Ελλαδα

Έρχεται ο πρώτος μίνι - καύσωνας με 37άρια μέχρι την Παρασκευή

Πότε κορυφώνεται η άνοδος της θερμοκρασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγάλματα και σιντριβάνι τη στιγμή που πέφτει το νερό υπό αφόρητη ζέστη
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καιρός - Καύσωνας: Τα στοιχεία για σταδιακή άνοδο θερμοκρασίας μέχρι την Παρασκευή - Ψυχρή αέρια μάζα από το Σάββατο

Ο πρώτος μίνι καύσωνας του φετινού καλοκαιριού φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να οδηγήσει τον υδράργυρο μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή (23.6). Η θερμοκρασία θα πέσει ξανά από το Σάββατο (24.6), καθώς ψυχρή αέρια μάζα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα από τα Βαλκάνια. 

Σύμφωνα με το meteo, οι υψηλές πιέσεις που θα επικρατήσουν στην Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο κατά τις επόμενες ημέρες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών κυρίως προς την Ιταλία, την Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια όπου και αναμένονται αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Όμως η προαναφερθείσα μεταφορά θερμών αερίων μαζών θα επηρεάσει και τη χώρα μας, όπου θα καταγραφεί σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα η άνοδος αυτή αναμένεται να κορυφωθεί από την Παρασκευή 23/06 και να φτάσει κατά τόπους τους 36 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος 1500 μέτρων περίπου έως και την Κυριακή 25/06. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Όπως φαίνεται σε αυτό, η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 4 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Meteo.gr: Απόκλιση θερμοκρασίας από μέση κλιματική τιμή στα 1500μ. Τρίτη 20/06 - Κυριακή 25/06/2023

Καιρός - Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η πρόγνωση για το Σάββατο 

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι θερμότερες ημέρες της εβδομάδας θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. Τις πιο υψηλές θερμοκρασίες τις περιμένουμε προς την περιοχή του Έβρου, στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, στον θεσσαλικό και αργολικό κάμπο, προς το Αγρίνιο, προς τον Πύργο Ηλείας, προς τη Βοιωτία, Μεσσηνία, Λακωνία αλλά και προς τα πιο νότια τμήματα της Κρήτης. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN, από την Κυριακή και στη συνέχεια φαίνεται να κυριαρχεί μια ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια Βαλκάνια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cth5feznuocp)

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον καιρό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ