Ελλαδα

Δ. Σαρηγιάννης: Ποια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας - Καμπανάκι για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής εν μέσω εορταστικής περιόδου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δ. Σαρηγιάννης: Ποια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας - Καμπανάκι για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής εν μέσω εορταστικής περιόδου
Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια © EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δ. Σαρηγιάννης: Ποια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας - Καμπανάκι για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής εν μέσω εορταστικής περιόδου

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «NewsRoom», για μια λίστα επικίνδυνων προϊόντων για την υγεία μας, πολλά από τα οποία δεν είναι εμφανές ότι είναι επιβλαβή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxrck4927j4h)

Στη λίστα περιλαμβάνονται ηλεκτρικά είδη, μόδας, παιχνίδια και αθλητικά. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κυρίως στα παιχνίδια, ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. «Θα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα ότι έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέταλλα και τα μαλακά πλαστικά των οποίων οι ουσίες, όπως είπε, μπορούν να δημιουργήσουν «προβλήματα όπως διαταραχή στο ορμονικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα δευτερεύουσες επιπτώσεις, όπως μεταβολικό σύνδρομο και άρα διαβήτη τύπου 2, προβλήματα λιπώδους ήπατος, ακόμη και στην αναπαραγωγή».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια πανευρωπαϊκά, στην οποία μάλιστα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ηγείται – και η χώρα μας γενικότερα – της προσπάθειας να σχεδιάσουν προϊόντα και χημικά τα οποία να είναι ασφαλή».

Απειλή για την υγεία, σε μικρότερο βαθμό από τα προαναφερθέντα υλικά, είναι επίσης τα σκληρά υφάσματα, τα υφάσματα (γενικά) και το δέρμα.

Υλικά όπως το ξύλο, το χαρτί ή αφρώδη υλικά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ