Ελλαδα

Η Αυτοκρατορία του Εγκλήματος, οι Γκρίζοι Λύκοι, ένας πρώην πράκτορας της ΜΙΤ και το μακελειό στη Λούτσα

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η υπόθεση μυρίζει «ξεκαθάρισμα παλαιών λογαριασμών» αλλά είναι νωρίς ακόμη για τελικά συμπεράσματα.

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δέκα συλλήψεις στην Τουρκία για το μακελειό με έξι νεκρούς στη Λούτσα
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μακελειό στη Λούτσα - Ανάλυση: Ο Souleiman D, ο Μπαρίς Μπογιούν και ο πόλεμος φατριών μεταξύ τουρκικών συμμοριών και «νονών» που κρύβονται στα έγκατα του «βαθέος κράτους»

Το τελικό ξεκαθάρισμα στην ταινία «Η Αυτοκρατορία των Λύκων» εκτυλίσσεται στις υπόγειες στοές των ασβεστολιθικών υψωμάτων της Καππαδοκίας. Ο πυρήνας του σεναρίου αφορά την δράση μίας μαφιόζικης ομάδας Τούρκων η οποία έχει σχέση με την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων». Η ταινία, γαλλικής παραγωγή, προβλήθηκε στις αίθουσες το 2004.

Περίπου 20 χρόνια μετά η «εκτέλεση των 6» στη Λούτσα με πάνω από 60 σφαίρες και τουλάχιστον 3 διαφορετικά πιστόλια των 9mm, θα μπορούσε να ήταν μία από τις τελευταίες σκηνές της ταινίας αυτής. Το φινάλε θα εξελισσόταν σε μία παραλία της Ανατολικής Αττικής και όχι στην υπόγεια πόλη της Μαλακωπής (Βαθύ Πηγάδι στα τούρκικα), μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μόνον από την Καισάρεια. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ταιριάζουν. Οι «Γκρίζοι Λύκοι», οι μυστικές υπηρεσίες, η απερίγραπτη βία, οι συμμορίες μαφιόζων που διακινούν ηρωίνη και κοκαΐνη, οι βεντέτες μεταξύ των αρχηγών των ενόπλων ομάδων και βεβαίως οι προδότες.

Ας αφήσουμε για λίγο τον Jean Reno και το σκοτεινό δίκτυο της τουρκικής μαφίας στο Παρίσι και ας επιστρέψουμε σε ένα πραγματικό σενάριο που εκτυλίσσεται μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Λούτσας στην Αττική το 2023.

Ο Souleiman D, εισήλθε στην Ελλάδα πριν από κάμποσο καιρό και πάντως όχι τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στο παρελθόν υπηρέτησε στην ΜΙΤ, την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών από την οποία όμως αποτάχτηκε. Μετά την απόταξή του εντάχθηκε στον κύκλο των εκτελεστών της συμμορίας Dalton, ή « Redkid» επί το διαδικτυακότερον, γνωστή και με την απλή επωνυμία «Συμμορία με τις μοτοσυκλέτες» του Μπαρίς Μπογιούν.

Ο Μπαρίς ήταν παιδί από τις αχανείς αλάνες των τελευταίων περιφερειακών προαστίων της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για παραγκουπόλεις δηλαδή, για φαβέλες με ισλαμική μαντήλα και γένια για τους άνδρες που θέλουν να επιδείξουν την ισλαμικότητά τους. Φτώχεια, πείνα και έγκλημα. Εκεί βρίσκονται οι πυρήνες στρατολόγησης των νεαρών Τούρκων σε ισλαμιστικές οργανώσεις και στους «Γκρίζους Λύκους», την ακροδεξιά ένοπλη οργάνωση της οποίας τα τελευταία χρόνια ηγείται ο πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν και πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος ΜΗP, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Από αυτές τις αλάνες ξεφύτρωσαν την τελευταία δεκαπενταετία καμιά δεκαριά μαφιόζικες ομάδες. Οι γεωπολιτικές συγκυρίες, ο πόλεμος στο γειτονικό ΙΡΑΚ, οι δρόμοι της ηρωίνης από το Αφγανιστάν μέσω ΙΡΑΝ, η αποτυχημένη Αραβική Άνοιξη και ο πόλεμος στη Συρία και τέλος η μεταναστευτική έκρηξη, όλα αυτά αλλά και οι όλο και περισσότερες ανάγκες του «Βαθέος Κράτους» της Τουρκίας για «γκρίζα χρηματοδότηση», συνέτειναν στην αλματώδη εξέλιξη αυτών των 10 τουρκικών συμμοριών. Μιλάμε για την «Παγκοσμιοποίηση του Εγκλήματος». Θα μπορούσε να ήταν και τίτλος μίας νέα ταινίας ή το θέμα ενός εξαιρετικά διερευνητικού ντοκτορά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Πριν από μερικά χρόνια από μία παραγκούπολη της Πόλης ξεφύτρωσε και ο Μπαρίς Μπογιούν με την παρέα του. Στην αρχή εντάχθηκε στο δυναμικό της συμμορίας «Sahinli», κάποιου Sahin ο οποίος συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλακή. Αποφυλακίστηκε. Μόλις βγήκε από την πύλη του σωφρονιστικού καταστήματος με ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε, επισκέφτηκε το πραγματικό αφεντικό του. Τον Πρόεδρο του MHP, τον πολιτικό εταίρο του Ερντογάν, τον Μπαχτσελί. Αυτός τον περίμενε με ανοικτές αγκάλες. Ήταν τόσο ευτυχής που δώρισε στον αποφυλακισμένο μαφιόζο μία σπάθα.

Ο Σαχίν και ο Μπογιούν κάποια στιγμή χώρισαν τους δρόμους τους αλλά δεν τσακώθηκαν. Αργότερα η Αστυνομία έβαλε στο μικροσκόπιο τον Μπαρίς Μπογιούν ο οποίος διέφυγε στην Ιταλία. Συνελήφθη πριν από τρία χρόνια στο Ρίμινι.

Έκτοτε ζει με τη γυναίκα του σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι. Ο Μπογιούν είχε κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο. H Ιταλία αρνήθηκε να τον εκδώσει στην Τουρκία. Έκτοτε ο τούρκος μαφιόζος, κατά πληροφορίες και όποτε χρειάζεται, εκτελεί χρέη «ειδικού αναλυτή» για εγκληματολογικά ζητήματα που αφορούν την Τουρκία για λογαριασμό των ιταλικών αρχών.

Πριν από δύο ημέρες μεταδόθηκε από τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό HALK TV, ο οποίος ελέγχεται από την Αντιπολίτευση, μια εκπομπή αφιερωμένη στο «Μακελειό της Λούτσας». Βασική πρωταγωνίστρια και πηγή των περισσοτέρων πληροφοριών που ακούστηκαν σε αυτή την εκπομπή ήταν η δημοσιογράφος Seyhan Avsar (Σεϊχάν Αβτσάρ). Στο πάνελ της εκπομπής συμμετείχαν γνωστοί δημοσιογράφοι. Η Σεϊχάν Αβτσάρ εξαρχής δήλωσε πως είχε μιλήσει με άμεσο συνεργάτη του Μπαρίς Μπογιούν στην Ιταλία. Αυτός ο συνεργάτης επιβεβαίωσε τα εξής:

  1. Και οι 6 εκτελεσθέντες στη Λούτσα ήταν άμεσοι συνεργάτες του.
  2. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας πολύ κοντινός συγγενής του.
  3. Και οι 6 θα μετέβαιναν στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν για την Ιταλία.
  4. Μέσα στο αυτοκίνητο των 6 βρέθηκαν έξι σακίδια- σάκοι με λίγα ατομικά πράγματα. Αυτή η πληροφορία καταδεικνύει πως οι 6 άνδρες όντως κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο.
  5. Ο Souleiman D (ο οποίος στο μεταξύ συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ήδη κρατείται και ανακρίνεται στον 11 όροφο της ΓΑΔΑ), ήταν μέχρι τώρα μέλος της οργάνωσης του Μπαρίς Μπογιούν. (σ.σ.Ο Souleiman D συνελήφθη και κρατείται με το πρόσχημα της παράνομης παραμονής στη χώρα).
  6. Είναι αυτός που θα τους διασφάλιζε την μετάβασή τους στην Ιταλία. Ήταν το ασφαλές κονέ στην Αθήνα.
  7. Η ομάδα των 6 όντως έφθασε στην Ελλάδα από τη Γαλλία.
  8. Ο Souleiman D άλλαξε στρατόπεδο και κάρφωσε τους «6» σε αντίπαλη συμμορία.
  9. Πριν από λίγο καιρό οι 6 εκτελεστές του Μπαρίς Μπογιούν είχαν «καθαρίσει» στη Γαλλία τρία στελέχη αυτής της αντίπαλής συμμορίας. Άρα η εκτέλεση στη Λούτσα όντως ήταν πράξη αντεκδίκησης.

Σύμφωνα τώρα με το αστυνομικό ρεπορτάζ, οι ελληνικές διωκτικές αρχές ανακάλυψαν το κρησφύγετο του Souleiman D στην Αθήνα. Μέσα σε αυτό εντόπισαν πολλά χρήματα και πολλά όπλα. Αυτό σημαίνει πως το σπίτι αυτό ήταν safe house της μαφιόζικης οργάνωσης. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως αυτός ο άνθρωπος ήταν κάποτε στέλεχος της τουρκικής ΜΙΤ.

Η δημοσιογράφος Σεϊχάν Αβτσάρ που πρωταγωνίστησε σε αυτήν την τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε κάποια στιγμή πως ο SouleIman D απολάμβανε της «προστασίας ενός πρώην Υπουργού». Δεν αναφέρθηκε ποτέ το όνομα αυτού του Υπουργού, ωστόσο οι παραστάμενοι και πολλοί τηλεθεατές αμέσως αντιλήφθηκαν εκ των συμφραζομένων πως ο …. «Υπουργός» είναι μετά βεβαιότητας ο μέχρι πρόσφατα Υπουργός Εσωτερικών, δηλαδή ο Σουλεϊμαν Σοϊλού.

Yunanistan'da 6 Türk infaz edilmişti! Boyun çetesine yakın bir isim Seyhan Avşar’a konuştu!

Αξίζει εδώ να ανοίξει μία μικρή παρένθεση. Ο Σοϊλού, επί μακρόν Υπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν, είναι άνθρωπος του ακροδεξιού Μπαχτσελί και προέρχεται από το «θερμοκήπιο» των «Γκρίζων Λύκων».

Σε αυτήν την εκπομπή ακούστηκε και μία πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά το αιματοκύλισμα στη Λούτσα ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο αεροδρόμια της Άγκυρας. Συνελήφθη ένας παντελώς άγνωστος άνδρας στην Ελλάδα αλλά ως φαίνεται πολύ γνωστός σε συγκεκριμένους κύκλους στην Τουρκία. Το όνομα του είναι Ayhan Bora Kaplan. Ο Kaplan συνελήφθη υπό τη ζωντανή κάλυψη τηλεοπτικής κάμερας πράγμα πρωτοφανές για τα τουρκικά αστυνομικά ήθη. Οι πολιτικοί αρθρογράφοι στην Άγκυρα μίλησαν για κάποιο μήνυμα. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Ο Kaplan είναι το δεξί χέρι του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, του Σουλεϊμάν Σοϊλού. Πρόκειται λοιπόν για απευθείας μήνυμα του νέου συστήματος εξουσίας του Ερντογάν. Η υπόθεση μυρίζει «ξεκαθάρισμα παλαιών λογαριασμών» αλλά είναι νωρίς ακόμη για τελικά συμπεράσματα.

Στην κρίσιμη ερώτηση για το εάν ή όχι θα συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος φατριών μεταξύ των τουρκικών συμμοριών και των «νονών» που κρύβονται στα έγκατα του «βαθέος κράτους» της Τουρκίας, η απάντηση φαίνεται να είναι η εξής: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί αλλά ενδεχομένως όχι πια σε ελληνικό έδαφος διότι η υπόθεση «Λούτσα» φαίνεται να αποκάλυψε ένα σημαντικό κομμάτι του δικτύου του τουρκικού υποκόσμου. Είναι προφανές πως εφεξής τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και τα «μάτια» της ζώνης Σέγκεν θα παρακολουθούν στενότερα το πηγαινέλα μεταξύ Τουρκίας και ευρωπαϊκών χωρών.

Το ελληνικό έδαφος εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται ως «αρένα» για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ φατριών του τουρκικού υποκόσμου αλλά και για μυστήριες εκτελέσεις ατόμων που βρίσκονται στο στόχαστρο τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Πριν από δύο χρόνια στην Ανάβυσσο εκτελέστηκαν πάλι με πιστόλια των 9mm τρείς Τούρκοι. Αποδείχτηκε πως και οι τρεις ήταν κουρδικής καταγωγής και οργανωμένοι στο κουρδικό κόμμα HDP. Έναν μήνα αργότερα στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά εκτελέστηκαν δύο Τούρκοι. Είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ήταν εύποροι και ζούσαν σε ακριβό διαμέρισμα αν και δεν είχαν εργασία. Ενδεχομένως να ανήκαν στον χώρο επιρροής των Γκιουλενιστών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ