Κοσμος

Σαν σήμερα 13 Ιουνίου, το πρώην Pandora παγιδεύεται στους πάγους της Αρκτικής

Η ιστορία του πλοίου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hms_pandora

Σαν σήμερα 13 Ιουνίου, το πρώην Pandora βυθίζεται - Η ιστορία του πλοίου

Το USS Jeannette ήταν ένα πλοίο ναυτικής εξερεύνησης, το οποίο, υπό τη διοίκηση του George W. De Long, ανέλαβε την αποστολή Jeannette του 1879-1881 στην Αρκτική. Αφού παγιδεύτηκε στους πάγους και παρασύρθηκε για σχεδόν δύο χρόνια, το πλοίο και το 33μελές πλήρωμά του απελευθερώθηκαν από τους πάγους, στη συνέχεια παγιδεύτηκαν ξανά, συνθλίφθηκαν και βυθίστηκαν περίπου 300 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της Σιβηρίας. Όλο το πλήρωμα επέζησε από τη βύθιση, αλλά οκτώ πέθαναν ενώ έπλεαν προς τη στεριά με ένα μικρό καΐκι. Οι υπόλοιποι έφτασαν στη Σιβηρία, αλλά 12 χάθηκαν στη συνέχεια στο Δέλτα της Λένας, μεταξύ των οποίων και ο De Long.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει την «καριέρα» του το 1861 ως HMS Pandora, μια κανονιοφόρος του Βασιλικού Ναυτικού. Μετά από υπηρεσία πάνω από μια δεκαετία στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής και στη Μεσόγειο, το Πανδώρα αποσύρθηκε και πουλήθηκε ως ιδιωτικό γιοτ σε έναν Βρετανό εξερευνητή, τον Άλεν Γιανγκ. Ο Γιανγκ το πήρε σε δύο ταξίδια στην Αρκτική, το 1875 και το 1876, πριν το πουλήσει στον Τζέιμς Γκόρντον Μπένετ Τζούνιορ, ιδιοκτήτη της εφημερίδας The New York Herald, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Jeannette.

Μετά την καθέλκυσή της στις 7 Φεβρουαρίου 1861, το Πανδώρα μεταφέρθηκε από το Πέμπροκ στο ναυπηγείο του Πόρτσμουθ, όπου εφοδιάστηκε με τις μηχανές και τους λέβητες και υποβλήθηκε σε δοκιμές πριν τεθεί σε λειτουργία. Τον Νοέμβριο του 1861, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, το διπλωματικό επεισόδιο που ήταν γνωστό ως υπόθεση Τρεντ ανάγκασε το Ναυαρχείο να θέσει επιπλέον πλοία σε ενεργό υπηρεσία. Στις 27 Δεκεμβρίου 1861, η Πανδώρα τέθηκε επισήμως σε υπηρεσία και την επόμενη ημέρα απέπλευσε για το Λίβερπουλ, όπου ελλιμενιζόταν το Majestic.

Τον Απρίλιο του 1863, η Πανδώρα έφυγε από το Πόρτσμουθ για να υπηρετήσει στις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Στις 2 Οκτωβρίου 1866, συγκρούστηκε με το αδελφό πλοίο HMS Griffon στα ανοικτά του Little Popo. Το Griffon βυθίστηκε και το πλήρωμά του διασώθηκε. Η Πανδώρα επέστρεψε στο Πόρτσμουθ το 1867. Τον Απρίλιο του 1868, επανατοποθετήθηκε και επέστρεψε στη Δυτική Αφρική. Δύο χρόνια αργότερα μετατέθηκε στη Μεσογειακή Μοίρα, με έδρα τη Βαλέτα της Μάλτας. Αυτή ήταν και η τελευταία της ανάθεση στη βρετανική ναυτική υπηρεσία. Τον Ιούλιο του 1872, μετά από δύο χρόνια στη Μεσόγειο επέστρεψε στο Spithead, όπου τέθηκε εκτός ενεργού υπηρεσίας και ελλιμενίστηκε στο Πόρτσμουθ ως μέρος της ατμοκίνητης εφεδρείας.

Το 1876, ο Γιανγκ πήρε και πάλι την Πανδώρα βόρεια, για μια δεύτερη προσπάθεια στο Βορειοδυτικό Πέρασμα. Τον Μάιο του 1881 ανακαλύφθηκαν δύο νησιά, το Henrietta Island και Jeannette Island. Τη νύχτα της 12ης Ιουνίου, η πίεση του πάγου άρχισε τελικά να συνθλίβει το Jeannette. Ο De Long και οι άνδρες του ξεφόρτωσαν προμήθειες και εξοπλισμό στον πάγο και παρακολούθησαν το πλοίο να συνεχίζει να βυθίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και τελικά να εξαφανίζεται κάτω από το νερό σαν σήμερα νωρίς το πρωί της 13ης Ιουνίου.

Γεγονότα σαν σήμερα 13 Ιουνίου

1381: O Γουάτ Τάιλερ ηγείται της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία, απαιτώντας λιγότερους φόρους από τον βασιλιά Ριχάρδο Β'. Πρόκειται για την πρώτη λαϊκή εξέγερση που έχει καταγραφεί στην Aγγλική ιστορία.

1774: Tο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ γίνεται η πρώτη αποικία που κηρύσσει παράνομο το δουλεμπόριο.

1821: Νίκη των Ελλήνων στη μάχη του Λάλα.

1969: Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης, στην οδό Βασ. Σοφίας.

1971: O Φρανσουά Μιτεράν εκλέγεται γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας.

1981: 17χρονος πυροβολεί με άσφαιρα τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' κατά τη διάρκεια  παρέλασης στο Λονδίνο.

1983: Tο «Pioneer 10», που ταξίδευε στο διάστημα εδώ και 11 χρόνια, γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο, που εγκαταλείπει το ηλιακό σύστημα.

1993:  H Κιμ Κάμπελ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Καναδά.

2009: Στο Ιράν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επιβεβαιώνεται νικητής στις προεδρικές εκλογές παρά την έντονη αμφισβήτηση για νοθεία.

2017: Έπειτα από την έκτιση ενός χρόνου σε φυλακή της Βόρειας Κορέας και τις σχετικές συνομιλίες με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ αποφυλακίζει τον Ότο Γουαρμπίερ, ο οποίος βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. 

Γεννήσεις σαν σήμερα 13 Ιουνίου

1831: Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, Σκοτσέζος φυσικός, εμπνευστής της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας.

1865:  Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Ιρλανδός μυθιστοριογράφος και ποιητής, που απέσπασε Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1923.

1888: Φερνάντο Πεσόα, Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας.

1931: Ίρβιν Γιάλομ, Αμερικανός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας.

1942: Γιάννης Μπουτάρης, επιχειρηματίας και πολιτικός. 

1943: Μάλκολμ Μακ Ντάουελ, Βρετανός ηθοποιός ταυτισμένος με το ρόλο του στο Κουρδιστό Πορτοκάλι (κεντρική φωτογραφία).

1951: Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σουηδός ηθοποιός  («Δαμάζοντας τα κύματα»,  «Ντόγκβιλ»).

1974: Steve-O, ηθοποιός («Jackass»).

1986: Άσλεϊ και Μέρι-Κέιτ Όλσεν, διάσημες δίδυμες του Αμερικανικού κινηματογράφου

Θάνατοι σαν σήμερα 13 Ιουνίου

1904: Νικηφόρος Λύτρας, ζωγράφος.

1918: Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ, Μέγας Δούκας, αδελφός του Τσάρου Νικόλαου.

1987:Τζεραλντίν Πέιτζ, Αμερικανίδα ηθοποιός,  η οποία προτάθηκε οχτώ φορές για Όσκαρ ερμηνείας.

1986: Μπένι Γκούντμαν, Aμερικανός μουσικός της τζαζ.

2012: Ροζέ Γκαροντί, Γάλλος φιλόσοφος.

2014: Άρης Σταθάκης, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ