- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υγειονομική «βόμβα» το νερό στη Θεσσαλία - Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Τι ανησυχεί τις υγειονομικές Αρχές
Θεσσαλία: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας από το νερό - Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν πως δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή
Το μολυσμένο νερός από τις πλημμύρες φαίνεται πως είναι η νεότερη ανησυχία των υγειονομικών Αρχών της χώρας, οι οποίες και ανησυχούν για την διασπορά νοσημάτων όπως είναι η λεπτοσπείρωση και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και υγειονομικές υπηρεσίες επικεντρώνονται σα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία έχουν εκδηλωθεί, όλα ευτυχώς με ήπια συμπτωματολογία που δε χρειάστηκαν νοσηλεία. Εξαίρεση ένας 82χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ιογενή ή τροφιμογενή γαστρεντερίτιδα.
Ακόμα τρία άτομα εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα καθώς ήρθαν σε επαφή με το νερό στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν συντοπίτες τους. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίστηκαν με χορήγηση αντιβίωσης και είναι καλά στην υγεία τους.
«Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα. Έχουμε ερπετά, τρωκτικά, νεκρά πτηνά, ζώα εκτροφής. Όλα αυτά έχουν παρασυρθεί μαζί με φερτά υλικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Γι' αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τα νερά. Τα αντιμετωπίζουμε σα να είναι δυνητικά μολυσματικά», σημείωσε (ΕΡΤ) η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εφιστώντας την προσοχή σε σχέση με τη χρήση του νερού.
Υπογράμμισε πως το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν είναι πόσιμο. Εξήγησε, δε, πως δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγεινή, δηλαδή για ντους και πλύσιμο δοντιών. «Όπως είναι αυτονόητο, το νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε στη μαγειρική».
Σύντομα τα αποτελέσματα για την καταληλλότητα του νερού
Να σημειωθεί πως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιούνται έλεγχοι για την ποιότητα του νερού. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι το νερό να είναι πόσιμο στις πληγείσες περιοχές θα φανεί από τις αναλύσεις και δεν είναι ίδιο για κάθε περιοχή.
Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Υγιείνής Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συντονίζει την επιχειρησιακή δράση του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλία, τα πρώτα δείγματα από το δίκτυο ύδρευσης έχουν φτάσει στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Σάββατο και χθες έφτασαν δείγματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η λήψη δειγμάτων από Καρδίτσα και Βόλο όπου θα γίνει επιτόπια επίσκεψη με κλιμάκιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και η αινιγματική «Καλημέρα» του σκιτσογράφου
Βρισκόταν στο όχημα με την κόρη του όταν συγκρούστηκε με αγροτικό
«Αδιανόητο, όποιες διαφορές κι αν υπάρχουν, να λύνονται με αυτόν τον τρόπο» - Τι απαντάει ο Γρηγόρης Δημητριάδης
Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένεια και οι φίλοι αποχαιρετούν
Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 31χρονος
Η ταφή της θα γίνει στον τόπο καταγωγής της
Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες λένε το τελευταίο αντίο στη Γωγώ Μαστροκώστα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πότε λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό, πού γίνεται η δήλωση
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες
Η επιθυμία της οικογένειας αντί στεφάνων
Δύο νεαροί ελαφρά τραυματισμένοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.