Ελλαδα

Η Le Figaro αποθεώνει την Πάτμο - Τα έργα που αλλάζουν το νησί της Αποκάλυψης

Η πνευματική αύρα της Πάτμου και τα έργα αναβάθμισης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάπου στην Πάτμο...
Κάπου στην Πάτμο... © Unsplash

Αφιέρωμα της Le Figaro στην Πάτμο, την ώρα που νέα έργα αλλάζουν το νησί

Νέα έργα υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί στην Πάτμομε έμφαση στον τουρισμό, τη βιωσιμότητα και την καθημερινότητα, μετά από ενέργειες του Δήμου σε συνεργασία με πλήθος φορέων.

Έργο-«σταθμός» που θα δώσει άλλη ώθηση στην κρουαζιέρα και θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές θα είναι η δημιουργία νέου μόλου πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων με τις διαδικασίες να προχωρούν.

Παράλληλα, με στόχο την ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ολοκληρώνεται η ανανέωση του στόλου του Δήμου με την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού προχωρούν δύο έργα που θα δώσουν οριστικές λύσεις στο διαχρονικό πρόβλημα της ύδρευσης και θα εξοικονομήσουν φυσικούς πόρους μόλις ολοκληρωθούν», αναφέρει ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες.

Η Πάτμος αλλάζει ριζικά

Τα έργα αφορούν στην αντικατάσταση και αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και τον εξορθολογισμό της διαχείρισης υδάτινων πόρων με τη βοήθεια τεχνολογίας αιχμής, της τηλεμετρίας ύδρευσης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών και την αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου.

Πρόσφατα, υλοποιήθηκε ένα επιπλέον έργο μεγάλης κλίμακας σχετικά με ασφαλτοστρώσεις δρόμων και τη συντήρηση του δημοτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ έπειτα από πολλά έτη έγινε αισθητική αναβάθμιση των πλατειών και έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις που στόχο έχουν την καλύτερη συντήρηση και αναβάθμιση του οικισμού της Χώρας και μνημείου της Unesco.

«Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια μαζί με υπουργεία και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να αλλάξουμε ριζικά το νησί προς το καλύτερο. Αυξήσαμε κατά 130% περίπου ανά έτος τις επιχορηγήσεις που εγκρίθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας», πρόσθεσε ο κ. Πέντες.

Ύμνοι της Le Figaro για την Πάτμο

Σημειώνεται ότι η γαλλική Le Figaro αποθέωσε την Πάτμο σε ένα νέο αφιέρωμα μετά από προγραμματισμένη δημοσιογραφική αποστολή του Δήμου. «Η μυστηριακή ατμόσφαιρα και η κομψότητα συναντώνται στο Αιγαίο, σε ένα νησί που προσφέρει εξαιρετικές τουριστικές υπηρεσίες», αναφέρει το άρθρο.

«Περιτριγυρισμένο από την αύρα που του προσδίδει η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, τόποι θρησκευτικού προσκυνήματος, το νησί των Δωδεκανήσων συνδυάζει περισυλλογή και χαλαρό τρόπο ζωής», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην «πνευματική αύρα» του νησιού σε σχήματος ιππόκαμπου: «Ιερά, εκκλησίες, ερημητήρια, μοναστήρια... Αυτή η απόκρημνη περιοχή μήκους 12 χιλιομέτρων και μέγιστου πλάτους 5 χιλιομέτρων έχει πολλούς θρησκευτικούς χώρους, το μοναστήρι-φρούριο αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης που αξίζει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO [...]».

«Φρούριο στο εξωτερικό, κουβάρι από στοές, στοές, αυλές και καμπαναριά στο εσωτερικό, το μοναστηριακό συγκρότημα αμετάβλητο για μια χιλιετία στεγάζει ένα μουσείο, του οποίου η συλλογή εκκλησιαστικών θησαυρών είναι ανεκτίμητη. Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στα μισά της διαδρομής ανάμεσα στο λιμάνι και τη Σκάλα και το μοναστήρι, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, είτε πιστεύετε είτε όχι. Σε αυτό το υπόγειο λημέρι ο Απόστολος Ιωάννης, που εξορίστηκε στην Πάτμο από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Δομιτιανό, θα υπαγόρευε στον μαθητή του το Βιβλίο της Αποκάλυψης, το τελευταίο Βιβλίο της Καινής Διαθήκης, πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια».

Μονή Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο
Μονή Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο © EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Στα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος, η Figaro προτείνει τη Σκάλα στο λιμάνι («ένα χωνευτήρι από βενετσιάνικες κατασκευές, βυζαντινές εκκλησίες και πέτρινα σπίτια»), τη μεσαιωνική χώρα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πανοραμική θέα, όπως επίσης και το χωριό Κάμπος.

Από παραλίες προτείνονται το Αγριολιβάδι, ο Κάμπος, η Λάμπη, οι Δίδυμες παραλίες, ο όρμος της Βαγιάς, το Πλακί (μια από τις παραλίες γυμνιστών του νησιού), ο Γροίκος με τις ψαροταβέρνες του και η Ψιλή Άμμος.

«Στην Πάτμο, τα νερά του Αιγαίου είναι εξαιρετικής καθαρότητας και οι παραλίες, με άμμο ή βότσαλο, είναι μερικές φορές εξοπλισμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες», σημειώνει το γαλλικό δημοσίευμα.

Τέλος, από δραστηριότητες προτείνονται οι πεζοπορίες στα μονοπάτια του νησιού, τα θαλάσσια μονοπάτια και οι εκδρομές με καραβάκια στις απόμακρές παραλίες της Πάτμου, αλλά και στους Αρκιούς, το Μαράθι και τους Λειψούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ