Ελλαδα

Σήμερα η έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό - Εκτιμήσεις για 7.000 κρούσματα τη μέρα

Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών που νοσούν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με μάσκα κατεβαίνει τις σκάλες στην πλατεία Συντάγματος
Κορωνοϊός: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από το Υπ. Υγείας © ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI

Κορωνοϊός: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα από το Υπουργείο Υγείας - Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων

Το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και ιώσεων ανησυχεί τους ειδικούς. Μέρα με τη μέρα τα κρούσματα αυξάνονται, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κορύφωση της νέας έξαρσης λίγο πριν τα τέλη Ιανουαρίου, περί τις 22 του μήνα. Σήμερα Τετάρτη (10.1) η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχωρά σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου. 

Στις 11:30 π.μ. ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, θα ενημερώσουν για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. 

Κορωνοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων και κορύφωση περί τα τέλη Ιανουαρίου

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε την εκτίμηση ότι περί τις 22 Ιανουαρίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα θα φτάσουν τις 7.000. Ο καθηγητής επισήμανε ότι η κορύφωση της διασποράς τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων λοιμώξεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Μάσκα πεταμένη στο οδόστρωμα
Η εκτίμηση του καθηγητή για αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σύμφωνα με τα μοντέλα, ο καθηγητής σημείωσε ότι μετά τα τέλη Ιανουαρίου θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση, ενώ συνέστησε προσοχή, καθώς υπάρχουν όπως είπε και άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ακόμη ότι οι αρχικοί υπολογισμοί πριν από τα Χριστούγεννα προέβλεπαν ότι θα φτάναμε μέχρι και 8.800 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση της διασποράς, αλλά υπάρχει αυτή η σημαντική διόρθωση προς τα κάτω λόγω αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου: «Αρχίσαμε να προσέχουμε, φοράμε λίγο παραπάνω τη μάσκα, κάνουμε τεστ, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να προσέξουμε» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να κάνει και εμβόλια, «ακόμη προλαβαίνουμε, αν δράσουμε τώρα» όπως είπε. Ο καθηγητής σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cya0ydhqhywh)

Κορωνοϊός: Ποια η πορεία των κρουσμάτων σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη

Για την έξαρση του κορωνοϊού και γενικότερα των αναπνευστικών λοιμώξεων, την οποία χαρακτήρισε «αναμενόμενη ιδίως για τους 3 χειμερινούς μήνες» μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ, ποτέ δεν έφυγε», είπε η Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε πως «η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που κυριαρχεί δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό και δεν κάνει πνευμονίες».

Ως προς τα μικρά παιδιά και το τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς μόλις τα παιδιά εμφανίσουν το πρώτο σύμπτωμα, ακόμη κι αν δεν έχουν πυρετό. «Ο στρεπτόκοκκος ειδικά εμφανίζει πονόλαιμο», είπε η κυρία Παγώνη και πρόσθεσε πως «αν δοθεί αγωγή άμεσα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά».

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «έχουμε μείνει πίσω στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και ειδικά το εμβόλιο της γρίπης καλό θα ήταν να γίνει ακόμη και τώρα, καθώς η γρίπη θα μας προβληματίζει σίγουρα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου».

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών που νοσούν

Τα σχολεία όλης της χώρας άνοιξαν από την περασμένη Δευτέρα (8.1), με τα κρούσματα του κορωνοϊού να έχουν εκτοξευθεί και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημοσίευσε εγκύκλιο με οδηγίες προς μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών
  • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  • Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος
  • Το γεύμα
  • Τη χρήση της τουαλέτας
  • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Σε ό,τι αφορά τις απουσίες των μαθητών, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω του COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της. Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy9xhm1qwesx)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ