Ελλαδα

Το Λιμενικό διαψεύδει το BBC για το ναυάγιο στην Πύλο

Επιμένει ότι το αλιευτικό σκάφος με τους πρόσφυγες κινούνταν επί ώρες από μόνο του

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυάγιο στην Πύλο

Nαυάγιο στην Πύλο: To Λιμενικό Σώμα απαντάει στο ρεπορτάζ του BBC, το οποίο ανέφερε ότι το σκάφος με τους μετανάστες ήταν ακινητοποιημένο για πολλές ώρες

Διευκρινίσεις για το ναυάγιο στην Πύλο και την επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε δίνει το Λιμενικό με νέα ανακοίνωσή του, απαντώντας στο BBC το οποίο με ρεπορτάζ του αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Το Λιμενικό επιμένει ότι γνώριζε για την παρουσία του αλιευτικού σκάφους από τις 13 Ιουνίου και ότι πρώτα το είχαν προσεγγίσει δύο δεξαμενόπλοια για να το βοηθήσουν. Αρχικά, το πρώτο δεξαμενόπλοιο προσπάθησε να δώσει τρόφιμα, αλλά το αλιευτικό με τους μετανάστες απομακρυνόταν με ιδία μέσα και τελικά σταμάτησε για να πάρει τα εφόδια.

Στη συνέχεια, και δεύτερο δεξαμενόπλοιο πήγε να παρέχει τρόφιμα, με το αλιευτικό πάλι να αρνείται και να συνεχίζει να κινείται στη θάλασσα. Τελικά, αφού έλαβε τροφοεφόδια από το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, οι επιβαίνοντες άρχισαν να τα πετούν στη θάλασσα, σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό Σώμα.

Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε 4,5 ώρες. Στη συνέχεια, το βράδυ της Τρίτη σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το σκάφος με τους μετανάστες να κινείται αυτοδύναμα με χαμηλή ταχύτητα. Το σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε για λίγο εκείνο των προσφύγων, το οποίο συνέχισε την πορεία του.

«Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ναυτικά μίλια», επισημαίνεται.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..

Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.

Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..

Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης».

To δημοσίευμα του BBC

Με χθεσινό του άρθρο, το BBC ανέφερε πως εξασφάλισε στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον απολογισμό της ελληνικής ακτοφυλακής όσον αφορά στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με το BBC, η ανάλυση των κινήσεων των άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνουν πως το αλιευτικό με τους εκατοντάδες επιβαίνοντες δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες, πριν ανατραπεί. Η ακτοφυλακή, όπως αναφέρεται, ακόμα ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών το σκάφος κινούνταν προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση.

Το βρετανικό κρατικό δίκτυο αναφέρει ότι επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Συνεχίζοντας, γράφει πως Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν πως οι μετανάστες δεν επιθυμούσαν βοήθεια και δεν διέτρεχαν κίνδυνο, πριν από τη βύθιση του αλιευτικού.

Παράλληλα, παρουσιάζει και στοιχεία από το MarineTraffic, αναφορικά με την πορεία του μοιραίου πλοίου. «Τα δεδομένα δείχνουν πολύωρη παρουσία σε μία μικρή, συγκεκριμένη περιοχή, όπου αργότερα ναυάγησε, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του».

Το αλιευτικό σκάφος δεν είχε ανιχνευτή και έτσι δεν εμφανίζεται στο χάρτη, που δημοσιεύτηκε, ενώ τα σκάφη της ακτοφυλακής και τα στρατιωτικά σκάφη δεν χρειάζεται να μοιράζονται τη θέση τους - και λείπουν επίσης από τον χάρτη.

Ακόμα, υπό αμφισβήτηση τίθεται και το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει το Λιμενικό. Η Frontex ανέφερε πως εντόπισε το σκάφος περί τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.

Η Alarm Phone, γραμμή έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα, σημείωσε πως έλαβε τηλεφώνημα στις 15:27 ότι το σκάφος διέτρεχε κίνδυνο.

Στον χάρτη, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, ένα σκάφος ονόματι Lucky Sailor. Ο ιδιοκτήτης του επεσήμανε πως του ζητήθηκε από την ακτοφυλακή να προσεγγίσει το αλιευτικό περί τις 18:00 και να δώσει τροφή και νερό στους επιβαίνοντες.

Περίπου μισή ώρα αργότερα - από το σήμα στο πλοίο - ένα ελικόπτερο του Λιμενικού εντόπισε το σκάφος. «Οι αρχές επιμένουν στον ισχυρισμό ότι κινούνταν με σταθερή πορεία».

Δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 21:00, ένα άλλο πλοίο, το Faithful Warrior, πέρασε από το ίδιο σημείο και έδωσε, επίσης, προμήθειες στο αλιευτικό. Ο ιδιοκτήτης δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά παρέπεμψε στις ανακριτικές αρχές.

Το Λιμενικό διαψεύδει το BBC για το ναυάγιο στην Πύλο

Στη δημοσιότητα, να σημειωθεί, έχει έρθει και βίντεο που φαίνεται η προμήθεια ειδών πρώτων ανάγκης απ΄αυτό το παραπλέον σκάφος. Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, στα πλάνα αυτά το αλιευτικό δεν κινείται. Αλλά, δεν έχει γίνει γνωστό πότε ακριβώς τραβήχτηκαν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται, ενημέρωσε πως το Λιμενικό επιχείρησε να επιβιβαστεί στο σκάφος, αλλά οι επιβαίνοντες έλυσαν το σχοινί καθώς δεν ήθελαν βοήθεια.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, όλα τα στοιχεία από την περιοχή δείχνουν πως για περίπου επτά ώρες το αλιευτικό δεν είχε κινηθεί σχεδόν καθόλου. Φαίνεται ότι διένυσε ελάχιστα ναυτικά μίλια, «κάτι που μπορεί να αναμένεται από ένα χτυπημένο πλοίο που ταλανίζεται από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου».

Οι ενέργειες των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, κουνώντας το σκάφος, θα συνέβαλαν επίσης στην όποια κίνηση.

Στις 02:00 το σκάφος βυθίστηκε συμπαρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα. Τότε, μία σειρά από άλλα πλοία κινήθηκαν προς βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το ναυάγιο στην Πύλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ