Ελλαδα

Αντιδράσεις και από την Ένωση Δικαστών για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας

«Ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς © EPA

Νέα Φιλαδέλφεια: Αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων - Πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σχετικά με τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους προφυλακιστέους χούλιγκαν.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) τονίζει πως οι δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς συνιστούν «ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι είχε δηλώσει ο Κροάτης πρόεδρος

Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς αναφορικά με τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει δικαίωμα να τους κρατήσει προτού απαγγελθούν κατηγορίες «για πέντε ημέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα. Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι.»

Πρόσθεσε επίσης ότι «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν».

Ο Κροάτης πρόεδρος ρωτήθηκε ακόμα για την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν οι γονείς των συλληφθέντων Κροατών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.

Όπως είπε, ο ίδιος έχει ενημερωθεί για την επιστολή, αλλά δεν πρέπει να εμπλέξουμε τους γονείς. Οι συλληφθέντες είπε «είναι ενήλικες, δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά όχι και τα 100 άτομα. Αν τους κρατήσουν όλους θα είναι σαν επιβολή στρατιωτικού νόμου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ