Κοσμος

Γιατί ο Μοχάμεντ Moγκούσκοφ βρισκόταν στη Γαλλία;

Τσετσένος από οικογένεια εξορίστων «χωρίς νόμιμα έγγραφα»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία - Αράς: Γιατί ο Μοχάμεντ Moγκούσκοφ βρισκόταν στη Γαλλία
© Teresa Suarez / EPA

Γαλλία - Αράς: Ο φανατικός ισλαμιστής Μοχάμεντ Moγκούσκοφ σκότωσε με μαχαίρι έναν καθηγητή - Γιατί βρισκόταν σε γαλλικό έδαφος χωρίς χαρτιά;

Στη Γαλλία ένας ακόμα φανατικός ισλαμιστής έσφαξε έναν ακόμα καθηγητή. Πρόκειται για τον 20χρονο Μοχάμεντ Moγκούσκοφ που βρίσκεται παράτυπα στη χώρα, αλλά, μέχρι προχθές, είχε λευκό ποινικό μητρώο. Οι αρχές, μετά από πληροφορίες ότι συμμετείχε σε τζιχαντιστικά δίκτυα, τον είχαν χαρακτηρίσει «S» — αν και τον παρακολουθούσαν, ακόμα και με τηλεφωνική επισύνδεση, δεν πρόλαβαν την τρομοκρατική πράξη. Mπροστά στα ερωτηματικά των πολιτών, η αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δηλώνουν αδυναμία: πάνω από 11.000 άτομα είναι χαρακτηρισμένα «S»· σ’ αυτά προστίθενται κάμποσοι καταζητούμενοι από τη δικαιοσύνη («J») κι από τις αστυνομικές αρχές («PJ»). Στο μεταξύ, καθώς ο αριθμός των αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα υπολογίζεται σήμερα στις 700.000, είναι πολύ δύσκολο να ταυτοποιηθούν οι εκκολαπτόμενοι ισλαμιστές τρομοκράτες.

Γιατί λοιπόν ο Μοχάμεντ Moγκούσκοφ δεν είχε απελαθεί εφόσον παρέμενε στο γαλλικό έδαφος χωρίς άδεια; Η απάντηση είναι ότι είχε φτάσει στη Γαλλία σε ηλικία πέντε ετών, άρα, τον προστάτευε ο νόμος περί ανηλίκων: παιδιά μικρότερα από δεκατριών ετών δεν απελαύνονται. Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Moγκούσκοφ δεν ήταν μόνος· το 2008 είχε έρθει από τη Δημοκρατία της Ινγκουσετίας μαζί με την οικογένειά του. Eπρόκειτο για εξαμελή οικογένεια Ρώσων —Τσετσένων στην πραγματικότητα— με άγνωστη προϊστορία στην εν λόγω μουσουλμανική περιοχή του Καυκάσου: αρχικά είχαν ζητήσει, χωρίς επιτυχία, άσυλο στην Πολωνία με τον ισχυρισμό ότι στην Ινγκουσετία υφίσταντο διώξεις. Όταν οι Πολωνοί απέρριψαν την αίτηση, οι Moγκούσκοφ πήγαν στη Γερμανία, έπειτα στο Βέλγιο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στη δυτική Γαλλία: πρώτα στη Vendée, ύστερα στην περιοχή της Ρεν, στη Βρετάνη. Ζήτησαν άσυλο στη Γαλλία, αλλά και πάλι η αίτηση απορρίφθηκε. Στο μεταξύ, η οικογένεια απέκτησε ένα ακόμα παιδί. Πέρασε ο καιρός χωρίς ενοχλήσεις από τις αρχές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 όταν τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος. Αλλά στη Ρεν η αριστερά ξεσηκώθηκε όπως είχε ξεσηκωθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα για την απέλαση μιας οικογένειας Ρομά από το Κόσοβο. Το αποτέλεσμα των διαδηλώσεων ήταν να μεταφερθεί η οικογένεια σε κέντρο μεταναστών στην περιφέρεια του Παρισιού, όπου φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η τζιχαντιστική παιδεία των δύο αδελφών, του Μοχάμεντ και του Μοσβάρ — ο Μοσβάρ ανακρίνεται επίσης αυτές τις ημέρες.

Με λίγα λόγια, οι Moγκούσκοφ έμειναν στη Γαλλία χωρίς να ικανοποιούν τα κριτήρια του πρόσφυγα και παρά τις πληροφορίες για πιθανές τζιχαντιστικές συγγένειες. Όταν βγήκαν από το κέντρο των μεταναστών, εγκαταστάθηκαν στην Αρράς —μια πόλη 42.000 κατοίκων— και τα παιδιά πήγαν στο σχολείο· ο Μοχάμεντ φοίτησε στο γυμνάσιο Gambetta όπου επετέθη στον 57χρονο καθηγητή και στα άλλα δύο άτομα. Μέχρι το 2018 όλα φαίνονταν ήσυχα για τους Μογκούσκοφ. Αλλά, μετά από πληροφορίες για ισλαμιστική δράση, ο πατέρας απελάθηκε και ο Μοσβάρ, το μεγαλύτερο παιδί, ανακρίθηκε για δύο υποθέσεις τρομοκρατίας: ένα σχέδιο επίθεσης στο προεδρικό μέγαρο και μια δημόσια δήλωση υπέρ της ισλαμιστικής βίας. Ο Μοσβάρ αφέθηκε ελεύθερος αλλά οι αιτήσεις ασύλου τόσο του ίδιου όσο και του Μοχάμεντ δεν έγιναν δεκτές. Ωστόσο, αν και ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία, δεν απελάθηκαν. Οι αρχές διατείνονται ότι δεν τους έκριναν δημόσιο κίνδυνο κι ότι, έτσι κι αλλιώς, οι απελάσεις παίρνουν χρόνο.

Πιστοί από τo ένα από τα δύο τζαμιά της Αρράς δήλωσαν στον Τύπο ότι η πράξη του Μοχάμεντ Moγκούσκοφ δεν εκφράζει τη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης κι ότι πιθανότατα ο δράστης δεν είχε προσευχηθεί ποτέ του. «Το ότι φωνάζει ‘Αλλάχ Αχμπάρ’ δεν τον καθιστά μουσουλμάνο», είπαν οι πιστοί που ρωτήθηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio France.

Εκτός από τους αδελφούς Μογκούσκοφ, ανακρίνονται ακόμη εννέα άτομα μεταξύ των οποίων η αδελφή, η μητέρα και ένας θείος τους        , καθώς και δύο Λευκορώσοι οι οποίοι συνόδευαν τον Μοχάμεντ όταν τον είχε σταματήσει η αστυνομία 24 ώρες πριν από το μαχαίρωμα.Στο μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, απετράπη παρόμοια επίθεση σε σχολείο στο Limey, στα περίχωρα του Παρισιού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ