Ελλαδα

Καθηγητής Καρύδης: «Να γίνουν έλεγχοι και στα άλλα έργα Καλατράβα»

«Να μείνει για τουλάχιστον έναν χρόνο κλειστό το ΟΑΚΑ»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το στέγαστρο Καλατράβα στο γήπεδο του ΟΑΚΑ
© EUROKINISSI

ΟΑΚΑ - Στέγαστρο Καλατράβα: Η εκτίμηση του καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη - Ο έλεγχος στα έργα και οι κερκίδες

Προβλήματα στη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα οδήγησαν στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας του ΟΑΚΑ. Ο καθηγητής αντισεισμικής προστασίας, Παναγιώτης Καρύδης, σχολίασε σήμερα (1.10) στην ΕΡΤ την απόφαση και δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο. 

«Οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης. Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού» δήλωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε: 

«Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτήριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να φύγουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο».

Στέγαστρο Καλατράβα - ΟΑΚΑ: Δύο εξίσου σημαντικά στοιχεία

«Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορες ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε, αλλά στα εξής δύο στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα θα μπορούσα να πω. Πρώτον, το κτήριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτήριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια[…] εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Καρύδης και εξήγησε:

«Αν όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα -και δεν είναι του παρόντος να πω ποια είναι αυτά τα προβλήματα- μπορούμε να το καταλάβουμε, αυξάνουν το εύρος των δονήσεων, δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω και παραπάνω κλπ. Αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό».

Στέγαστρο Καλατράβα - ΟΑΚΑ: Παλιό το θέμα με τις κερκίδες

Ο Παναγιώτης Καρύδης θέλησε να διευκρινίσει ότι μιλάει για το στέγαστρο ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες είπε «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. Δεν έχει λυθεί. Τώρα υπάρχει όμως, κατά την άποψή μου και ένα βασικότερο θέμα, πολύ σημαντικό, ενδεχομένως αυτό είναι το σημαντικότερο: της στατικής σύνθεσης και παραδοχών που λήφθηκαν υπόψη κατά τη φάση της αρχικής μελέτης. Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους κανονισμούς αυτά τα οποία ελήφθησαν υπόψη. Είναι κατά κάποιο τρόπο άσπρο μαύρο θα μπορούσα να πω το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δε λύνονται εύκολα».

Ο κ. Καρύδης έκανε τη δική του εκτίμηση για τον χρόνο κατά τον οποίο το ΟΑΚΑ θα πρέπει να παραμείνει κλειστό. «Τουλάχιστον έναν χρόνο. Πρέπει όλοι να λάβουν τα μέτρα τους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvx0hwu76rdd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ