Ελλαδα

Greenpeace: Επισφαλή τα κτίρια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Οι ευρωπαϊκές ΜΚΟ προτρέπουν την κυβέρνηση να στηρίξει τις ενεργειακές ανακαινίσεις

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
greenpeace2

Η Greenpeace για την προστασία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους επικίνδυνους καύσωνες.

Με τα κύματα καύσωνα να «δείχνουν τα δόντια τους» και να θέτουν ζωές σε κίνδυνο, ευρωπαϊκές και ελληνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προτρέπουν την κυβέρνηση να υποστηρίξει μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις σπιτιών για να σωθούν ζωές το καλοκαίρι. 

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι καύσωνες είχαν σοβαρές συνέπειες αυτό το καλοκαίρι. Με τον πλανήτη να γίνεται μάρτυρας στην υπερβολική ζέστη και τις αχαλίνωτες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, πριν από λίγες εβδομάδες, και οι δύο οργανισμοί αναφέρουν πως πρέπει να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την προστασία των ανθρώπων από τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες στη χώρα.

Ενώ η διαχείριση των πυρκαγιών είναι ένα σημαντικό στοιχείο, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν οι κίνδυνοι υπερθέρμανσης στα κτίρια και η θερμοπληξία που μπορεί να προκληθεί. Μια πρόσφατη μελέτη για τους καύσωνες του 2022 έδειξε ότι, σε όλη την Ευρώπη, 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της ζέστης. Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία θανάτων με 280 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού - αμέσως μετά την Ιταλία. Οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι υπέστησαν τις χειρότερες συνέπειες.

Το να διατηρεί κανείς το σπίτι του δροσερό είναι σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια ασφάλεια. Η υπερθέρμανση του κτιρίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων μέσω θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και επιδείνωσης χρόνιων και αναπνευστικών ασθενειών. Την περασμένη χρονιά, το 34% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται άνετα στο σπίτι τους το καλοκαίρι. Σε ένα πλαίσιο όπου η Ελλάδα μόλις γνώρισε τον μεγαλύτερο και πιο έντονο καύσωνα στην ιστορία της χώρας, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ανησυχούν για τις συνέπειες.

Ο Dr. Cale Lawlor, Senior Policy Manager στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (European Public Health Alliance), δήλωσε: «Η υπερθέρμανση στα κτίρια δεν είναι απλώς ένα ζήτημα άνεσης. Θέτει ζωές σε κίνδυνο. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη τις ακραίες θερμοκρασίες».

Οι ηλικιωμένοι ή οι άνθρωποι με ιστορικό ιατρικών παθήσεων διατρέχουν φυσικά τον υψηλότερο κίνδυνο. Αλλά στην πραγματικότητα, το εισόδημα είναι ο παράγοντας που σχετίζεται περισσότερο με την καθημερινή θνησιμότητα κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων όπως του καύσωνα, απλώς και μόνο επειδή οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά. «Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να ανακαινιστούν τα ελληνικά σπίτια ώστε να είναι κατάλληλα για αυτό το σκοπό, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες της χώρας».

Η Ελλάδα έχει τις παλαιότερες κτιριακές υποδομές, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ: πάνω από το 50% των κτιρίων και κατοικιών στερείται θερμομόνωσης. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα κατά τη διάρκεια καύσωνα και ακόμη και σε περιπτώσεις που εγκαθίστανται συστήματα ψύξης, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση στα σπίτια τα καθιστά εξαιρετικά αναποτελεσματικά.

Εάν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού της θερμότητας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα μπορούσε να δει 68.116 θανάτους κατά μέσο όρο έως το έτος 2030 και ακόμη και 120.610 θανάτους έως το 2050.

Η Μυρτώ Πισπίνη, Project Manager στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace δήλωσε: «Οι καύσωνες δείχνουν ότι η αναβάθμιση των σπιτιών μας θα είναι σωτήρια για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς μας. Όσοι ζουνσε καλής ποιότητας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια εξακολουθούν να είναι μόνο μία μειοψηφία του πληθυσμού. Η αναθεώρηση της EPBD σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την παροχή σταθερών, μακροπρόθεσμων σχεδίων κτιριακής αναβάθμισης που θα ωφελήσουν τους πολίτες και θα διασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πληθυσμοί μας προστατεύονται από τη ζέστη. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτό το φιλόδοξο πλαίσιο αναβάθμισης κτιρίων και στη συνέχεια να διασφαλίσει την έγκαιρη εφαρμογή του για να υποστηρίξει την τόσο αναγκαία μετάβαση σε ανθεκτικά σπίτια».

Μεταξύ του πληθυσμού, υπάρχει η θέληση για αλλαγή, αλλά χρειάζεται υποστήριξη. Ενώ η πλειονότητα των Ελλήνων υποστηρίζει ότι θα ήθελε να ανακαινίσει τα σπίτια τους, το 65% των ιδιοκτητών σπιτιών αναβάλλει τα σχέδια λόγω έλλειψης ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης. 

Η Greenpeace έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα ανακαίνισης που δείχνουν πώς πρέπει να είναι τα ελληνικά σπίτια και κτίρια. Μία παλιά προσφυγική εργατική κατοικία στον Ταύρο, θα ανακαινιστεί πλήρως από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνεργασία το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον τοπικό δήμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενοίκους να απολαμβάνουν μια ασφαλή και επαρκή υποδομή.

Σύμφωνα με την Greenpeace, θα πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για να επιτρέψει στις οικογένειες να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, ειδικά εκείνες με χαμηλό εισόδημα. Επιπλέον, ζητά από την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις εγκαταστάσεις ορυκτού αερίου και να συμπεριλάβει αντλίες θερμότητας, να αναβαθμίσει τουλάχιστον 150.000 σπίτια ετησίως στα πρότυπα του Παθητικού Οίκου και να δημιουργήσει προγράμματα ενεργειακής ανακαίνισης που να περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.