθαρίσει τη δεξαμενή;;; Θα πρέπει να τραβηχτεί και να καθαριστεί το νερό και να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες από τον Δήμο. Πρέπει να κάνουμε εμείς μηνύσεις για να λειτουργήσει το σύστημα; Από την Πέμπτη άρχισε να μυρίζει. Νόμιζα ότι κάποιος βάζει πετρέλαιο και το πρωί της Παρασκευής είδαμε υπαλλήλους του Δήμου που άνοιγαν για να τρέξει το νερό. Ανοίξαμε τη δεξαμενή και είδαμε το πετρέλαιο».

Διαβάστε επίσης »»» Η κακοκαιρία «διαλύει» το Ναυάγιο της Ζακύνθου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ