Ελλαδα

Η καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra στη Γαλλία

To μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra
H πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra © Facebook/Kyriakos Mitsotakis

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra «ΚΙΜΩΝ» στα ναυπηγεία Λοριάν της Γαλλίας

Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνού πραγματοποιήθηκε στο Λοριάν της Βρετάνης η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belharra του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Κίμων».

Η καθέλκυση έγινε στις εγκαταστάσεις της Naval στη Λοριάν, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και πλήθος στρατιωτικών Ελλήνων και Γάλλων αξιωματούχων.

Δείτε το βίντεο από την τελετή:

[#LIVE] Καθέλκυση της 1ης Ελληνικής FDI, Φ/Γ ΚΙΜΩΝ | Launch of the 1st Hellenic FDI HS Kimon

Μετά τη φρεγάτα «Kίμων» που αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό ΠΝ το 2025, προβλέπονται άλλες δύο μονάδες, η «Νέαρχος» και η «Φορμίων», ενώ μια τέταρτη παραμένει προαιρετική.

Η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Ο Νίκος Δένδιας έκοψε την κορδέλα και αμέσως μετά περιηγήθηκε στο υπερσύγχρονο σκάφος.

Στις δηλώσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι νιώθει ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς «είναι μια τεράστια τιμή, ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική Δημοκρατία».

«Η φρεγάτα "Κίμων", μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον "Νέαρχο" και τον "Φορμίωνα", θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Περνάμε», ανέφερε, «σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα».

Σναφερόμενος στη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, επισήμανε ότι «βλέπουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα της συμφωνίας» που μαζί με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, «είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία» και δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄αυτό».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Από γαλλικής πλευράς ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο του Νίκου Δένδια τόσο από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών κατά το παρελθόν όσο και του υπουργού 'Αμυνας τους τελευταίους μήνες.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε πως αν υπάρχει ένας ευρωπαίος εταίρος της Γαλλίας με κοινές αντιλήψεις σε μια σειρά θεμάτων αυτή είναι η Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτό αποτυπώνεται πρωτίστως στην αμυντική συνεργασία. Ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού δήλωσε ευγνώμων προς την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη που δείχνει στη γαλλική τεχνολογία, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι πάντα στη διάθεση της Ελλάδας.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την καθέλκυση της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας τύπου Βelharra χαιρετίζει σε ανάρτηση του στο Facebook o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, October 4, 2023

«Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!

Πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει. Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ