Ελλαδα

ΕΔΕ ζήτησε ο Οικονόμου για τον «δράκο των Εξαρχείων» - «Ξηλώνεται» ο διοικητής του ΑΤ Ωρωπού

Ο 23χρονος αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή το καλοκαίρι, με τον όρο να παραμένει υποχρεωτικά σε δομή στη Μαλακάσα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στον εισαγγελέα ο «δράκος των Εξαρχείων»
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στον εισαγγελέα το απόγευμα της Τετάρτης ο «Δράκος των εξαρχείων» - Τα βίντεο με τη δράση του

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μετά από επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, ζήτησε τη διοικητική διερεύνηση σχετικά με τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων του συλληφθέντα για τις επιθέσεις κατά γυναικών στα Εξάρχεια, καθώς και την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού.

Υπενθυμίζεται πως ο 23χρονος συλληφθείς από τη Συρία αποφυλακίστηκε πριν από σχεδόν 90 ημέρες από τις φυλακές Γρεβενών, όπου εξέτιε ποινή για σεξουαλική επίθεση σε βάρος γυναίκας, λόγω παρέλευσης του ορίου προφυλάκισης. Έπρεπε μέσα στο 12μηνο να έχει ολοκληρωθεί η δίκη του 23χρονου, η οποία ωστόσο έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο του 2024.

Γιατί αποφυλακίστηκε ο 23χρονος

Παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, η δίκη δεν έγινε ποτέ και ο 23χρονος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής παραμονής του στη δομή της Μαλακάσας και της υποχρεωτικής εμφάνισης τρεις φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ως τόπο διαμονής είχε δηλώσει το κέντρο μεταναστών στην Μαλακάσα, όπου βέβαια ουδέποτε πήγε. Ο υπουργός, θεώρησε υπεύθυνο τον διοικητή που δεν ενημέρωσε πως ο 23χρονος δεν εμφανίστηκε ποτέ για να δώσει το παρόν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx5fk0gqg2b5)

Η εισαγγελέας είχε κρίνει επιβεβλημένη την παράταση της κράτησής του για άλλους 6 μήνες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πράξης του, αλλά και του ότι θεωρείται ύποπτος φυγής καθώς είναι άστεγος και δεν έχει μόνιμη διαμονή.

Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο τον αποφυλάκισε εκτιμώντας ότι το πλαίσιο ποινής της απόπειρας βιασμού δεν δικαιολογεί τη συνέχιση της προφυλάκισής του κατηγορουμένου.

Με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις, ωστόσο, του υπουργείου Δικαιοσύνης, η τιμωρία για την απόπειρα βιασμού γίνεται αυστηρότερη, με ποινές που φτάνουν να αντιστοιχούν στο αδίκημα του τετελεσμένου βιασμού, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αποφυλάκισης πριν τη λήξη του 18μηνου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νέες πληροφορίες του Newsit, ο «δράκος των Εξαρχείων» είχε συλληφθεί ανήμερα της 17 Νοεμβρίου επειδή τα έκανε «γυαλιά-καρφιά» στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι. Τελικά, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Ακροπόλεως και την επόμενη μέρα στην εισαγγελία Αθηνών όπου αφέθηκε ελεύθερος.

Οδηγείται στον εισαγγελέα αυτή την ώρα - Τα βίντεο με τη δράση του

Ο 23χρονος περνάει γύρω στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης (22/11) το κατώφλι του εισαγγελέα στα δικαστήρια της Ευελπίδων με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού.

Η δράση του φαίνεται πως δεν περιοριζόταν μόνο στα Εξάρχεια. Σε βίντεο-ντοκουμέντο από τις 24 Οκτωβρίου 2023, φαίνεται να απομακρύνεται με γοργό βηματισμό, ενώ γύρω στις 19:45 είχε επιτεθεί στη 18χρονη Αιμιλία Κ., στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας. Η νεαρή κατήγγειλε πως ο 23χρονος την πλησίασε σε μικρή απόσταση και άρχισε να αυνανίζεται μπροστά της. Η ίδια έβαλε τις φωνές και έφυγε, με τον δράστη να την ακολουθεί για λίγα μέτρα και μετά να εξαφανίζεται στα στενά της περιοχής.

Έκτοτε, αναζητούνταν εκ νέου από τις αρχές και αυτό είναι το βίντεο που οδήγησε στην ταυτοποίησή του ως δράστη των επιθέσεων στα Εξάρχεια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx5ew6b3d769)

Σε άλλο βίντεο από την οδό Στουρνάρη φαίνεται ο φερόμενος ως δράστη να ακολουθεί μία 52χρονη γυναίκα εντός πολυκατοικίας. Η γυναίκα κατευθύνεται προς το ασανσέρ. Ο νεαρός άνδρας δεν απομακρύνεται από τον χώρο και κινείται νευρικά καπνίζοντας.

Φαίνεται να πηγαίνει προς την πλευρά που βρίσκεται η γυναίκα. Λίγο αργότερα, μπαίνει στον χώρο ένας άνδρας, η παρουσία του οποίου μοιάζει καταλυτική για να τραπεί σε φυγή ο «δράκος».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx56zw0m33mx)

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο «δράκος των Εξαρχείων» καθόταν αρκετές φορές στην πλατεία Κάνιγγος και παραμόνευε ώστε κάποιο θύμα του να αποβιβαστεί από το λεωφορείο. Εκεί ήταν που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί αργά το βράδυ της Τρίτης.

Το χρονικό των καταγγελιών

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικοί ήδη έχουν επιβεβαιώσει πως στις 18 Νοεμβρίου, στις δύο το μεσημέρι, στην οδό Βαλτετσίου 52, ο 23χρονος επιτέθηκε και προσπάθησε να βιάσει ένα 13χρονο κορίτσι.

Στις 20 του μήνα, σχεδόν ένα τέταρτο μετά τις επτά το πρωί στην συμβολή των οδών Μπενάκη και Νικηταρά ο ίδιος άνδρας επιτέθηκε στην 29χρονη Κωνσταντίνα Τ., τη χάιδεψε σε ευαίσθητα σημεία, χωρίς όμως να καταφέρει να ολοκληρώσει τον βιασμό αφού περίοικοι προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν (δείτε και το παρακάτω βίντεο).

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx56tbcg0n2h)

Δέκα λεπτά αργότερα, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 17, ο 23χρονος σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και προσπάθησε να ακινητοποιήσει την 27χρονη Μελπομένη Κ. Η κοπέλα όμως, κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία της, τον χτύπησε και κατάφερε να τον απωθήσει.

Από τις έρευνες των αστυνομικών που ακολούθησαν της σύλληψης του 23χρονου, διαπιστώθηκε πως ο κατηγορούμενος κρύβεται πίσω από την επίθεση στην Παναγιώτα Γ., περιστατικό που συνέβη στις 16 Νοεμβρίου τη στιγμή που πήγαινε στην εργασία της, στην οδό Στουρνάρη.

Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, μπήκαν και οι δύο στον ανελκυστήρα και μόλις έκλεισε η πόρτα, ο δράστης της επιτέθηκε από πίσω, της έκλεισε το στόμα, της σήκωσε το φόρεμα και άρχισε να χαϊδεύει σημεία του σώματος της. Ο ανελκυστήρας ανεβοκατέβαινε αφού ο 23χρονος πατούσε κουμπιά διαφόρων ορόφων. Ξαφνικά όμως, όταν έφτασαν σε όροφο που ανέμενε άτομο για να μπει στον ανελκυστήρα, ο 23χρονος βγήκε με ταχύτητα από τον κλωβό και έσπευσε να εξαφανιστεί.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx4pnz1fqkkh)

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 15 του μήνα, στο Πεδίον του Άρεως, στη συμβολή των οδών Παράσχου και Ασωπίου στο στόχαστρο του ίδιου άνδρα μπήκε η 26χρονη Ανθή Β. Η άτυχη κοπέλα, μόλις είχε παρκάρει το όχημα της και περπατούσε στον δρόμο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους αστυνομικούς, ο δράστης την παρακολουθούσε επί 4-5 λεπτά και ξαφνικά τον είδε να την πλησιάζει με γοργό βήμα. Θεώρησε πως ήθελε να της κλέψει την τσάντα και για αυτό τον λόγο έβαλε τις φωνές και ο δράστης εξαφανίστηκε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ