Ελλαδα

Μετρούν πληγές σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια - Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Η κακοκαιρία υποχωρεί από τη Θεσσαλία, αλλά τα προβλήματα μένουν - Άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρες στον Βόλο
Πλημμύρες στον Βόλο © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δεύτερη καταστροφή μέσα σε λίγες εβδομάδες για τους κατοίκους της Θεσσαλίας - Πάλι χωρίς νερό στον Βόλο, ανησυχούν σε Καρδίτσα και Λαμία για άνοδο της στάθμης των νερών

Άρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (28/09) η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στον Βόλο, ωστόσο τα προβλήματα από την κακοκαιρία Elias είναι έντονα τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στο Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, αλλά και την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Και μπορεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα να εξασθενούν από σήμερα στη Θεσσαλία, ωστόσο οι κατά τόπου βροχές θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή, ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών βλέπουν την καθημερινότητά τους να έχει «πνιγεί» στα νερά και τις λάσπες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvuhrc74ihk1)

Τον εφιάλτη των πλημμυρών ζει εκ νέου ο Βόλος

Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο Βόλος, καθώς ο χείμαρρος Κραυσιδώνας έσπασε και «έπνιξε» την πόλη, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων χωρίς ρεύμα και νερό.

Το κέντρο του Βόλου και η Νέα Ιωνία είναι οι περιοχές που υπέστησαν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πλέον τα νερά έχουν υποχωρήσει, όμως έχουν αφήσει πίσω τους τόνους από λάσπη, την οποία προσπαθούν να απομακρύνουν τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, έτσι ώστε να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες.

Στην Αγριά, τα νερά είχαν τόση ορμή που ξεκόλλησε ακόμα και το οδόστρωμα. Αυτοκίνητα και μηχανές έχουν καταστραφεί, μετά από την παράσυρσή τους. Στην περιοχή της Μανδρινιάς, ο ποταμός Άναβρος φούσκωσε και δημιούργησε σημαντικά προβλήματα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το πρόβλημα της έλλειψης νερού σε όλη την πόλη του Βόλου λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν. Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου ανακοίνωσε ότι τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης είναι το 6977420835, σε θέματα που αφορούν την ύδρευση.

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά στον Βόλο
Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά στον Βόλο © SOOC/Nephele Nomikou

Στο Πήλιο, καταστροφές υπάρχουν στη Μακρυνίτσα, η οποία βρίσκεται αποκλεισμένη οδικά. Τέλος, τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου Βόλου-Βελεστίνου που είχαν κλείσει, όπως ο δρόμος προς Μικροθήβες, ξαναδόθηκαν στην κυκλοφορία, ενώ τα σχολεία σε όλη την Μαγνησία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο.

Ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη και του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Το «παρών» έδωσαν ανώτατοι αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού που συμμετέχουν στις προσπάθειες της παροχής βοήθειας στους κατοίκους του Βόλου.

«Μόνο χτες το βράδυ στην πόλη του Βόλου είχαμε 257 διασώσεις συμπολιτών μας, 99 πυροσβεστικά, 280 πυροσβέστες, 2 ΕΜΟΔΕ, οι μισές ΕΜΑΚ της χώρας ήταν και είναι ακόμα εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του δημάρχου Βόλου, τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών από τη δεύτερη αλλεπάλληλη θεομηνία (πλην των παρεμβάσεων σε χειμάρρους και ποτάμια που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας) και την επαναφορά της πόλης στην κανονικότητα ανέλαβε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.

Σε συναγερμό ο Παλαμάς Καρδίτσας

Σε συναγερμό είναι ο Παλαμάς Καρδίτσας, καθώς οι τόνοι νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία έχουν προκαλέσει υπερχείλιση του ποταμού Σοφαδίτη. Οι κάτοικοι έλαβαν μετά τις 11 μήνυμα από το 112 να είναι σε ετοιμότητα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvugn1v7atoh)

Στο Φύλλο Καρδίτσας αυτά που άφησε όρθια η κακοκαιρία Daniel, τα αποτελείωσε η χθεσινή νεροποντή. Όλο το χωριό έχει πλημμυρίσει, ενώ ίδια είναι η εικόνα στα γειτονικά Ορφανά. Η οδική σύνδεση μεταξύ των δύο χωριών έχει αποκοπεί, καθώς οι αρχές έκοψαν τον δρόμο στα δύο ώστε ώστε να υπάρχει μια διέξοδος στο νερό, αφού τα χωράφια δεξιά και αριστερά έχουν πλημμυρίσει.

Οι ντόπιοι φοβούνται ότι σε λίγες ώρες τα νερά των ορεινών όγκων θα φτάσουν στα πεδινά και θα καταλήξουν στα ήδη φουσκωμένα ποτάμια.

Βόρεια Εύβοια: Αποκλεισμένα τα χωριά λόγω καταπτώσεων στο οδικό δίκτυο

Απελπισμένοι είναι οι κάτοικοι και στη Βόρεια Εύβοια, όπου λόγω της πολύωρης βροχόπτωσης υπερχείλισαν τα ρέματα του Κηρέα στο Μαντούδι και του Νηλέα.

Πλημμύρες στην Εύβοια
Πλημμύρες στην Εύβοια © EUROKINISSI/EVIATHEMA.GR

Κατολισθήσεις και φερτά υλικά απο το βουνό δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά εκ των οποίων έχουν αποκλειστεί.

Με τη βροχή να έχει πλέον σταματήσει, σε χωριά όπως οι Ροβιές, το Μετόχι, η Λίμνη και οι Γούβες, οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με καταστροφές στους δρόμους και με πλημμυρισμένα σπίτια.

Με βάρκες στο Σωτήριο Λάρισας

Έως και τα δύο μέτρα έφτασαν τα λασπόνερα που μπήκαν στο χωριό Σωτήριο Λάρισας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Το χωριό, το οποίο επλήγη και κατά την κακοκαιρία Danniel, εκκενώθηκε από κατοίκους το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο πέντε άτομα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και παρέμειναν.

Στιγμιότυπο από την παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου
Στιγμιότυπο από την παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, παρόλο που η στάθμη του νερού παραμένει σε επικίνδυνο ύψος, έχουν μετακινηθεί σε δημοτικό κατάστημα του χωριού, καθώς αρνούνται να φύγουν, ενώ με βάρκες θα τους εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό.

Στο Σωτήριο Λάρισας βρίσκεται και η 8η ΕΜΑΚ που με βάρκες έχουν μπει στο χωριό και επιχειρούν όπου χρειάζεται.

Λαμία: Οχυρώνουν με αναχώματα τον Σπερχειό για να μην υπερχειλίσει

Με τα μάτια στραμμένα στον Σπερχειό ποταμό βρίσκονται οι Αρχές στη Λαμία, καθώς έχει φουσκώσει και δέχεται νερά από τη Δυτική Φθιώτιδα, την ορεινή Ευρυτανία, την Οίτη και από χείμαρρους και ρέματα που εκβάλλουν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvty1le0jcpd)

Μηχανήματα του Δήμου προσπαθούν να ενισχύσουν και να οχυρώσουν την περιοχή με αναχώματα. Ώρες αγωνίζς έζησαν οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα, το οποίο είχε πληγεί ιδιαίτερα κατά την κακοκαιρία «Ιανός».

Πάντως, σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαμιέων, Ευθύμη Καραΐσκο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι: «Είναι πολύ καλύτερη εικόνα από χθες, έχει πέσει η στάθμη του Σπερχειού. Παραμένουν όμως τα προβλήματα. Είχαμε προβλήματα σε χωριά της Υπάτης όπου έσπασε ένα ρέμα. Προβλήματα και στο χωριό Καρυά της Υπάτης από έργα του αναδασμού καθώς κόπηκε ο δρόμος στα δύο, χάθηκε η πρόσβαση προς το χωριό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προαναφερθέντα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν από χθες, όπως και το πρόβλημα με την υδροδότηση.

Τέλος, καταστροφές καταγράφηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Δομοκού.

Ζημιές στον σιδηροδρομικό σταθμό στον Δομοκό
Ζημιές στον σιδηροδρομικό σταθμό στον Δομοκό © EUROKINISSI/ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ