Ελλαδα

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: «Η Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη»

Μήνυμα προς τους «ράθυμους δικαστές» για τα προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόεδρος Αρείου Πάγου: «Η Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη»
© Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης

Πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: «Η Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση, προχειρότητα και αδιαφορία δεν είναι Δικαιοσύνη».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους σε ανακοινώσεις τους προς τους δικαστές και εισαγγελείς, αλλά και στους δικαστικούς υπαλλήλους, επισημαίνουν το μεγάλο πρόβλημα στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, η κυρία Κλάπα, αναφέρει ότι «υπάρχουμε για την ορθή,αιτιολογημένη και έγκαιρη παροχή της έννομης προστασίας στον πολίτη, ο οποίος είναι το κέντρο του δικαστικού συστήματος και αναμένει από εμάς αμερόληπτες, θεμελιωμένες, αιτιολογημένες και έγκαιρες αποφάσεις.

Δικαιοσύνη, η οποία απονέμεται με καθυστέρηση, ή ακόμη, με προχειρότητα και αδιαφορία, τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη».

Ακόμα, η κυρία Κλάπα υπογραμμίζει:

«Έχοντας απόλυτη επίγνωση των δικών μας παθογενειών, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, οφείλω να επισημάνω -αντιλαμβανόμενη τη δυσαρέσκεια κάποιων, σίγουρα λίγων, συναδέλφων- ότι όποιες ή όποιοι αδυνατούν, για οποιονδήποτε λόγο, να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα βαρύτατα δικαστικά τους καθήκοντα, έχουν υποχρέωση να αναλογιστούν έγκαιρα ότι η αδυναμία τους επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι περιμένουν μια απόφαση που θα καθορίσει τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους και, εν τέλει, βαρύνει υπέρμετρα τους συναδέλφους τους, που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους».

Μάλιστα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τους ράθυμους δικαστές, αναφέρει:

«Οι συνάδελφοι αυτοί οφείλουν να προβληματιστούν για την πορεία τους, για τα προβλήματα που δημιουργούν στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην υπηρεσία και να λάβουν, άμεσα, την απόφαση, που θα βελτιώσει την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή και θα τους απαλλάξει από την αγωνία, που, οπωσδήποτε, προκαλεί η αντιμετώπιση δυσμενών πειθαρχικών συνεπειών».

Επίσης, η κυρία Κλάπα, απευθυνόμενη στους νέους δικαστικούς λειτουργούς, σημειώνει:

«Η ευπρέπεια εντός και εκτός υπηρεσίας, η ευγένεια και ο σεβασμός προς τους συναδέλφους, τους συνηγόρους, τους παράγοντες της δίκης και τους πολίτες εν γένει, είναι υποχρέωση, που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα».

Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη στο μήνυμα της προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας αναφέρεται στην ανάγκη ανταπόκρισης των εισαγγελικών λειτουργών στα καθήκοντα τους με νηφαλιότητα και ευθύνη, για την διαφύλαξη του κύρους του εισαγγελικού θεσμού.

Συγκεκριμένα, η κυρία Αδειλίνη, σημειώνει:

«Ειδικότερα ως προς τη συμμετοχή μας στον τομέα της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, πιστεύω ότι η εργατικότητα, η ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων που χειριζόμαστε, με σωστή οργάνωση του χρόνου μας και των ενεργειών μας, ώστε να μη χρειάζεται περισσότερος μόχθος απ' αυτόν που ο καθένας μας αναμφίβολα καταβάλλει σε καθημερινή βάση, αλλά και ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων μας με νηφαλιότητα, ευπρέπεια αποφασιστικότητα και αμεροληψία, κυρίως δε με απόλυτη αφοσίωση στο Σύνταγμα και τους νόμους, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σ' εμάς.

»Και τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας / η καθεμία από εμάς εκπροσωπεί το σύνολο των Εισαγγελέων κατά την άσκηση των καθηκόντων του /της, με τρόπο ώστε έχουμε και ατομική ευθύνη για την εικόνα του «Εισαγγελέα» στην κοινωνία και τη διαφύλαξη του κύρους του εισαγγελικού θεσμού, που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση της σημαντικής αποστολής μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ