Ελλαδα

Πάμε road trip; Χτυπάνε «κόκκινο» οι ηπειρωτικοί προορισμοί

Oι ανερχόμενοι προορισμοί και οι διαφορετικές ταχύτητες στον οδικό τουρισμό

Σοφία Χαλδαίου
Σοφία Χαλδαίου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Road trip στο ελληνικό καλοκαίρι
Φωτογραφία αρχείου © SOOC/Nick Libertas

Καλοκαίρι 2023: Οι ηπειρωτικοί προορισμοί αποτελούν μια πιο οικονομική λύση απέναντι στο υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών και των διακοπών σε νησί

Με το κόστος για διακοπές να είναι αυξημένο φέτος ειδικά στα νησιά, αναμενόμενο ήταν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ηπειρωτικούς προορισμούς στη χώρα μας. Ο οδικός τουρισμός, ούτως ή άλλως, παρουσιάζει μια άνοδο τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2020 και μετά λόγω του κορωνοϊού.

«Στην ηπειρωτική Ελλάδα, υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και όλα τα οικονομικά βαλάντια. Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες αναδείχθηκαν τη περσινή χρονιά εν μέσω πανδημίας, να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού και να αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν, δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές ένταξης στο τουριστικό χάρτη», σχολιάζει σε ανάλυσή του ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, το οποίο δραστηριοποιείται στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Καρδαμύλη, Μάνη
Καρδαμύλη, Μάνη © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την άλλη, η προτίμηση για road trips παρουσιάζει διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα φυσικά με τον εκάστοτε προορισμό, αλλά και το είδος του καταλύματος (ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενο ή Airbnb). Oι λόγοι πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση, όπως εξηγούν άνθρωποι του κλάδου στην ATHENS VOICE, αφορούν κυρίως στην τιμή της βενζίνης που «καίει» και γενικότερα στην ακρίβεια που έχει φέρει στη ζωή μας ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι επιλέγουν διακοπές στη… στεριά προτιμούν μικρότερης διάρκειας διακοπές, σε προορισμούς που απέχουν το πολύ 2 με 3 ώρες από την κύρια κατοικία τους και σε δωμάτια τύπου στούντιο, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα για να μαγειρεύουν οι επισκέπτες σε αυτά αντί να τρώνε έξω.

Είναι η Πελοπόννησος το απόλυτο must για φέτος;

Υπό το πρίσμα αυτό, ένας από τους προορισμούς που εμφανίζεται να έχει μεγάλη δυναμική είναι η Πελοπόννησος. Είτε πρόκειται για τη Μάνη (μεσσηνιακή και λακωνική), είτε για το Τολό και το Πόρτο Χέλι, είτε για την Ηλεία, το Ξυλόκαστρο και το Κιάτο οι επιλογές είναι πολλές – και για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Σε επίπεδο βραχυχρόνιων μισθώσεων, με βάση την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates σε ακίνητα μέχρι 100 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες, οι προκρατήσεις αγγίζουν το 97% για τον Αύγουστο.

Πέρα από τις top επιλογές της Μάνης, του Ναυπλίου και της Καλαμάτας, ο νομός Ηλείας με τις χρυσαφένιες παραλίες - όπως στην Κυλλήνη, την Κουρούτα και τη Ζαχάρω - καταγράφει αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων αυξήθηκαν 43,61% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022.

Ο Γερολιμένας στη Μάνη
Ο Γερολιμένας στη Μάνη © SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Αναδυόμενος προορισμός είναι και η Αχαΐα. Παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Δερβένι, ο Λόγγος, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα, η παραλία Γιανισκάρη και η Καλόγρια κερδίζουν τη προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα.

«Πέρα από την ομορφιά και την ποιότητα που μπορεί να βρει κάποιος στην Αργολίδα και τη Μάνη, πιο οικονομικές λύσεις υπάρχουν προς τα παραλία του Ιονίου, την Ηλεία, τη Μεθώνη και την Πύλο. Η Κορινθία είναι επίσης ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός», σημειώνει από τη μεριά της η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου, προσθέτοντας ότι για τους λάτρεις του βουνού υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια στα ορεινά της Πελοποννήσου, τα οποία είναι πιο δημοφιλή τον χειμώνα.

Η κ. Καλογεροπούλου σημειώνει ότι για τους Έλληνες είναι σημαντικά τα city breaks τα Σαββατοκύριακα στην Καλαμάτα και το Ναύπλιο. Πέρα από το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο προς τις δύο αυτές πόλεις είναι εξαιρετικό και αποτελούν καλές «βάσεις» διαμονής για εξερεύνηση των γύρω περιοχών, Καλαμάτα και Ναύπλιο πρωταγωνιστούν φέτος και σε πολιτιστικά δρώμενα, η πρώτη με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και την αρχαία Μεσσήνη, το δεύτερο με την Επίδαυρο και τις Μυκήνες.

Πάντως, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού εμφανίζεται συγκρατημένη για φέτος, καθώς υπογραμμίζει ότι ο κόσμος είναι πιο μαζεμένος με τα έξοδά του και ότι καθυστέρησε η σεζόν λόγω της κακοκαιρίας. Από την άλλη, κατά την ίδια, το value for money της Πελοποννήσου έγκειται στο γεγονός ότι «αντί να πληρώσει κάποιος ακτοπλοϊκά, μπορεί να κερδίσει δύο μέρες διαμονής, παρατείνοντας έτσι τις διακοπές του».

Με ένα εισιτήριο στη Χαλκιδική

Το σύνθημα για φέτος δεν είναι απλά «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», αλλά «με ένα εισιτήριο στη Χαλκιδική». Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρήγορης Τάσιος.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι πιο οικονομική επιλογή για εσωτερικό τουρισμό μια οικογένεια να πάρει το αμάξι της και να επιλέξει έναν ηπειρωτικό προορισμό, αντί να πληρώσει για τέσσερα (+ το αυτοκίνητο) εισιτήρια πλοίου.

To Ποσείδι στη Χαλκιδική
To Ποσείδι στη Χαλκιδική © SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Η Χαλκιδική είναι, εξάλλου, πρωταθλήτρια του οδικού τουρισμού, αφού από το 2006 και μετά οι μισές αφίξεις εκεί είναι οδικώς. Η δυναμική της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και φέτος οι κρατήσεις για τον Αύγουστο φτάνουν το 90% σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα και το 98% σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η εικόνα της είναι καλή ακόμα και στα άκρα της σεζόν.

Ήταν, επίσης, 2η σε vouchers Κοινωνικού Τουρισμού τον Ιούλιο, αποτελεί ιδανική επιλογή για μια διήμερη απόδραση για τους Θεσσαλονικείς και διαθέτει 30 κάμπινγκ.

Οι τιμές για μια τετραμελή οικογένεια σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο φτάνουν τα 80 ευρώ ανά ημέρα. Ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σε 4άστερο ξενοδοχείο φτάνει τα 100 με 150 ευρώ την ημέρα. Για βραχυχρόνια μίσθωση, μπορείτε να δείτε τον πίνακα παρακάτω.

Πάμε road trip; Χτυπάνε «κόκκινο» οι ηπειρωτικοί προορισμοί

Ο πρόεδρος του ΠΟΞ σημειώνει, βέβαια, ότι ο οδικός τουρισμός έχει ένα αρνητικό: οι εν δυνάμει επισκέπτες έχουν πιο εύκαιρη τη δυνατότητα να αλλάξουν γνώμη, αν κάτι πάει στραβά. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι η φετινή σεζόν έχει συρρικνωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Για να ανέβει ακόμα περισσότερο ο οδικός τουρισμός στη Χαλκιδική, αλλά και σε όλη τη χώρα ο κ. Τάσιος προτείνει δύο παρεμβάσεις:

  1. χωροταξική βελτίωση των χερσαίων συνόρων της χώρας για να μη δημιουργούνται «ουρές» και
  2. καλύτερη σύνδεση και παροχή κίνητρων για να έρχονται περισσότεροι τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη.

Εύβοια: Η «βασίλισσα» των οικονομικών διακοπών

Αν και νησί, η Εύβοια αποτελεί must οδικό προορισμό, όντας άτυπα χωρισμένη στη μέση, με τους Βαλκάνιους να προτιμούν το βόρειο κομμάτι της και τους Ευρωπαίους το κεντρικό και το νότιο, λόγω της εγγύτητας με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Οι Έλληνες, πάλι, ψηφίζουν Εύβοια συνολικά, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το νησί αναδείχθηκε πρώτο τον Ιούλιο σε vouchers κοινωνικού τουρισμού.

Παραλία Αλμυρίχι στην Εύβοια
Παραλία Αλμυρίχι στην Εύβοια © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Για τον Αύγουστο, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Εύβοιας, Μιλτιάδης Χέλμης, αναφέρει ότι το νησί δεν είναι ακόμα γεμάτο, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει κίνηση της τελευταίας στιγμής.

Όπως εξηγεί, η Εύβοια αποτελεί φτηνή λύση, με κάθε είδους καταλύματα. «Το ακριβότερο δωμάτιο σε 5άστερο ξενοδοχείο φτάνει τα 250-300 ευρώ την ημέρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και σε επίπεδο βραχυχρόνιων μισθώσεων, το νησί προσφέρει μερικές από τις πιο ανταγωνιστικές τιμές σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, η πληρότητα τον Αύγουστο φτάνει το 95%.

Πάμε road trip; Χτυπάνε «κόκκινο» οι ηπειρωτικοί προορισμοί

Πρέβεζα: Αυξημένες κρατήσεις για τον Αύγουστο

Ένας ακόμη υψηλής δυναμικότητας προορισμός είναι η Πρέβεζα, η οποία εμφανίζει αυξημένες κρατήσεις για τον Αύγουστο.

Η Πρέβεζα είναι ένας προορισμός που παρουσιάζει ανοδική τάση στον οδικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Από το εσωτερικό της χώρας προσελκύει κυρίως επισκέπτες από γειτονικές περιοχές (Άρτα, Ιωάννινα, Αγρίνιο) και από τη Βόρεια Ελλάδα.

Παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα
Παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Σύμφωνα με τον Πολύκαρπο Χαλκίδη, πρόεδρο της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας, η περιοχή έχει ανταγωνιστικές τιμές, με τα δίκλινα δωμάτια να κυμαίνονται από 50 έως 90 ευρώ την ημέρα σε καταλύματα τριών αστέρων.

«Πολλές παραλίες έχουν δωρεάν ομπρέλες. Ο καφές κάνει 3 ευρώ, οι τιμές για ποιοτικό φαγητό σε ταβέρνα είναι καλές», σημειώνει ο ίδιος, δηλώνοντας ότι χρειάζεται προσοχή και συγκράτηση με τις τιμές στον τουρισμό, καθώς ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος της καθημερινότητας.

Σε επίπεδο βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με την έρευνα της E-Real Estates, η πληρότητα φτάνει σε παραθαλάσσιους προορισμούς στην Ήπειρο γενικότερα φτάνει το εντυπωσιακό 98%.

Δύσκολη η κατάσταση στη Μαγνησία μετά τις φωτιές

Μια διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η Μαγνησία, η οποία πλήγηκε ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές, με την αυξημένη τιμή της βενζίνης να παίζει και αυτή τον ρόλο της.

Xόρτο, Πήλιο
Xόρτο, Πήλιο © SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Ο αριθμός των ακυρώσεων πολυήμερων διακοπών είναι μεγάλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη. «Δεν θα είναι ο Αύγουστος που περιμέναμε», λέει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, υπάρχει ελπίδα για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ ο κ. Ζαφείρης δεσμεύεται για μοναδικές τιμές στα καταλύματα, οι οποίες δεν έχουν αυξηθεί πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι. Αν, δε, κάποιος κλείσει πακέτο διακοπών, μπορεί να πετύχει ακόμα καλύτερη προσφορά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY