Ελλαδα

Πώς έγινε η καταδίωξη όπου σκοτώθηκε ο 29χρονος αστυνομικός - Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθη ο 20χρονος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασπρόπυργος: Με ιλιγγιώδη ταχύτητα πήγαιναν τα οχήματα στη μοιραία καταδίωξη
Η κατεστραμμένη μηχανή στην οποία επέβαινε ο 29χρονος αστυνομικός © ertnews.gr

Ασπρόπυργος - Νεκρός 29χρονος αστυνομικός: Πώς έγινε η καταδίωξη του αυτοκινήτου - Χειροπέδες σε 20χρονο

Σε ανακοινώσεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. για την καταδίωξη κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο 29χρονος αστυνομικός στον Ασπρόπυργο. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (18.12) 20χρονος - ο οποίος μαζί με άλλους τρεις συνεργούς τους δεν σταμάτησαν στα νοήματα των αστυνομικών που έδρασαν μετά από κλήση για απόπειρα κλοπής οχήματος στη Νίκαια - βρίσκεται στα χέρια των αρχών. 

Στην ανακοίνωση περιγράφεται το πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Κατά την προσπάθεια διαφυγής τους, έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και ανέπτυξαν υπερβολική ταχύτητα, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη ζωή των λοιπών χρηστών του οδικού δικτύου. Ακολούθως, επί της Λεωφόρου Αθηνών με κατεύθυνση τον Ασπρόπυργο, στο 14ο περίπου χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, ο 20χρονος έχασε τον έλεγχο του κλεμμένου οχήματος και συγκρούστηκε με άλλο κλεμμένο όχημα, που οδηγούσε συνεργός του, με συνέπεια να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί, αφού προσέκρουσε στο διαχωριστικό στηθαίο, ενώ το άλλο όχημα με τον οδηγό διέφυγε. Στη συνέχεια, μοτοσικλέτα της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που ακολουθούσε το όχημα, προσέκρουσε πάνω σε περιπολικό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας και τον βαρύ τραυματισμό του συνοδηγού». 

Ο 29χρονος αστυνομικός έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια καταδίωξης στον Ασπρόπυργο
Ο 29χρονος αστυνομικός σκοτώθηκε ακαριαία στο τροχαίο δυστύχημα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του 20χρονου

Δικογραφία για εγκληματική οργάνωση (συμμορία), διακεκριμένες κλοπές, απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση από την οποία προκλήθηκε θάνατος, σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, μετά από διαδοχικές κλοπές οχημάτων στο Πέραμα και στη Νίκαια Αττικής από μέλη εγκληματικής οργάνωσης, κατά τη διαφυγή των οποίων και συνεπεία επικίνδυνης οδήγησης, προκλήθηκε θανάσιμος τραυματισμός αστυνομικού και τραυματισμός ακόμη τριών.

Για τις ανωτέρω πράξεις συνελήφθη, χθες, 18 Δεκεμβρίου 2023, το πρωί 20χρονος, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τρεις συνεργοί του, από τους οποίους οι δύο έχουν ταυτοποιηθεί. Ειδικότερα, οι ανωτέρω έχοντας συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την κλοπή οχημάτων, από βραδινές ώρες της 17-12-2023 έως και πρώτες πρωινές ώρες της 18-12-2023 αφαίρεσαν τέσσερα (4) οχήματα από το Πέραμα και τη Νίκαια Αττικής.

Κατά την προσπάθεια διαφυγής τους, έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και ανέπτυξαν υπερβολική ταχύτητα, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη ζωή των λοιπών χρηστών του οδικού δικτύου.

Ακολούθως, επί της Λεωφόρου Αθηνών με κατεύθυνση τον Ασπρόπυργο, στο 14ο περίπου χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, ο 20χρονος έχασε τον έλεγχο του κλεμμένου οχήματος και συγκρούστηκε με άλλο κλεμμένο όχημα, που οδηγούσε συνεργός του, με συνέπεια να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί, αφού προσέκρουσε στο διαχωριστικό στηθαίο, ενώ το άλλο όχημα με τον οδηγό διέφυγε.

Στη συνέχεια, μοτοσικλέτα της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που ακολουθούσε το όχημα, προσέκρουσε πάνω σε περιπολικό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας και τον βαρύ τραυματισμό του συνοδηγού. Παράλληλα, τραυματίσθηκε ελαφρά το πλήρωμα του περιπολικού και προκλήθηκαν φθορές στο υπηρεσιακό όχημα.

Οι τραυματίες αστυνομικοί διεκομίσθηκαν στο νοσοκομείο και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από Ιατροδικαστή, ενώ επίσης παραγγέλθηκε η νεκροψία – νεκροτομή του θανόντα αστυνομικού.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Οι δραματικές συνομιλίες με το Κέντρο Επιχειρήσεων μετά το δυστύχημα

Τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν μετά το τροχαίο στον Ασπρόπυργο, όπου σκοτώθηκε ο 29χρονος αστυνομικός, έχει καταγράψει το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί για να ζητήσουν βοήθεια για τους συναδέλφους τους δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα. 

Ο Ant1 έδωσε τη Δευτέρα (18.12) στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο με τον διάλογο αστυνομικών, που συμμετείχαν στην καταδίωξη στον Ασπρόπυργο. Οι αστυνομικοί απευθύνουν παράκληση για την άμεση άφιξη ασθενοφόρου. 

  • Κέντρο επιχειρήσεων: Ένας συνάδελφος να διαβιβάσει ψύχραιμα για την κατάσταση των συναδέλφων και το σημείο το ακριβές.
  • Αστυνομικός: Από… θέλουμε να έρθει το ασθενοφόρο από ρεύμα προς Αθήνα μετά τη λίμνη Κουμουνδούρου, μετά τη λίμνη Κουμουνδούρου πάνω στη στροφή.
  • Κέντρο επιχειρήσεων: Ελήφθη, έχουν ενημερωθεί, έχουν ενημερωθεί, στην Αθηνών-Κορίνθου, ορθόν;
  • Αστυνομικός: Ορθόν. Στην Αθηνών-Κορίνθου. Ο συνάδελφος έχει εκσφενδονιστεί.
  • Κέντρο επιχειρήσεων: Ελήφθη, ελήφθη. Ενημερώνουμε… ενημερώνουμε τώρα.
  • Αστυνομικός: Παράκληση, σύντομα ένας σταθμός (περιπολικό) στο ανερχόμενο με ρεύμα για Αθήνα στην Αθηνών στο ύψος που βρισκόμαστε. Παράκληση.
  • Κέντρο επιχειρήσεων: Ένας σταθμός… Να το ενισχύσει. Πού είστε... πού ακριβώς;
  • Αστυνομικός: Το ύψος του τροχαίου, παράκληση, στο ρεύμα για Αθήνα ένας σταθμός για να κόψει. Έχουμε τον συνάδελφο στο οδόστρωμα, παράκληση.
  • Κέντρο επιχειρήσεων: Ένας σταθμός στη λίμνη Κουμουνδούρου να ενισχύσει, να κόψει την εθνική. Υπάρχει συνάδελφος στο οδόστρωμα.Αστυνομικός: Έχουμε φύγει από τη δεύτερη καταδίωξη και πάμε εμείς για εκεί. Το 'χουμε.
  • Κέντρο επιχειρήσεων: Ελήφθη, ελήφθη, ρεύμα προς Αθήνα.
  • Αστυνομικός: Κέντρο, ο ένας συνάδελφος είναι πίσω από το περιπολικό και… Παράκληση, ασθενοφόρο όσο πιο γρήγορα…
  • Κέντρο επιχειρήσεων: Έχουν ενημερωθεί.
  • Αστυνομικός: Πείτε μας ποιο νοσοκομείο εφημερεύει να μεταφέρουμε τουλάχιστον τον εν ζωή συνάδελφο, να τον μεταφέρουμε άμεσα στο νοσοκομείο, Κέντρο.

Πατέρας 29χρονου αστυνομικού: «Καλύτερα να μου κόβονταν τα χέρια, να μην τον άφηνα να πάει»

Ο πατέρας του 29χρονου αστυνομικού συντετριμμένος μίλησε για τον θάνατο του γιου του εν ώρα καθήκοντος. Όπως εξήγησε τόσο ο ίδιος, όσο και ο μεγαλύτερος αδελφός του ανήκαν τα τελευταία χρόνια στην οικογένεια της Αστυνομίας, αφού στην Πάτρα - τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν - δεν υπήρχαν δουλειές. «Ασχολήθηκαν (σ.σ. με την αστυνομία), γιατί δεν υπήρχε δουλειά στην Πάτρα. Πήγε ο ένας, μετά ήρθε και ο άλλος. Καλύτερα να μου κόβονταν τα χέρια, να μην τον άφηνα να πάει. Αντίρρηση δεν είχα, φόβο είχα», είπε μιλώντας στο Star.

Ο 29χρονος Χρήστος μπήκε στην Αστυνομία το 2019 και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, όπως ακριβώς και ο μεγαλύτερος αδελφός του πριν πάει στην Πάτρα στα ΜΑΤ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ