Ελλαδα

«Η αγάπη κάνει την οικογένεια»: Η καμπάνια συμπερίληψης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει

Ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους η Στέγη μαζί με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο και την Google

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H αγάπη κάνει την οικογένεια - Μήνυμα από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο και την Google για το φετινό Athens Pride.
Η καμπάνια αγάπης και συμπερίληψης που παρουσιάστηκε το 2022 κυκλοφορεί και πάλι © Onassis Culture Media Office

H αγάπη κάνει την οικογένεια - Μήνυμα από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο και την Google για το φετινό Athens Pride.

Ένα χρόνο μετά την καμπάνια «Η αγάπη κάνει την οικογένεια», η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο και την Google, ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους για να γίνει ο δεσμός «θεσμός», στο πλαίσιο και του φετινού Athens Pride.

Η καμπάνια αγάπης και συμπερίληψης που παρουσιάστηκε το 2022 κυκλοφορεί και πάλι αυτούσια. Καμία λέξη δεν θα αλλάξει, μέχρι να αλλάξει όλη η κοινωνία. Όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Μέχρι οι ομόφυλες οικογένειες στην Ελλάδα να αγαπηθούν από όλες, όλους, όλ@. Η αγάπη από μόνη της έχει τη δύναμη να ταρακουνήσει, να αναθεωρήσει, να εξημερώσει και να εξελίξει. Η αγάπη κάνει την οικογένεια.

Τι είναι αυτό που «κάνει» την οικογένεια; Οι άνθρωποι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη; Ή μήπως η τρέχουσα νομοθεσία μιας χώρας; Γιατί η πυρηνική οικογένεια εξακολουθεί να θεωρείται «πυρήνας» της ελληνικής κοινωνίας; H γονεϊκότητα αφορά τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους; Και αν ναι, γιατί οι οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τις ετερόφυλες οικογένειες σήμερα;

Το 2022 η καμπάνια «Η αγάπη κάνει την οικογένεια» μετέφερε ένα μήνυμα για τα δικαιώματα των ομόφυλων οικογενειών στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά; Η ομόφυλη οικογένεια είναι νομικά ανυπεράσπιστη.

Τη στιγμή που τα νομοθετικά πλαίσια στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν προχωρήσει στην πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος γάμου και τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, στη χώρα μας η από κοινού γονεϊκότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο δεύτερος γονέας, ο μη βιολογικός, είναι νομικά «αόρατος». Διαβάστε το χρονικό διεκδικήσεων των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα και τον κόσμο εδώ.

Η Αγάπη κάνει την Οικογένεια | 2023

Ονειρευόμαστε έναν κόσμο στον οποίο όλα τα παιδιά θα μπορούν να έχουν τους γονείς τους δίπλα τους, σε όλες τις συνθήκες – χωρίς να χρειάζεται να διεκδικούν τα αυτονόητα. Έναν κόσμο στον οποίο οι γονείς θα εξακολουθούν να είναι γονείς και έξω από το σπίτι. Έναν κόσμο που θα είναι η μεγάλη μας οικογένεια.

Η Στέγη είναι κοντά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις, στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Το 2015 έκανε το δικό της coming out στηρίζοντας για πρώτη φορά το Athens Pride. Από τότε δηλώνει #Παρούσα κάθε χρόνο, βλέποντας με χαρά τον αριθμό των συμμετεχόντων να αυξάνεται, ξεπερνώντας πέρσι τους 80.000. Γιατί οι πολλές φωνές ακούγονται πιο δυνατά.

Μήνυμα συμπερίληψης και αγάπης για μια Αθήνα ανοιχτή σε όλους

Το 2020, η Στέγη μαζί με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Google και το Athens Pride ένωσαν τις δυνάμεις τους για να είναι η Αθήνα μια πόλη ανοιχτή σε όλους. Δημιούργησαν την καμπάνια Athens Home For All, διαδίδοντας σε κάθε γωνιά της πόλης ένα μήνυμα συμπερίληψης και αγάπης.

Από το 2022 και σε συνεργασία με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο και την Google, η Στέγη υπερασπίζεται τα αυτονόητα δικαιώματα των ομόφυλων οικογενειών στην Ελλάδα με την καμπάνια «Η αγάπη κάνει την οικογένεια». Και δεν θα σταματήσει, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα.
Και φέτος η Στέγη δηλώνει #Παρούσα στο Athens Pride με ένα πολύχρωμο περίπτερο, στις 10 Ιουνίου - ανήμερα του Parade - στην πλατεία Κοτζιά.

Κάτω από το μεγάλο ουράνιο τόξο του περιπτέρου της Στέγης θα βρείτε τις βεντάλιες Η αγάπη κάνει την οικογένεια. Ας διαδώσουμε το μήνυμα αγάπης και ας στηρίξουμε έμπρακτα τις διεκδικήσεις της LGBTQIΑ+ κοινότητας στη διαρκή μάχη για δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.