Ελλαδα

«Ορφανοτροφεία»: Πόσα παιδιά στην Ελλάδα είναι «προς υιοθεσία»;

Πενταπλάσιες οι αιτήσεις για υιοθεσία από τις αιτήσεις για αναδοχή

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ορφανοτροφεία»: Πόσα παιδιά στην Ελλάδα είναι «προς υιοθεσία»;

«Ορφανοτροφεία»: Ο μύθος που πιστεύουν σχεδόν όλοι, και οι αριθμοί που δεν ξέρει σχεδόν κανείς

Υπάρχει μία γενικευμένη ιδέα ότι είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατον, να υιοθετήσει κανείς παιδί στην Ελλάδα. Και ότι, πέραν τούτου, αυτό γίνεται για μία σειρά από λάθος λόγους, ή από καθαρή… «κακία». Είναι μια λαϊκή άποψη που ακουγόταν παλιά, πριν από μισό αιώνα και βάλε, μα που δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη, και που πόρρω απέχει βέβαια από την πραγματικότητα.

Αντιθέτως, όπως όλοι οφείλουμε να ξέρουμε, υπάρχουν, και ΚΑΛΩΣ, πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως όποτε υπάρχει κάποιο νέο αίτημα υιοθεσίας. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να δίνονται τα παιδιά σε ακατάλληλους γονείς, κι αυτός είναι ένας κανόνας που δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις. Και, όχι, τα ιδρύματα δεν είναι… «κολαστήρια», όπου τα παιδιά ταλαιπωρούνται ή περνούν μαρτυρικά τις μέρες τους. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Κυρίως όμως, λένε πολλοί, υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών που περιμένει πώς και πώς να βρει μια παντοτινή οικογένεια. Διάβασα μάλιστα σε μία ανάρτηση, ανάμεσα στις πολλές παρόμοιες: «Με τόσα παιδάκια στα ορφανοτροφεία, προς τι η παρένθετη μητρότητα;» Δεν θα εξετάσω εγώ εδώ το θέμα της παρένθετης κυοφόρου, αλίμονο. Αυτά είναι θέματα που απασχολούν μία σειρά καλά κατηρτισμένους ειδικούς και αφορούν το κράτος και τους νόμους του. Αναφορικά όμως με το πρώτο σκέλος της πρότασης, έχω να πω δυο πράγματα.

Λοιπόν, ΟΧΙ, δεν υπάρχουν «τόσα παιδάκια» στα ελληνικά ορφανοτροφεία. Για την ακρίβεια, σε όλες μαζί τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (συνολικά λειτουργούν 98 τέτοιες δομές στη χώρα μας), υπάρχουν 149 παιδιά προς υιοθεσία. Ούτε 150, ούτε 1.500, ούτε 15.000. Αλλά 149 παιδάκια: 77 αγόρια και 72 κορίτσια. Κοντά σε αυτά, υπάρχουν και άλλα 572 παιδιά για αναδοχή: 291 αγόρια και 281 κορίτσια. Αυτά είναι όλα κι όλα.

Δεν θα πούμε άλλα, γιατί δεν είμαστε ειδικοί. Μονάχα ένα στοιχείο ακόμη, που πονάει: οι αιτήσεις για υιοθεσία είναι περίπου πενταπλάσιες από τις αιτήσεις για αναδοχή. Κατανοητό βέβαια — αλίμονο. Αλλά και πόσο κρίμα…

ΥΓ. Όλα τα ακριβή νούμερα, καθώς και μία σειρά από άλλα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, μπορεί να βρει οποιοσδήποτε στην οικεία πλατφόρμα του υπουργείου. Πρόκειται για μία συνολικά εξαιρετική δουλειά, που συγκεντρώνει και παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο όλα τα θέματα που απασχολούν όποιον σκέφτεται στα σοβαρά να υιοθετήσει ένα παιδί ή —και μπράβο του— να γίνει ανάδοχος.

«Ορφανοτροφεία»: Πόσα παιδιά στην Ελλάδα είναι «προς υιοθεσία»;
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα ΤΝ Bing

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ