Ελλαδα

Πρόστιμα στο beach bar της Ρόδου για τις πλωτές κατασκευές

Στο στόχαστρο ελέγχων μετά το βίντεο με τον σερβιτόρο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σερβιτόρος σχεδόν κολυμπά για να παραδώσει παραγγελία στη Ρόδο
© Facebook

Σερβιτόρος Ρόδος: Πρόστιμα μετά από έλεγχο στο beach bar για τις πλωτές κατασκευές

Πρόστιμα για παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από πλατφόρμες, επιβλήθηκαν από το λιμεναρχείο της Ρόδου στην επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Αγ.Μαρίνα της Ρόδου. Η επιχείρηση βρέθηκε στο προσκήνιο και στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στα social media που δείχνει σερβιτόρο να μπαίνει στη θάλασσα με τα ρούχα προκειμένου να παραδώσει παραγγελία λουομένων.

Για το θέμα είχε δοθεί εντολή από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Λιμενικό Σώμα να προβεί σε έλεγχο της επιχείρησης για τη νομιμότητα των κατασκευών μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους στις 16.06.2023 και στις 21.06.2023 και είχαν σχηματισθεί οι σχετικές δικογραφίες.

Τι απαντά ο ιδιοκτήτης του beach bar για τον σερβιτόρο στη Ρόδο

Την απάντησή του για τις ντροπιαστικές εικόνες από beach bar στη Ρόδο που δείχνουν νεαρό σερβιτόρο να μπαίνει στη θάλασσα με τα ρούχα για να παραδώσει παραγγελία δίνει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο επί 5 χρόνια υπάλληλός του «το έκανε για να πάρει τα τυχερά του», αλλά και ότι πρόκειται για «μεμονωμένο γεγονός».

«Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια ποτέ δεν είχα καταγγελία όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει. Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελα να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου», απαντά μέσω του OPEN ο ιδιοκτήτης του beach bar και προσθέτει:

«Ήρθαν 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Όσο για τα τραπεζάκια, μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζόμενους αν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τούς είπαν πως το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει».

Σερβιτόρος Ρόδος - Γεωργιάδης: «Δεν υπάρχει νομοθεσία να το απαγορεύει»

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο OPEN υποστήριξε πως «αμέσως ζήτησα άμεσο έλεγχο από επιθεώρηση. Στείλαμε κλιμάκιο που πήγε σε δύο ώρες και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Αυτό που βλέπετε δεν υπάρχει κείμενη διάταξη που να το απαγορεύει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη συγκληθεί σύσκεψη στο Υπουργείο. «Άλλωστε ετοιμάζουμε νομοσχέδιο άμεσα και θέλω να δω πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται πως είχε την αίτια του ίδιου του εργαζόμενου. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Θέλω να έχουμε τουρισμό, όλα υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctrfcf8uviyp)

Σερβιτόρος Ρόδος - Διπλή Κυβερνητική Παρέμβαση

Στον Εισαγγελέα θα καταθέσουν ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Σταμούλης Αθανάσιος, μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Εγγλέζο Παναγιώτη, το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και αφορά στο βίντεο με τον σερβιτόρο να μεταφέρει φαγητό σε πλατφόρμα που έχει στηθεί μέσα στη θάλασσα.

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε το τοπικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ στην επιχείρηση, όπου εργάζεται ο σερβιτόρος, δεν βρέθηκε κάτι παράνομο. Επίσης, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κλιμακίου, ο ίδιος ο σερβιτόρος δήλωσε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα που του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Η ξεφτίλα της "ανάπτυξης" συμβαδίζει με τον εξευτελισμό που πρέπει να υποστεί ο σερβιτόρος για να σερβίρει τους "πελάτες". Η επιθεώρηση εργασίας είναι πλέον, θεσμικά, μια ημιθανής υπηρεσία. Η προστασία του αιγιαλού .. αναζητείται .. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής .. επίσης .. Welcome to Greece .. Welcome to Rhodes .. Βίντεο από τουρίστες που κυκλοφορεί στο Twitter

Posted by Χρήστος Κανλής on Friday, June 30, 2023

«Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με σεβαστά δικαιώματα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, αναφερόμενος στον τραυματισμό εργαζομένου στην Κρήτη, αλλά και στο περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο.

Ειδικότερα, για το περιστατικό στο ξενοδοχείο στην Κρήτη, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι έχει επιληφθεί η Επιθεώρηση Εργασίας. Ήδη, όπως είπε, μετά την παρέμβασή της, ο εργαζόμενος θα εισπράξει όλα τα δεδουλευμένα και όποιες άλλες νόμιμες αποδοχές, η επιχείρηση επίσης τον προσέλαβε για έναν χρόνο και θα καλύψει τα έξοδα θεραπείας του, ενώ στην επιχείρηση επιβλήθηκε και πρόστιμο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctqyt6l8zde9)

Για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι υπήρξε άμεση επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας και συμπλήρωσε ότι κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί έλεγχο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν και θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι όποιος επιχειρηματίας-εργοδότης το ξεχνάει αυτό, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου, χωρίς καμία απολύτως επιείκεια.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωση του σημειώνει ότι δόθηκε εντολή στο Λιμενικό Σώμα να προβεί σε έλεγχο της επιχείρησης για την νομιμότητα κατασκευών μέσα στην θάλασσα.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Η εικόνα του εργαζόμενου στη Ρόδο να σερβίρει πελάτες μέσα στη θάλασσα επιβεβαιώνει με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο την έκταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στηνχώρα και ειδικά στον τουρισμό», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχόλιό του.

Αναφέρει ότι «η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, σε ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων και σε συνθήκες εργασίας που προσβάλουν την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εργαζομένων». Σχολιάζει ότι στο πλαίσιο αυτό, «η “άμεση παρέμβαση” του υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδη περισσότερο με κροκοδείλια δάκρυα μοιάζει μπροστά στη γενική κατακραυγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει, καταληκτικά, ότι «θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων διεκδικώντας καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και επανασύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας».

«Τα δυο σοκαριστικά περιστατικά με εργαζόμενους στον Τουρισμό σε Ρόδο και Χανιά, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι μόνο μια "σταγόνα στον ωκεανό" της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πάνω στην οποία στηρίζεται το περίφημο "τουριστικό θαύμα". Γι’ αυτό και οι ευαισθησίες του υπουργού Εργασίας, μετά την κατακραυγή, δεν πείθουν κανένα, από τη στιγμή που διατηρείται κι ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας», επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Και τονίζει καταλήγοντας: «Διέξοδος υπάρχει στον οργανωμένο αγώνα και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, όπως απέδειξε και η πρόσφατη νίκη του πολύχρονου αγώνα των εργαζομένων στα “Market in”».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ