Ελλαδα

To χρονικό της τραγωδίας στη Νέα Φιλαδέλφεια - Το κομβόι θανάτου και οι παραλείψεις

Αναζητούνται τουλάχιστον 50 ακόμη άτομα - Τα σφάλματα της ΕΛ.ΑΣ. και οι φόβοι για την επόμενη μέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οπαδική βία
© SOOC/Nikos Christofakis

Νέα Φιλαδέλφεια: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος και οι φόβοι για νέο κύκλο οπαδικής βίας - Θρήνος και οργή για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη

Οργή και θλίψη προκαλεί το νέο αιματηρό περιστατικό τυφλής οπαδικής βίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη

Τα βίντεο από την επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «κόβουν» το αίμα, την ώρα που επικρίσεις έχει δεχθεί τόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και η Ελληνική Αστυνομία για την «πρωτοφανή επιχειρησιακά λάθη» - όπως τα αποκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου - που επέδειξε παρά το γεγονός ότι οι αρχές γνώριζαν από το Σάββατο για την έλευση των οργανωμένων οπαδών από την Κροατία.

Ήρθαν στη Νέα_Φιλαδέλφεια με γάντια, μασελάκια, επιγονατίδες, τσεκούρια , για να σκοτώσουν. Τελικά ΕΣΦΑΞΑΝ τον Μιχάλη που έπινε καφέ κοντά στο γήπεδο.

Posted by Γιωργος Κουτσουλης on Monday, August 7, 2023

Παράλληλα, δέκα τραυματίες από 20 έως 48 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Τέσσερις από αυτούς παραμένουν για νοσηλεία φρουρούμενοι χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Πρόκειται για τρεις Έλληνες και έναν Κροάτη.

Ανθρωποκυνηγητό για τον δολοφόνο του 29χρονου

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία σε ολη τη χώρα για να εντοπίσει όσους Κροάτες οπαδούς δεν έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή συλληφθεί για τον θάνατο του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, διαφεύγουν τουλάχιστον 50 πρωταγωνιστές ή συμμετέχοντες στα επεισόδια. Γι' αυτό τον λόγο η ΕΛ.ΑΣ. έχει στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και τα σύνορα.

Μάλιστα, σε προσαγωγή ενός 19χρονου Κροάτη, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο προς τα Τίρανα, προχώρησαν νωρίτερα σήμερα οι συνοριακές αρχές στην Κακαβιά. Ο 19χρονος εισήλθε στην Ελλάδα το μεσημέρι της Δευτέρας (7/8) κι ένα 24ωρο μετά ήρθε στην Κακαβιά για να μπει στην Αλβανία και από εκεί να ταξιδέψει στην Κροατία. Ο νεαρός έχει μεταφερθεί στην Αθήνα και ανακρίνεται από τις Αρχές, ενώ η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη.

Έρευνες πραγματοποιούνται ακόμη σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα AIRBNB στο λεκανοπέδιο, τα οποία είχαν κλείσει για να τους φιλοξενήσουν Έλληνες οπαδοί.

Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από τους συνολικά 98 συλληφθέντες, 82 τουλάχιστον από τους οποίους είναι Κροάτες. Όλοι οι συλληφθέντες έδωσαν δείγμα DNA, έτσι ώστε να ταυτοποιηθεί με το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας του 29χρονου.

Μεταγωγή των συλληφθέντων Κροατών χούλιγκαν
Μεταγωγή των συλληφθέντων Κροατών χούλιγκαν © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Λαμβάνονται καταθέσεις και από αύριο (Τετάρτη 9/8) το πρωί θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα την παραπομπή τους στον εισαγγελέα. 

Φόβοι για τον αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Μαρσέιγ

Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οργανωμένοι οπαδοί της Μαρσέιγ, της ιταλικής Λιβόρνο αλλά και της Σαντ Πάουλι του Αμβούργου θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Οι οπαδοί αυτοί είναι «αδελφοποιημένοι» με την ΑΕΚ, οπότε υπάρχει φόβος για αντίποινα για τα χθεσινά επεισόδια.

Εξάλλου, ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ, για τα πλέι οφ του Champions League, θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο (09/08).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, υπάρχει ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο για αύριο αλλά και από σήμερα με διακριτική παρακολούθηση οπαδών. Έχουν μάλιστα επιστρατευθεί και διμοιρίες από την περιφέρεια.

Το χρονικό της καθόδου των χούλιγκαν από την Κροατία

Ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα είναι πώς οι Κροάτες χούλιγκαν έφτασαν οδικώς μέχρι την Αθήνα χωρίς να τους σταματήσει κανείς, παρά το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί η μετακίνηση φιλάθλων από την Κροατία.

Η διαδρομή που ακολούθησαν είναι η εξής:

  • Από Ζάγκρεμπ με αυτοκίνητα και βανάκια περνούν στο Μαυροβούνιο, ξημερώματα Δευτέρας 03.00 έως 06.00 (Περνούσαν τμηματικά για να μην εντοπιστούν)
  • Από εκεί, μέσω Αλβανίας φτάνουν στην Κακαβιά στις 13.00 μεσημέρι Δευτέρας
  • Μέσω της Ιονίας Οδού φτάνουν στα διόδια της Πάτρας στις 20.00 το βράδυ χθες (κάνουν μία στάση στο Κιάτο και εκεί σπανε σε ομάδες για να μην εντοπιστούν)
  • Στις 22.00, 10 Ι.Χ. από τα 35 φτάνουν στα διόδια της Ελευσίνας (τα περνούν και ενώνονται με τους άλλους)
  • Σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνη στις 22.30-23.00 (Παίρνουν το τρένο)
  • Κατεβαίνουν στα Πευκάκια και από εκεί πεζή πηγαίνουν στη Φιλαδέλφεια
  • 23.05 Ξεκινούν τα επεισόδια
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cune6fhi9ixl)

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνοριοφύλακες, μαζί με την αστυνομία προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και των αυτοκινήτων. Δεν βρήκαν κάτι και τους άφησαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ωστόσο, θα εξακριβωθεί από την εσωτερική ερεύνα της αστυνομίας πώς πέρασαν και πού ήταν τα ρόπαλα, οι σουγιάδες και ότι άλλο φονικό όπλο είχαν μαζί τους.

Θα ερευνηθεί:

  • Αν έγινε έλεγχος,
  • αν ήταν σε κρύπτη τα όπλα, που είχαν μαζί τους και
  • αν τα προμηθεύτηκαν από Έλληνες οπαδούς, αφού πέρασαν στη χώρα.

Σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, εποπτεύει την προκαταρκτική έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η κ. Γκανέ συνεργάζεται με τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και ενημερώνεται για τα στάδια της έρευνας, ώστε να διασφαλιστεί ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση οπαδικής βίας.

Από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έχει δοθεί σαφής εντολή να συνεχιστούν οι έρευνες για τυχόν ανεύρεση κι άλλων ασύλληπτων προσώπων που έχουν συμμετοχή στα επεισόδια, ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. Βεβαίως το κρισιμότερο όλων, είναι να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ταυτοποιούν το δράστη ή τους δράστες της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού από την Ελευσίνα.

Για την πρόοδο των διαδικασιών, η κ. Γκανέ έχει ζητήσει να βρεθεί ικανός αριθμός διερμηνέων (για όλες τις εθνικότητες των συλληφθέντων), οι οποίοι θα πρέπει να παρασταθούν τόσο στην προανάκριση, όσο και στην κύρια ανάκριση, όταν ασκηθούν ποινικές διώξεις στους συλληφθέντες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY