- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
8 πράγματα που μας μαθαίνει η επέτειος του Πολυτεχνείου
Είναι πάντα βολικό να φταίνε οι άλλοι
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την επέτειο του Πολυτεχνείου και τα πράγματα που μας μαθαίνει κάθε χρόνο
1. Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα κατάθεσης στεφανιού στη «γιορτή της δημοκρατίας» είναι οι αντιπροσωπείες των αντιδημοκρατικών κομμάτων που στο logo έχουν το σφυροδρέπανο. Όπως διαπίστωσε και ο σύντροφος Ανδρουλάκης οι νταβατζήδες του Πολυτεχνείου δεν επιτρέπουν παρά μόνο στους δικούς τους πολιτικούς να τιμήσουν ή μάλλον (για να ακριβολογώ) να εκμεταλλευτούν την επέτειο της εξέγερσης.
2. Δεν έχει σημασία αν αρχικά αντιμετωπίζεις μια κινητοποιήση ως προβοκάτσια. Σημασία έχει το να καταφέρεις στη συνέχεια να την οικιοποιηθείς και να την εμφανίσεις ως δημιούργημα-κτήμα σου. Αυτό δηλαδή που κάνει με το Πολυτεχνείο το ΚΚΕ το οποίο, αν κανείς δεν γνώριζε την ιστορία, θα μπορούσε να το θεωρήσει οργανωτή της εξέγερσης και όχι αυτό που στην πραγματικότητα ήταν: ένας φιλύποπτος επικριτής που όταν κατάλαβε ότι μπορεί να υπάρξει κομματικό όφελος προσπάθησε να την καπελώσει και έκτοτε την αρμέγει με κάθε ευκαιρία.
3. Εξακολουθούν να υπάρχουν συμπολίτες οι οποίοι φωνάζουν το σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το '73» σαν να πρόκειται για κάποια μεγάλη αποκάλυψη, ενώ όλοι όσοι έχουν διαβάσει έστω και λίγο την ελληνική ιστορία ξέρουν ότι όντως η χούντα δεν τελείωσε το '73 αλλά το '74 και ότι αυτό που συνέβη στη χούντα το '73 ήταν η αντικατάσταση του δικτάτορα Παπαδόπουλου με τον σκληρότερο δικτάτορα Ιωαννίδη.
4. Οι χουλιγκάνοι που σε κάθε επέτειο καίνε και καταστρέφουν είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών εκδηλώσεων το οποίο δεν ενοχλεί ιδιαιτέρως ούτε την αντιπολίτευση ούτε την κυβέρνηση. Διαφορετικά η δράση τους θα αντιμετωπιζόταν με γενική αποδοκιμασία η οποία θα διευκόλυνε την καταστολή της (αν βέβαια η κυβερνηση έβρισκε ποτέ το κουράγιο να καταστείλει).
5. Δεν υπάρχει αριστερός πολιτικός που τον Νοέμβριο του 1973 να ήταν 17 με 35 ετών και να μη «συμμετείχε» στα «γεγονότα» ακόμα κι αν η συμμετοχή του ήταν ψυχική.
6. Είναι πάντα βολικό να φταίνε οι άλλοι. Στην προσωπική ζωή μια γυναίκα ή ένας άντρας και στην Ιστορία οι Άγγλοι, Αμερικάνοι κ.λπ. Ποτέ δεν φταις εσύ για τα λάθη σου και σίγουρα ποτέ δεν φταίνε οι Έλληνες.
7. Όσο πιο μοσχαναθρεμένος και κακομαθημένος είναι ένας φοιτητής, όσο πιο πολύ ενοχλείται από την «τοξική αρρενωπότητα», τόσο πιο σφιχτά σφίγγει τη γροθιά του και τόσο πιο απειλητικά τη σηκώνει στον αέρα.
8. Ακόμα και μια κάπως βαρετή επέτειος μπορεί να γίνει αρκετά ενδιαφέρουσα χάρη στον κατάλληλο άνθρωπο. Εν προκειμένω τον Στέφανο τον Κασσελάκη ο οποίος, απ’ ό,τι διαβάζω, προτίθεται να συμμετάσχει στην καθιερωμένη λιτανεία του Πολυτεχνείου. Ενδεχομένως, ο ηγέτης της Τζάκρη να μην ξέρει ότι η λιτανεία κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία και οι πιστοί ψέλνουν το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτή η μικρή λεπτομέρεια δεν θα τον εμποδίσει ούτε να συμαμετάσχει ούτε να το κάνει συνοδεύομενος από τον «φονιά των λαών» σύζυγό του. Και μπράβο του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας υπέστη κάταγμα στο στήθος
Ο επίσημος λογαριασμός είχε προχωρήσει την Κυριακή στη δημοσίευση πως η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή
Βρισκόταν ανάμεσα σε 18 πόλεις που είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα
Ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 87 ετών
Χορηγείται σε ασθενείς με σχιζοφρένεια έπειτα από ιατρική συνταγή
Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτούν τα παιδιά από τις ορέξεις κάθε εκπαιδευτικού
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Ένας άνδρας τρέχει με το «βρέφος» και οι νοσηλεύτριες ενεργοποιούν τον ροζ κωδικό
«Η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. έχει την εντολή να "τρέξει" τον σχεδιασμό του έργου», είπε ο κ. Ταχιάος
Ο τρόπος δράσης και εκπλήρωσης των αιτημάτων
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Κατηγορούνται ότι ενέκριναν, με το αζημίωτο, παράνομες ενέργειες και κατασκευές
Οι γάμοι εξπρές, τα λάθη και ο αιφνίδιος θάνατος της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.