Ελλαδα

Πλημμύρισε ο Βόλος από τη σφοδρή κακοκαιρία - Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη

Ποιες περιοχές πλήττουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρισε ο Βόλος από τη σφοδρή κακοκαιρία - Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη
Ανησυχία επικρατεί για τον Ξηριά λόγω της κακοκαιρίας Elias © ΣΕΒΙΝΑ ΔΑΡΙΩΤΟΥ/ EUROKINISSI

Κακοκαιρία Elias: Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο λόγω πλημμυρικών φαινομένων - Ανησυχία για τον Ξηριά

Η Μαγνησία βρίσκεται αυτήν την ώρα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Elias, με την Πολιτική Προστασία να στέλνει μήνυμα 112 στους κατοίκους του Βόλου.

Το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ποτάμια οι δρόμοι - Ανησυχία για τον Ξηριά

Οι δρόμοι στον Βόλο έχουν πλημμυρίσει εξαιτίας της καταιγίδας που πλήττει με σφοδρότητα την πόλη από νωρίς το απόγευμα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βόλο- Πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη

Μετά και το 112 κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν και το ανατολικό Πήλιο για ακόμη μία φορά, μέσα σε λίγες ημέρες.

Ανησυχία επικρατεί για υπερχείλιση του Ξηριά στις Άσπρες Πεταλούδες ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στην κυκλοφορία προς Αγριά.

Επίσης, κατολισθήσεις και πτώση βράχων έχουν σημειωθεί στη Γορίτσα.

Με απόφαση της Αστυνομίας έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο Μηλίνας- Τρικερίου στο Ν. Πήλιο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ενώ έχει πλημμυρίσει ο κόμβος της Αγρίας στα Αστέρια.

Νωρίτερα αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας τα σχολεία όλων των βαθμίδων την Πέμπτη και την Παρασκευή με απόφαση του δημάρχου Βόλου λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν επιφέρει οι καιρικές συνθήκες.

Δοκιμάζεται η Βόρεια Εύβοια

Την ίδια ώρα, η Εύβοια δοκιμάζεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό.

Επίσης πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvtq1k2emqzd)

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων.

Κακοκαιρία Elias: Βούλιαξε η βόρεια Εύβοια με το νερό να ξεπερνά το 1 μέτρο
Κακοκαιρία Elias: Βούλιαξε η βόρεια Εύβοια με το νερό να ξεπερνά το 1 μέτρο © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Κακοκαιρία Elias- Κατολισθήσεις και φουσκωμένοι χείμαρροι που απειλούν τη Βόρεια Εύβοια

Στην Βόρειο Εύβοια, στο Πευκί, την Ιστιαία και τις Ροβιές έχει μεταβεί ακτοπλοϊκά από την Γλύφα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για να συντονίσει από κοντά την παρέμβαση των δυνάμεων.

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvtqhalygnyx)

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

«Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη «η Βόρειος Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά.Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μάλιστα ο ίδιος για να φτάσει στη Β. Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό μιας και είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα

Εν τω μεταξύ, ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Ήδη η Αστυνομία πριν λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις.

Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

Εκκενώνεται το Σωτήριο στη Λάρισα

Το απόγευμα της Τετάρτης (27/9) μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους στο Σωτήριο Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας, Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο είναι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην περιοχή του Κιλελέρ κυρίως στην περιοχή του Αρμένιου και Σωτηρίου, όπου τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από τον χείμαρρο Γκουσπαντανιώτη και οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής.

Οι κάτοικοι ανησυχούσαν από νωρίς σήμερα ότι η ορμητικότητα των νερών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υποδομές του κεντρικού ρεύματος και ενδεχομένως να υπάρξουν πλημμύρες στα χωριά Αρμένιο και Σωτήριο.

Στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου σε συνεργασία με συνεργεία του Δήμυο Κιλελέρ προχώρησαν σε αποκατάσταση των υποδομών του κεντρικού ρεματος που είχαν πάθει ζημία από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Nωρίς το μεσημέρι ήχησε κι άλλο μήνυμα από το 112 και την Πολιτική Προστασία που ενημέρωνε τους κατοίκους στο Αρμένι και στο Σωτήριο Λάρισας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Πολιτική Προστασία καλούσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που φέρνει στην περιοχή η κακοκαιρία Elias

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», έγραφε χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112. 

Κακοκαιρία Elias - Οι 12 περιοχές στο επίκεντρο σήμερα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης 27/09, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων. Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Πλημμύρισε ο Βόλος από τη σφοδρή κακοκαιρία - Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ