Ελλαδα

Έφυγε από τη ζωή ο αφοσιωμένος ευρωπαϊστής δικηγόρος Ξενοφών Γιαταγάνας

Είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Γραφείου του Προέδρου Ζακ Σαντέρ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφυγε από τη ζωή ο αφοσιωμένος ευρωπαϊστής δικηγόρος Ξενοφών Γιαταγάνας
Έφυγε από τη ζωή ο αφοσιωμένος ευρωπαϊστής δικηγόρος Ξενοφών Γιαταγάνας

Ξενοφών Γιαταγάνας: Πέθανε χθες ο αφοσιωμένος ευρωπαϊστής και συγγραφέας - Είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

«Έφυγε» χθες (13.12) από τη ζωή ο Ξενοφών Γιαταγάνας, πολυσχιδής προσωπικότητα που διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Γραφείου του Προέδρου Ζακ Σαντέρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ και σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δίδασκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών.

O τελευταίος αποχαιρετισμός θα γίνει την Παρασκευή 15.12 στις 1.30 στη Ριτσώνα. 

Ο Ξ. Γιαταγάνας ήταν Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής τη νομική προστασία των ιδιωτών στο κοινοτικό δίκαιο και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2006) με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή.

Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου (2012) και του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπ.Οικονομικών (2010-2011),

Είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις πάνω σε ζητήματα κοινοτικού δικαίου και ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων στα αντικείμενα του και για την αριστερά. Οι πιο πρόσφατες δημοσιευμένες μονογραφίες του αφορούν την πορεία συνταγματοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003) και την ενσωμάτωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2004), την Ευρώπη μετά την κρίση (2008), το Δικαίωμα Αντίστασης και την Πολιτική Ανυπακοή (2010).

Φίλοι και συνάδελφοι τον αποχαιρετούν με συγκίνηση μέσω αναρτήσεων τους στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης. 

«Έφυγε» σήμερα από κοντά μας ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ. Ο καλός συμμαθητής στο Βαρβάκειο, ο ανυχτόμυαλος σύντροφος στην Αριστερά, ο εξαιρετικός νομικός επιστήμονας, ο αφοσιωμένος ευρωπαϊστής που συνέβαλε ουσιαστικά με τις γνώσεις και την εμπειρία του, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Commission και μέλος του γραφείου του Ζακ Σαντέρ, στις κρίσμες αποφάσεις που σημάδεψαν την πορεία της Ευρώπης στη δεκαετία του ¨90 και αργότερα.
»Θυμάμαι ακόμα τα χρόνια όπου λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων του στέρησαν στο σχολείο τα «αξιώματα» και τους επαίνους του άριστου μαθητή που ήταν. Μία από τις πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πήρα μέρος ήταν η διαμαρτυρία στην αυλή του Βαρβακείου με σύνθημα: «Στον Γιαταγάνα έπαινος»!
Καλό σου ταξίδι Ξενοφώντα
Σ’ ευχαριστούμε για όλα!», γράφει φίλος του εκλιπόντα.

«Έφυγε» σήμερα από κοντά μας ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ. Ο καλός συμμαθητής στο Βαρβάκειο, ο ανυχτόμυαλος σύντροφος στην...

Posted by Yannis Meimaroglou on Wednesday, December 13, 2023

Στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση της θλιβερής είδησης όσοι τον γνώριζαν τον αποχαιρετούν και του εύχονται καλό ταξίδι.

Θλιβερή είδηση. Ο Φώντας δεν είναι πια ανάμεσα μας. Τελευταίος αποχαιρετισμός την Παρασκευή 15/12 στις 1.30 στη Ριτσώνα....

Posted by Nikos Diakoulakis on Wednesday, December 13, 2023

Ο Ευ. Βενιζέλος για τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα

Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετήσεις έναν άνθρωπο σαν τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα. Έναν υποδειγματικό Ευρωπαίο πολίτη και νομικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση. Έναν γνήσιο διανοούμενο. Συλλέκτη ιστορικών εμπειριών με προσωπικό κόστος αλλά και γραμματοσήμων. Συμμέτοχο της Ιστορίας και επιμελή αρχειοθέτη της. Έναν μαχόμενο δημοκράτη που στρατεύθηκε και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έναν λάτρη της Τήνου. Έναν ευγενή κοσμοπολίτη και ουσιαστικό πατριώτη. Αφήνει βαθύ αποτύπωμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ