Ελλαδα

14χρονη με σύνδρομο Rapunzel είχε φάει 700 γραμμάρια τρίχες της

Τα έτρωγε 12 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφηβη - Μαλλιά
© Unsplash

Θεσσαλονίκη: 700 γραμμάρια τρίχες βρέθηκαν στο στομάχι 14χρονης με το σύνδρομο Rapunzel - Τα έτρωγε 12 χρόνια

Γιατροί στην κλινική "Άγιος Λουκάς" στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπισαν ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά κοριτσιού με σύνδρομο Rapunzel.

Μια 14χρονη μαθήτρια μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε μια μάζα από τρίχες βάρους 700 γραμμαρίων στο στομάχι της.

Το τριχοπίλημα αφαιρέθηκε και αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως. Η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής, Κατερίνα Ραμματά, εξηγεί ότι το τριχόπλημα είναι μια μάζα από άπεπτες τρίχες που σχηματίζεται στον γαστρεντερικό σωλήνα μετά την κατάποση τους, με ποσοστό εμφάνισης από 0,06% έως 4% στον γενικό πληθυσμό.

Η κοπέλα, που έχει αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, είχε τη συνήθεια να τρώει τις τρίχες των μαλλιών της για περίπου 12 χρόνια.

Τι είναι το σύνδρομο Rapunzel

Το σύνδρομο της Ραπουνζέλ είναι μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική πάθηση κατά την οποία το άτομο τρώει τα μαλλιά του. Ο κλινικός ορός του συνδρόμου είναι τριχοφαγία και μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες για τον/ην ασθενή.

Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του ανθρώπινου σώματος να χωνέψει κάθε τρίχα και συνθετικό αυτής, με την πάροδο του χρόνου οι τρίχες συσσωρεύονται δημιουργώντας μια μάζα (γνωστή με τον αγγλικό ορό Trichobezoar) η οποία «εγκλωβίζεται» μέσα στο πεπτικό σύστημα.

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως αναγκαία για την αφαίρεση αυτής της μάζας καθώς, όπως προαναφέρθηκε, μπορει ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία και άλλες απειλητικές συνέπειες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.