Ελλαδα

Με συμπτώματα στρεπτόκοκκου νοσηλεύεται και ο ξάδελφος του 7χρονου αγοριού στην Ημαθία

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του παιδιού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ // ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ημαθία - Θάνατος 7χρονου από Στρεπτόκοκκο: Η κατάσταση του παιδιού κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο και η θέση των γονιών του

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του 7χρονου αγοριού στη Νάουσα Ημαθίας από στρεπτόκοκκο. Την Παρασκευή (9.6) το παιδί ανέβασε υψηλό πυρετό, ο οποίος δεν υποχωρούσε, με τους γονείς του παιδιού να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο της Νάουσας.

Η υγεία του 7χρονου επιδεινώθηκε και οι γιατροί προχώρησαν σε δεύτερο γύρο εξετάσεων, ενώ ζήτησαν τη διακομιδή του 7χρονου σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς και εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης κρίθηκε ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει ΜΕΘ Παίδων. «Το παιδί ήρθε γύρω στις 4 το απόγευμα. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με συνοδεία ειδικού γιατρού – παιδιάτρου. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Το πήγαν στο χειρουργείο, όπου προσπαθούσαν να του κάνουν ανάνηψη. Δυστυχώς, η κατάσταση ήταν άσχημη», εξήγησε μιλώντας στο Mega ο Πέτρος Κετικίδης, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ.

«Το διασωλήνωσαν, οι γιατροί και το προσωπικό έδωσαν μάχη για πέντε ώρες. Έγιναν προσπάθειες να το επαναφέρουν. Χρειαζόταν επειγόντως ΜΕΘ και έπρεπε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο», συμπλήρωσε και τόνισε πως όταν ο 7χρονος έφτασε στο νοσοκομείο Γεννηματάς η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη.

Ο 7χρονος έπαθε ανακοπή και κατέληξε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή. Οι γονείς του παιδιού κάνουν λόγο για λάθος διάγνωση από τους γιατρούς, ενώ την ίδια στιγμή διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του 7χρονου. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctb7gcnhoi3t)

Ημαθία - Στο Νοσοκομείο ο Ξάδερφος του 7χρονου

Όπως αναφέρθηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, ο ξάδερφος του 7χρονου αγοριού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Το παιδί, ηλικίας 9 ετών, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα, με τους γιατρούς να εικάζουν πως πρόκειται για στρεπτόκοκκο. «Οι γιατροί τον παρακολουθούν, του δίνουν θεραπεία. Νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο κ. Κετικίδης.

Ημαθία - Ο 7χρονος ο Έκτος Νεκρός από Στρεπτόκοκκο για το 2023

Mε αφορμή τον τραγικό θάνατο του νεαρού αγοριού στη Νάουσα, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει το κοινό για τη διείσδυση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α (GAS) στη χώρα μας.

Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC), καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά. Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ, υπενθυμίζεται ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ