Ελλαδα

Ανοίγει η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Τι δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης με αφορμή την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοίγει η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία
Ανοίγει με νέους όρους η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών © Natalie Warren/ Unsplash

ΛΟΑΤΚΙ+: Με αφορμή την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ανοίγει σε νέα βάση η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία - Τι δήλωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης

Σε νέα βάση τίθεται, εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στη χώρα, μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε είναι πρωτοφανής η ορατότητα που φέρνει στα πάγια αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δήλωσε από την πρώτη στιγμή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του και έχει ασυμβίβαστα στο πλευρό του τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προσωπική οικογένεια» αναφερόμενος στον Τάιλερ Μακμπέθ και την σκυλίτσα τους, κατά τη σύντομη νικητήρια δήλωσή του από τα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής του, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να ανεβάσει στο βήμα και να αγκαλιάσει τον σύντροφό του σε ζωντανή σύνδεση, και να τον ευχαριστήσει για τη στήριξη: «Σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Είσαι ο λόγος που είμαι εδώ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με τον σύντροφό του, Τάιλερ
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ανοίγει η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία

Με αφορμή την εκλογή Κασσελάκη, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε: «Αυτό που εγώ βρήκα ενδιαφέρον, όπως ξέρετε είμαι και εγώ παντρεμένος στο εξωτερικό με τον σύντροφό μου, αυτό που βρήκα ενδιαφέρον ήταν ότι το θέμα συζήτησης για τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν ο σεξουαλικός του προσανατολισμός αλλά όλα τα υπόλοιπα. Το ότι φορούσε κοντομάνικα, αν έφαγε πρωινό, ήπιε καφέ και έχουμε μία ας πούμε καινούργια κατάσταση στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παντρεμένος στο εξωτερικό με μία σχέση που δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική έννομη τάξη».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει στην ισότητα στο γάμο και θα το φέρει αυτό στη Βουλή. Προφανώς ο χρονισμός είναι δική του απόφαση, αλλά νομίζω ότι η κοινωνία μας έχει δείξει ότι δεν είναι το νούμερο ένα θέμα που τους απασχολεί. Θα έλεγα ότι καθόλου δεν απασχολεί τον κόσμο. Το νούμερο ένα θέμα είναι αυτό η ακρίβεια και το σουπερμάρκετ. Και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Και το θέμα της ισότητας στο γάμο είναι ένα θέμα που θα έρθει» σημείωσε ο κ. Πατέλης.

Πώς είχε τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«Η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, προφανώς είναι μια δική μου απόφαση. Όμως, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία, αυτή η κυβέρνηση θα το επιλύσει» είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος είχε προσθέσει πως την προηγούμενη τετραετία «έγιναν πολλά» στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, δεν έμειναν στα λόγια ή στα χαρτιά αυτές οι προτάσεις. Έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 20 δράσεις που απορρέουν από αυτή τη στρατηγική».

Ανοίγει η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία
© Gabriel Dalton/ Unsplash

Παιδιά ενός κατώτερου θεού

Την ίδια ώρα, η συζήτηση ανοίγει και για την τεκνοθεσία, υπό το πρίσμα αφενός του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών να έχουν παιδιά, αφετέρου των δικαιωμάτων που θα έπρεπε να απολαμβάνουν τα παιδιά αυτά.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης εξηγεί: «ΛΟΑΤΚΙ πολλοί έχουν ήδη παιδιά. (…) Τα παιδιά αυτά υπάρχουν, δεν ξέρουμε πόσα είναι, πάντως είναι εκατοντάδες. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά.

»Τι εννοώ με αυτό: πεθαίνει ο βιολογικός σου γονέας, εσύ δεν πας ως παιδί στον μη βιολογικό γιατί δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία, θα πας σε ένα ίδρυμα. Πεθαίνει ο μη βιολογικός σου γονέας, δεν έχεις δικαίωμα στην κληρονομιά γιατί δεν έχεις νόμιμη μοίρα. Χωρίζουν οι γονείς σου. Ο μη βιολογικός γονέας δεν έχει καμία υποχρέωση να βοηθήσει στην ανατροφή σου.

»Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν Ελληνόπουλα στο εξωτερικό τα οποία έχουν γεννηθεί με πιστοποιητικό γέννησης το οποίο αναγράφει πατέρας - πατέρας, ή μητέρα - μητέρα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το δημοτολόγιο στη χώρα μας και άρα αυτά τα παιδιά, τα οποία κατά τα άλλα είναι γεννημένα από Έλληνες γονείς, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.

»Αυτά τα θέματα θα υπάρχουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε τα δούμε είτε όχι και πολλαπλασιάζονται. Αυξάνεται ο αριθμός αυτών των παιδιών και πρέπει για το όφελος των ίδιων των παιδιών η πολιτεία να προχωρήσει σε μια ισότητα και στα δικαιώματα αυτών των παιδιών. Αυτή είναι η βάση της τεκνοθεσίας κυρίως» δήλωσε ο κ. Πατέλης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ