Ελλαδα

Στα σπίτια η φωτιά στη Νέα Ζωή, δραματική η κατάσταση στο Λουτράκι

Καίγονται κατοικίες - Καταγγελίες για απουσία της Πυροσβεστικής

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στα Δερβενοχώρια
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια, το οποίο πλέον έχει φτάσει στη Νέα Ζωή - Δύσκολα τα πράγματα και στην Κορινθία

Ένα βήμα πριν την καταστροφή βρίσκεται ο οικισμός της Νέας Ζωής στη Μάνδρα Αττικής, τον οποίο έχουν περικυκλώσει οι φλόγες και από στιγμή σε στιγμή φτάνουν στα πρώτα σπίτια.

Η ύπαρξη πυλώνων υψηλής και υπερυψηλής τάσης, οι βουνοκορφές και οι άνεμοι εντάσεως σχεδόν οκτώ μποφόρ δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να πετάξουν, ενώ πυροσβέστες και οχήματα βρίσκονται διάσπαρτοι στο τεράστιο μέτωπο που απειλεί τη Νέα Ζωή αλλά και τη Μάνδρα. Πρόκειται για ένα μέτωπο που φτάνει, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, τα 14 χιλιόμετρα και είναι εντελώς αδύνατο να τιθασευτεί.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu5bbbg1gdcx)

Οι καταγγελίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ολοκληρωτική απουσία πυροσβεστικών δυνάμεων στον οικισμό της Νέας Ζωής ερευνώνται και σε δεύτερο χρόνο, θα διαπιστωθεί εάν κάτι πήγε στραβά στην διαχείριση, πλην όμως τώρα, προέχει η αντιμετώπιση των μετώπων.

Η πυρκαγιά που τώρα απειλεί τη Νέα Ζωή είναι αυτή που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια. Καταστράφηκε ένα πανέμορφο, παρθένο και πυκνόφυτο πευκοδάσος, την οποία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, δεν μπόρεσαν τα εναέρια μέσα να αντιμετωπίσουν.

Απειλούνται κατοικίες

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης. Από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, ο δήμαρχος προτρέπει τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πουρνάρι και Νέα Ζωή, καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου, καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν. Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα».

Στα σπίτια η φωτιά στη Νέα Ζωή, δραματική η κατάσταση στο Λουτράκι

Ο κ. Στάθης απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια και Ερυθρές, προσθέτοντας πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη, η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα.

Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

H Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  1. Επί της οδού Φυλής από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών
  2. Επί της επαρχιακής οδού Οινόης - Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν
  3. Επί τις επαρχιακής οδού Ελευσίνας - Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα
  4. Επί των εξόδων της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και προς Μάνδρα
  5. Επί της οδού Αγίας Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών.

Στα σπίτια η φωτιά στη Νέα Ζωή, δραματική η κατάσταση στο Λουτράκι

Δραματική η κατάσταση και στην Κορινθία

Νέες αναζωπυρώσεις, στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος Λουτρακίου αντιμετωπίζουν οι ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Τραγικές είναι οι στιγμές και για τους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Χαραλάμπουw, οπου οι φλόγες καταστρέφουν τα σπίτια της περιοχής.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Καλλιθέας έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο έξι οικισμούς της Κορινθίας και τώρα καταστρέφει τις περιουσίες πολιτών και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν δείχνει να περιορίζεται.

Το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς είναι τέτοιο που λιώνουν μεταλλικές κολώνες εν ριπή οφθαλμού, ενώ οι στέγες των σπιτιών τυλίγονται στις φλόγες μέσα σε δευτερόλεπτα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu5bjdjq8ay9)

Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ενώ οι αστυνομικοί πραγματοποιούν συνεχώς περιπολίες αναζητώντας πολίτες οι οποίοι έχουν παραμείνει για να σώσουν τις περιουσίες τους. Ωστόσο, η κατάσταση είναι τέτοια που κανείς, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φλόγες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Διακόπηκαν και πάλι τα δρομολόγια του Προαστιακού

Μόνο για λίγες ώρες λειτούργησε την Τρίτη ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος προς Κιάτο, καθώς λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ανακοινώθηκε νέα διακοπή της κυκλοφορίας από τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία έχει φτάσει κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου.

Τα δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο – Άνω Λιόσια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train.

Φωτογραφίες εντός κειμένου: EUROKINISSI

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ