- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Εισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα
Έρευνα σε βάθος πενταετίας για τους λόγους που οδήγησαν στο λουκέτο
ΟΑΚΑ: Προκαταρκτική έρευνα για τα προβλήματα στατικότητας και τους λόγους που οδήγησαν στο λουκέτο
Μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Ο κ. Ελευθεριανός επικαλέστηκε τη μελέτη η οποία διαπιστώνει ότι οι μεταλλικές κατασκευές στα στέγαστρα στο ΟΑΚΑ και το Ποδηλατοδρόμιο «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας:
- ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
- αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
- γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή
Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι, μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
«Θα αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα» λέει η κυβέρνηση
Μετά την αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο ΟΑΚΑ και το Ποδηλατοδρόμιο, η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα στατικότητας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΚΑ, θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης.
«Τα ευρήματα τα οποία βρέθηκαν από τη μελέτη είναι ευρήματα δυστυχώς που δείχνουν με βάση το πόρισμα της ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που πρέπει να βρίσκεται κανονιστικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, όπως προβλέπονται από τις μελέτες και τις διαδικασίες. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ στον χρόνο τον οποίο απαιτούν οι διαδικασίες, αλλά πάντα με ασφάλεια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στον ΑΝΤ1.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση και το βλέπουμε από τις κινήσεις συνολικά η ασφάλεια των πολιτών. Από κει και πέρα βέβαια είναι μια πολύ σημαντική περιουσία συνολικά το ΟΑΚΑ, ένα κόσμημα».
Γαλακτόπουλος για ΟΑΚΑ: Έπεφταν σίδερα και έμπαιναν βίδες
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία πολλά χρόνια το στέγαστρο του ΟΑΚΑ μίλησε ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος επισημαίνοντας πως κάποια μέρα η οροφή «κρέμασε» και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος.
Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και παρέμεινε στη θέση αυτή για περίπου 4,5 χρόνια: «Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα».
Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα μεταλλικά και άλλα αντικείμενα πρέπει να ελέγχονται κάθε δέκα χρόνια, είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν. Στη στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες "έκοβαν". Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε επισκευή». Τόνισε ωστόσο πως «όλες οι βίδες -μεγάλου μεγέθους- είναι σκουριασμένες».
Αμέσως μετά, σημείωσε πως, όσο ήταν στη θέση του προέδρου, έστελνε κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, ενημερώνοντας πως πρέπει να γίνει συντήρηση. «Δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα συρματόσχοινο από τα μεγάλα, κανένα καλώδιο», πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Γαλακτόπουλο, η εταιρεία που έφτιαξε το ΟΑΚΑ ζήτησε 17 εκατ. ευρώ για να το συντηρήσει. «Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν». Συμπλήρωσε πως το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που διέθετε, «προσπαθούσε να βάζει βίδες και ό,τι άλλο μπορούσε».
Ανέφερε ακόμη ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να φτιάξουν και το μουσείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να το δώσουν σε λειτουργία». Συμπλήρωσε όμως πως «ήρθε ο Σταύρος Κοντονής και τα σταμάτησε όλα και δεν ήθελε να κάνει τίποτα. Ούτε το μουσείο, ούτε τίποτα».
Στη συνέχεια, εξιστόρησε πως κάποτε «είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά. Πέφτοντας από 30 μέτρα γίνεται 1,5 τόνος».
Κλείνοντας, με αφορμή την υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε πως «πρέπει να φτιάξουμε τα ολυμπιακά ακίνητα. Το μόνο που έχει μείνει όρθιο είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο».
Καθηγητής ΕΜΠ για στέγαστρο Καλατράβα: Το φαινόμενο stress corrosion
Για το πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα και τους κινδύνουν που ελλοχεύουν μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.
«Κατά την άποψή μου αναμενόμενο είναι το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τεκμηριωμένο. Εξωτερικά δεν το έχω διαβάσει, αλλά και εγώ από καιρό είχα μία παρόμοια άποψη διότι πρώτον δεν υπάρχει καμία συντήρηση 20 χρόνια τώρα. Οι κατασκευές αυτές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές. Έχουν κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που τις καθιστούν τρωτές, ευάλωτες», είπε.
Και εξήγησε: «Είναι οι συγκολλήσεις, οι ενώσεις με τα μπουλόνια, οι κόμβοι, οι συνδέσεις και ιδιαίτερα θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα άλλο ύπουλο στοιχείο το οποίο είναι και εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί. (…) Tο στέγαστρο αυτό κουνάει, ταλαντώνεται, ταλαντώνεται ακόμα περισσότερο όταν φυσάει άνεμος ή υπάρχει βροχή κλπ κλπ. Εκτός από την κανονική διάβρωση, υπάρχει το φαινόμενο του Stress corrosion, δηλαδή πρόσθετη διάβρωση λόγω μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία. Επιταχύνεται η διάβρωση σε ορισμένα σημεία των κόμβων όπου υπάρχει μεγάλη εντατική κατάσταση».
«Το τρίτο, το οποίο είναι ύπουλο, είναι η κόπωση του υλικού από τις ταλαντώσεις. Κάθε κομμάτι του στεγάστρου έχει τη δική του ιδιοταλάντωση. Εάν λοιπόν δούμε σε συχνότητα ενός hertz, δηλαδή ένας κύκλος ανά δευτερόλεπτο, αυτά τα 20 χρόνια έχουν περί τις 700 εκατομμύρια κύκλους δονήσεις που σημαίνει ότι έχει κοπωθεί το υλικό πάρα πολύ και είναι δύσκολο διαναγνώσιμο. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να σπάσει ξαφνικά με χωρίς προειδοποίηση δυστυχώς», ανέφερε.
«Τι να πω είναι η κακιά μας μέρα; Το DNA μας; Δεν συντηρούμε τα έργα που κάνουμε. Έχουμε μία εγκατεστημένη περιουσία, μία υποδομή, ένα πλούτο της χώρας που χρειάζεται να πληρώνουμε κάποια χρήματα ετησίως. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμώ ότι θα έπρεπε να δαπανώνται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συγκεκριμένου έργου. Ρωτώ λοιπόν πόσα λεφτά έχουν δαπανηθεί για την κατάλληλη συντήρηση;».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιους δρόμους εντοπίζονται δυσκολίες
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.