Ελλαδα

Ξεκινά ο γονιδιακός έλεγχος για τα δύο νεκρά κοριτσάκια στην Πάτρα - Καταθέτει η 23χρονη μητέρα

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον θάνατο των βρεφών

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα πατουσάκια μωρού το οποίο άτομο κρατά στην αγκαλιά του
Γονιδιακός έλεγχος μετά τον θάνατο των δύο βρεφών της 23χρονης μητέρας από την Πάτρα © Unsplash / Omar Lopez

Πάτρα - Νεκρά βρέφη: Γονιδιακός έλεγχος για τον θάνατο των δύο κοριτσιών - Κατάθεση της 23χρονης μητέρας μέσα στις επόμενες ώρες

Κατάθεση στις αρχές σχετικά με τις συνθήκες θανάτου των δύο της παιδιών, αναμένεται να δώσει τις επόμενες ώρες η 23χρονη Ειρήνη, που μέσα σε διάστημα περίπου 1,5 έτους έχασε και τα δύο νεογέννητα κοριτσάκια της. Η υπόθεση έχει λάβει διαστάσεις, εξαιτίας των κοινών παραμέτρων με την περίπτωση της Ρούλας Πισπιρίγκου, της μητέρας από την Πάτρα, η οποία κατηγορείται -πλέον- πως σκότωσε και τα τρία της παιδιά.

Μόνο που η περίπτωση της 23χρονης, όπως επισημαίνουν οι αστυνομικές αρχές, δείχνει εκ διαμέτρου αντίθετη με την υπόθεση της Πάτρας. Τόσο η 23χρονη Ειρήνη, όσο και η μητέρα της Καλλιόπη, έχασαν μέσα σε διάστημα λίγων ετών τρία συνολικά παιιδιά, οδηγώντας τις αρχές στο -πρώτο- συμπέρασμα πως οπωσδήποτε ένας γονιδιακός έλεγχος θα λύσει κάθε απορία, αφού προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν να οδηγούν όλα τα ευρήματα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η 23χρονη κήδεψε και το δεύτερο κοριτσάκι ηλικίας σχεδόν δύο μηνών, στον ίδιο τάφο όπου είχε κηδευτεί και το πρώτο της παιδί. Ένα κορίτσι μόλις 18 ημερών.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον θάνατο των δύο κοριτσιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, και τα δύο παιδιά, πέθαναν με παρεμφερή συμπτώματα, το ένα κατέληξε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και το άλλο, στο κρεβάτι του σπιτιού τους. Μάλιστα, για το ένα βρέφος, είχε ζητηθεί να γίνει μαγνητική εγκεφάλου, αφού το παιδί μόλις ήρθε στη ζωή εμφάνισε προβλήματα στην κίνηση των ποδιών. Όμως, η μητέρα δεν πρόλαβε να προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις που της ζητήθηκαν αφού την πρόλαβαν οι τραγικές εξελίξεις.

Το τελευταίο κοριτσάκι, πήρε το όνομα Μαρία-Φρειδερίκη. Το πρώτο αδελφάκι της, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 2022 και πέθανε 18 ημέρες αργότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όταν γεννήθηκε το κορίτσι, στο κέντρο υγείας Κάτω Αχαίας, ο γιατρός διαπίστωσε ένα πρόβλημα στην κίνηση των ποδιών και ζήτησε από την μητέρα να κάνει υπέρηχο στον εγκέφαλο και το ισχύο του παιδιού. Σύμφωνα με την εκτίμηση του γιατρού που είδε το νεογέννητο, έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσει στον έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί από που προερχόταν το σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς το μικρό κορίτσι, πέθανε λίγες ημέρες αργότερα έπειτα από μακρά νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο και εν συνεχεία στο Παίδων Αγία Σοφία όπου και κατέληξε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwhc5ey426o9)

Ο θάνατος του δεύτερου παιδιού

Η νεαρή Ειρήνη στις 18 Αυγούστου 2023 φέρνει στη ζωή και το δεύτερο της παιδί. Στις 17 Οκτωβρίου και το δεύτερο της παιδί, φεύγει εξίσου αναπάντεχα. Μετά από κάθε θάνατο, ξεκίνησε έρευνα -όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις- προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια. Το τμήμα Αμπελοκήπων ανέλαβε την περίπτωση του βρέφους που πέθανε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το δε τμήμα Κάτω Αχαίας ανέλαβε την υπόθεση θανάτου του παιδιού που πέθανε στο κρεβάτι του σπιτιού του.

Στην κατάθεση της, η 23χρονη αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως και η μητέρα της, Καλλιόπη το 2014, ήταν έγκυος όμως γέννησε νεκρό το έμβρυο που κυοφορούσε. Τα άλλα δύο αδέλφια της Ειρήνης, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, βρίσκονται στο πλευρό της. Όπως επίσης και ο σύντροφος της.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας την προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε ο εισαγγελέας Πατρών σχετικά με τους δύο θανάτους των βρεφών, θα λάβουν καταθέσεις από την 23χρονη, τα συγγενικά της πρόσωπα, τους γιατρούς που παρακολούθησαν τα παιδιά όσο ζούσαν αλλά και την ιατροδικαστή Πάτρας Αγγελική Τσιόλα. Η Προκαταρκτική κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την περίπτωση της Πάτρας, χωρίς προς το παρόν να έχουν διαπιστωθεί ευρήματα ή να υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια. Το εάν το οικογενειακό περιβάλλον της 23χρονης ήταν ακατάλληλο ή όχι σε αυτή την φάση δεν παίζει ρόλο, από την στιγμή που τα παιδιά δεν βρέθηκαν κακοποιημένα ή υποσιτισμένα, αναφέρουν οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση. Ούτε επίσης η προσωπική ζωή της νεαρής Ειρήνης, από την στιγμή που τα προβλήματα των νεκρών παιδιών ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στη ζωή.

Οι γιατροί θεωρούν πως οι αιτίες θανάτου των τριών παιδιών, των δύο της Ειρήνης και το ένα της μητέρας της Καλλιόπης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες για αυτό τον λόγο εξάλλου ζητήθηκε να υποβληθεί η 23χρονη μητέρα σε γονιδιακό έλεγχο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ