Ελλαδα

Βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία - Αγωνιώδεις διασώσεις και φόβοι για τους αγνοούμενους

Όλη τη νύχτα έβγαζαν εγκλωβισμένους, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομάδα διασωστών κουβαλάει με τη βάρκα ζευγάρι ηλικιωμένων
© SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Κακοκαιρία Daniel: Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα ελικόπτερα για διασώσεις σε 8 χωριά στην Καρδίτσα - Υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι στον Παλαμά Καρδίτσας

Εικόνες αποκάλυψης, άνθρωποι σε απόγνωση, έξι νεκροί και ένας απροσδιόριστος αριθμός αγνοουμένων (επισήμως με βάση τα χτεσινά δεδομένα είναι τουλάχιστον 6 στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας). Αυτός είναι ο απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού συνεχίζονται στη Θεσσαλία με τη συμμετοχή και του στρατού.

Ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά έχουν βυθιστεί κυριολεκτικά στο νερό και οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες σπιτιών. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και στη Λάρισα, όπου σε ορισμένες περιοχές μετακινούνται μόνο με βάρκες, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν και σε χωριά των Τρικάλων.

Καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσα ζώα έχουν χαθεί στο νερό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvd92rmzs7cx)

«Πνίγηκε» η Καρδίτσα - Δραματικές ώρες για τους κατοίκους

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στον Βλοχό και στον Παλαμά βρήκαν καταφύγιο στις στέγες σπιτιών. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 60 άτομα, ωστόσο οι εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι της περιοχής από φερτά υλικά, με την πρόσβαση να γίνεται μόνο με βάρκες.

Από χτες, στη «μάχη» έχουν πέσει τα εναέρια μέσα. Στο γήπεδο Καρδίτσας κατέφτασαν ελικόπτερα με δεκάδες διασωθέντες που απεγκλωβίστηκαν από τον Παλαμά, την Αγία Τριάδα και άλλες περιοχές. Όσοι είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρονται στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, ενώ όσοι έχουν προβλήματα υγείας μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Πού θα επικεντρωθούν σήμερα οι επιχειρήσεις διάσωσης

Όπως δήλωσε σήμερα τα ξημέρωματα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων θα πέσει σήμερα σε 8 χωριά στην Καρδίτσα (Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ριζοβούνι, Αγναντερό, Μεταμόρφωση, Κοσκινά, Μαραθέα, Βλόχο) όπου βρίσκονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι που μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία προκειμένου να γλιτώσουν από τα νερά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αγοραστός στον ΣΚΑΪ, οι επιχειρήσεις σήμερα, Παρασκευή, θα γίνουν με 15 ελικόπτερα που θα πετούν σε κύκλους, 47 βάρκες του στρατού, εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή με βάρκες, πέντε ερπυστριοφόρα του στρατού και Hummer.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvd89db9fi4x)

Συγκλονιστικές διασώσεις με Super Puma στην Αγία Τριάδα

Απεγκλωβισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου (Καρδίτσα και Τρίκαλα) έκαναν από την ώρα που επιτράπηκε να πετάξουν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού. Συνολικά συνδράμουν 10 ελικόπτερα.

Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και στρατός επιχειρούσαν στα πλημμυρισμένα και αποκομμένα χωριά όλη τη νύχτα. 

Κόβει την ανάσα η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του από το πλήρωμα ελικοπτέρου του Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας. Τους παίρνουν από τη στέγη καθώς το σπίτι τους έχει καλυφθεί από νερό.

Στο χωριό Αγία Τριάδα διασώστης κατεβαίνει με το ειδικό σχοινί από το ελικόπτερο, δένει γυναίκα που ήταν μέσα στο νερό και την τραβά ασφαλή πλέον μέσα στο Super Puma.

«Στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια» είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Στο χωριό Παλαμάς, μηχανήματα του στρατού απεγκλωβίζουν κατοίκους μεταφέροντάς τους στις δαγκάνες.

Κακοκαιρία Daniel: 109 απεγκλωβισμοί σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
© EUROKINISSI

Με λέμβους, άνδρες του στρατού απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους και από το χωριό Βλοχό. Ανυπολόγιστες είναι και εκεί οι ζημιές. Σπίτια πλημμύρισαν καλλιέργειες και αποθήκες καταστράφηκαν.

Στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου η στάθμη του νερού έχει σκεπάσει τα πάντα, οι καμπάνες ηχούν και ο ουρανός φωτίζεται από τους κεραυνούς.

Drone αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Bίντεο από drone αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής, με τον θεσσαλικό κάμπο να έχει βυθιστεί στα νερά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvcmurwfbau9)

Όλη τη νύχτα άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν κατοίκους.

Στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας μεταβαίνουν δύο τριμελείς ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών με δύο πνευστά πλωτά τύπου zodiac και μία 8μελής ομάδα των Ειδικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ