Ελλαδα

Εκκενώνονται χωριά στη Φθιώτιδα - Αγωνία για τον Σπερχειό

Επελαύνει η κακοκαιρία Elias - Ήχησε το 112

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκενώνονται χωριά στη Φθιώτιδα - Αγωνία για τον Σπερχειό
Φωτ. αρχείου © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κακοκαιρία Elias: Εκκενώνονται χωριά στη Φθιώτιδα - Ήχησε το 112

Μήνυμα από  112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της Πετρίλιας και της Σοφιάδας στη Φθιώτιδα,για να εκκενώσουν τις περιοχές τους προς Νέο Μοναστήρι, λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα για εκκένωση περιοχών, μετά την εκκένωση του χωριού Σωτήριο στη Λάρισα. Τώρα, οι Αρχές προχωρούν στην εκκένωση των χωριών Πετρίλια και Σοφιάδα στη Φθιώτιδα, καθώς η κακοκαιρία Elias βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.

Παράλληλα, οι Αρχές προχωρούν σε προληπτική εκκένωση τριών χωριών στα Φάρσαλα.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετρίλια και Σοφιάδα απομακρυνθείτε προς Νέο_Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.

Ώρες αγωνίας για τον Σπερχειό

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Όλοι τους βρίσκονται στο κοινοτικό γραφείο, ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε όταν φτάσουν σε οριακό επίπεδο, να δώσουν την εντολή εκκένωσης. Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvtqptgklimh)

Eκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ειδοποιούσαν τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς άρχισε και πάλι η βροχόπτωση. Αυτή ώρα δεν βρέχει μόνο στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια τα νερά που αναμένονται να φτάσουν, μετά από λίγη ώρα, είναι πολλά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Κακοκαιρία Elias - Οι 12 περιοχές στο επίκεντρο σήμερα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης 27/09, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων. Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Εκκενώνονται χωριά στη Φθιώτιδα - Αγωνία για τον Σπερχειό

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ