Ελλαδα

«Αύριο αλλάζει ο αέρας, μεγαλώνει η απειλή»: Κραυγή αγωνίας για τις φωτιές στον Έβρο

Έκκληση για ενίσχυση δυνάμεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Δαδιά
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Φωτιά Δαδιά: Ανησυχία για τις προβλέψεις περί αλλαγής του ανέμου - Η κατάσταση στον Έβρο

Η κατάσταση στον Έβρο εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Τα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να είναι ενεργά για 8η ημέρα, ενώ ιδιαίτερη ένταση εμφανίζει η φωτιά που καίει στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς. Όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε σήμερα (27.8) στην ΕΡΤ ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά».

«Χθες συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του Έβρου και έγινε μία ακόμη έκκληση για την ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv359mzu657l)

Φωτιά στη Δαδιά: «Το δάσος δεν έχει καθαριστεί ποτέ»

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι η φωτιά στη Δαδιά δεν μπορεί να σβήσει, ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν έχει καθαριστεί ποτέ. «Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά. Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα».

«Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση. Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών», πρόσθεσε ο κ. Πέτροβιτς.

Σε άλλο σημείο, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου επεσήμανε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου. «Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Χρειάζονται πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv35y6r8ytkh)

Φωτιά στη Δαδιά - Κραυγή αγωνίας από το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με το evros-news.gr, κραυγή αγωνίας απηύθυνε πριν λίγη ώρα το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκπυ Δαδιάς-Λευκίμης, για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο της φωτιάς του δάσους Δαδιάς.

Όπως επισημάνθηκε μετά τη συνεδρίαση, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, σε κάποιες αντιπυρικές ζώνες οι φλόγες ξεφεύγουν και αν μετά την ακατοίκητη Κοτρωνιά η φωτιά κατευθυνθεί προς Γιαννούλη και άλλες περιοχές του Σουφλίου η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Αυτή τη στιγμή μπορεί τα χωριά της Δαδιάς και της Λευκίμης να μην κινδυνεύουν, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν ελεγχθούν γρήγορα τα μέτωπα. Κυρίως στην πλευρά της Λευκίμης υπάρχον αναζωπυρώσεις στα καμμένα, επισημαίνει το τοπικό μέσο. 

«Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, με ενίσχυση εναέριων και επίγειων δυνάμεων, που κάνουν ότι μπορούν αλλά χρειάζονται περισσότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Γιατί από Δευτέρα αλλάζουν και οι καιρικές συνθήκες και τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα. Από την αρχή υποτιμήθηκε η φωτιά της Δαδιάς, τώρα που στην Αλεξανδρούπολη η πίεση μειώθηκε, θα πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση και αντιμετώπιση στη Δαδιά», ανέφερε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος που προήδρευσε σε αυτήν. Παρόντες ήταν επίσης ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Έβρου Σπύρος Κούτρας, οι βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Τάσος Δημοσχάκης, οι Ταξίαρχοι της 5οης και της 7ης Ταξιαρχίας, ο Υποδιοικητής της 12ης Μεραρχίας ο Προϊστάμενος Δασών Έβρου κ. Ανθόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ