Ελλαδα

Η Λάρισα μετράει τις πληγές της, «ποτάμι» η Εθνική Οδός

Aπό ένα συρματόσχοινο κρέμεται η πεζογέφυρα στην Κοιλάδα των Τεμπών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφές στην Καρδίτσα από τις πλημμύρες
© SOOC/Nick Paleologos

Κακοκαιρία Daniel: Τέλος ο κίνδυνος νέων πλημμυρικών φαινομένων στη Λάρισα, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη επόμενη μέρα

Τις πληγές της μετρά η Θεσσαλία πολλά 24ωρα μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel, ενώ ο κίνδυνος για νέα πλημμυρικά φαινόμενα στη Λάρισα έχει ευτυχώς εξαλειφθεί.

Η στάθμη του Πηνειού έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που κάνει τις αρχές να εκτιμούν πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος ούτε νέας υπερχείλισης, αλλά ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvgnwipkv25l)

Αντέχει και το ανάχωμα που είχε παρουσιάσει ρωγμή και βρίσκεται κοντά στη συνοικία της Λάρισας Ιπποκράτης, στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, οι αρχές είπαν πως δεν χρειάζεται να είναι πλέον οι κάτοικοι σε επιφυλακή, αφού όπως φαίνεται ο κίνδυνος πλέον έχει εκλείψει εντελώς.

Μεγάλα τα προβλήματα στη Λάρισα

Σημειώνεται πως παραμένουν για την πόλη της Λάρισας δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν.

Πρώτον, στις συνοικίες της Λάρισας που είχαν πλημμυρίσει και η πρόσβαση γινόταν μόνο με πλωτά μέσα, όπως είναι η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Θωμάς, έχουν αποτραβηχτεί τα νερά, όμως υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα πια. Βέβαια συνεχίζονται οι αντλήσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως τα νερά πρέπει να υποχωρήσουν πλήρως αφού ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Δεύτερον, στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη το ποτάμι έχει βγει έξω από την κοίτη του και ρέει παράλληλα με τον κανονικό ρου του ποταμού. Εκεί λοιπόν περνάει μέσα από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, ένα μπλοκ πολυκατοικιών αρκετά μεγάλο, και είναι και ο δρόμος που συνδέει τη Λάρισα με την Κοζάνη. Αυτή η διαδρομή, σχεδόν 1,5 χιλιομέτρου, γίνεται μόνο με τον φορτωτή που μπαίνει ο κόσμος μέσα στον κουβά του.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvgoi9u09w2x)

Θετικό είναι πως οι πλημμυροπαθείς της περιοχής τόσο από τα χωριά του δήμου Κιλελέρ, όσο και των Φαρσάλων που πλημμύρισαν από τις πρώτες μέρες, δεν μένουν πια σε κάποια δομή αλλά έχουν όλοι προωθηθεί είτε σε συγγενικά σπίτια, είτε σε σπίτια που νοίκιασαν Περιφέρεια και δήμος.

Τέλος, σήμερα ξεκινά η αυτοψία στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας από τα ειδικά κλιμάκια.

«Ποτάμι» η εθνική οδός

Μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ και το εθνικό οδικό δίκτυο βρίσκεται κάτω από το νερό. Δεν αρκεί μόνο να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο, αφού με όλη αυτή την ποσότητα νερού που βρίσκεται εκεί μπορεί να υπάρχουν άλλες ζημιές ή διάβρωση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvgnmz5lf6ih)

Οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως το να γίνει πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα.

Προβλήματα υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω των πλημμυρών, ενώ έχουν ακυρωθεί και τα δρομολόγια με λεωφορεία της Hellenic Train λόγω της πλημμυρισμένης Εθνικής Οδού.

5 ώρες για το Θεσσαλονίκη-Λάρισα!

Η Λάρισα είναι αποκομμένη από την κοντινή της Θεσσαλονίκη οδικά και σιδηροδρομικά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μπορεί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη να φτάσει στη Λάρισα και αντίστροφα, πηγαίνοντας από Βέροια και Γρεβενά, φτάνοντας στην Καλαμπάκα από την Εγνατία Οδό, στη συνέχεια περνώντας από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και επιτέλους στη Λάρισα. Πρόκειται για μια παράκαμψη 5 ωρών, με αρκετή κίνηση καθώς είναι η μόνη διαδρομή και έχει αρκετές νταλίκες και φορτηγά.

Επιπλέον, ούτε από την Αγιά μπορεί να έρθει κανείς προς τη Λάρισα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οδικά η επικοινωνία της Λάρισας με την Αθήνα δεν έχει πληγεί καθόλου.

Από ένα συρματόσχοινο κρέμεται η πεζογέφυρα στην Κοιλάδα των Τεμπών

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Το ύψος του νερού είχε φτάσει τα 18 μέτρα, όσο το ύψος της πεζογέφυρας, και το νερό περνούσε από πάνω της.

Οι τελευταίες εικόνες έδειχναν πως ένα κομμάτι αυτής της γέφυρας έχει αποκοπεί, κρέμεται από ένα συρματόσχοινο και είναι πολύ πιθανό να αποκολληθεί τελείως και να καταστραφεί η γέφυρα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvg9foio10yh)

Τέλος, μεγάλος όγκος νερού έχει μπει και μέσα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, αλλά και στη σπηλιά όπου αναβλύζει το αγίασμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ