Πολιτικη & Οικονομια

Οικόνομου για Νέα Φιλαδέλφεια: «Τραγική αποτυχία, πρωτοφανή επιχειρησιακά λάθη»

Ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά ότι δεν παραιτείται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Οικονόμου
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Γιάννης Οικονόμου: Ξεκαθάρισε πως η υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας θα φτάσει ως το τέρμα τόσο στο εσωτερικό του σώματος όσο και σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του δράστη

Για «τραγική αποτυχία» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, στον απόηχο της δολοφονίας του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ από Κροάτες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, την ώρα που έχει γίνει γνωστό ότι η Αστυνομία ήξερε για τη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη χώρα μας.

«Τα όσα συνέβησαν με τον τραγικό χαμό του συνανθρώπου μας χθες αναδεικνύει τα δύο αντιφατικά πρόσωπα της ΕΛΑΣ. Ενώ έγιναν 98 συλλήψεις και άλλες επτά στους Εύζωνες, στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής είχαμε μία τραγική αποτυχία», είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Δεν είμαστε κυβέρνηση που μασάει τα λόγια της. Ήταν μια εικόνα τελείως ξένη με αυτή που μας έχει συνηθίσει η ΕΛΑΣ. Υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιολογήθηκαν σωστά, πρωτοφανή επιχειρησιακά λάθη. Υπήρξαν άνθρωποι που ξεκίνησαν από την Κροατία και έφτασαν στον χώρο των επεισοδίων χωρίς να τους σταματήσει κανείς», σημείωσε για το τι πήγε στραβά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cunb3heqh5ax)

Όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχουν ήδη εκκινήσει διαδικασίες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

«Ήδη αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες, ο κόσμος λέει –και δικαίως– "και τι έγινε; Με επτά απομακρύνσεις τελειώσαμε;". Λέω ευθέως και απαντώ και σε αυτούς που έσπευσαν να μας κουνήσουν το δάκτυλο πως ό,τι μας δείξει η έρευνα, θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί. Αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο. Δεν νοείται στελέχη της ΕΛΑΣ να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο πληροφορίες και περιστατικά. Απαιτείται ευθύνη, συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Όχι να πασάρουν τις εντολές και την ευθύνη ο ένας στον άλλον.

»Έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε όλα τα επίπεδα. Και με τη δήλωσή μου το πρωί είπα αυτό που λέει ο κάθε πολίτης. Ήταν απαράδεκτο. Ένα κομβόι διάνυσε τη μισή Ελλάδα και δεν τους σταμάτησε κανείς. Είδαμε το ένα πρόσωπο της Αστυνομίας που δεν μας τιμά, μας στεναχώρησε και ήδη ξεκίνησε η ΕΔΕ» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Δεν παραιτούμαι - Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη της βελτίωσης της ΕΛΑΣ, ενώ εξήγησε πως μια τέτοια κίνηση θα δικαιολογούνταν αν υπήρχε πολιτικός σχεδιασμός στον οποίο θα ερχόταν μια ανάλογη αποτυχία. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει 6-7 φορές την παραίτησή μου. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ακολούθησε φυσιολογικά. Δεν θα είχα κανένα θέμα να παραιτηθώ, αν το ζήτημα είχε να κάνει με πολιτικό σχεδιασμό. Ο κάθε υπουργός δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός, δεν είναι ευθύνη του υπουργού να κάνει σχέδιο για το πώς θα σταματήσουμε τους χούλιγκαν. Η παραίτηση θα ήταν ο εύκολος δρόμος. Αναλαμβάνω την ευθύνη, θα δουλέψουμε σκληρά, να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται και να κάνουμε την Ελληνική Αστυνομία όπως πρέπει να είναι» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε για έρευνα μέχρι το τέλος έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να βρεθεί ο δράστης ή οι δράστες της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τέλος, τόνισε πως: «Να θυμίσω ότι οι δολοφόνοι του Άλκη Καμπανού είναι στη φυλακή. Ρέπουμε στην υπερβολή και ακυρώνουμε τη συνεισφορά της ΕΛΑΣ σε μια σειρά πραγμάτων. Έχουμε 98 συλληφθέντες, έχουμε στοιχεία στα χέρια μας και θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να συλληφθεί ο δράστης της δολοφονίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ