Ελλαδα

Οι ιστορίες της ισότητας και οι γυναίκες που συνθλίβουν τη «γυάλινη οροφή» στην Ελλάδα

Με αφορμή το κείμενο των Πανελληνίων, τα πρόσωπα που εκφράζουν το μέλλον του φεμινισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες 2023: Φεμινισμός και ισότητα των φύλων στο προσκήνιο, με αφορμή το κείμενο που δόθηκε στους υποψήφιους - Οι γυναίκες ενάντια στη «γυάλινη οροφή».
Η πραγματική ελπίδα για τη συμπερίληψη και τον τερματισμό των διαχωρισμών έρχεται μέσα από τις ίδιες τις γυναίκες © Unsplash

Πανελλήνιες 2023: Φεμινισμός και ισότητα των φύλων στο προσκήνιο, με αφορμή το κείμενο που δόθηκε στους υποψήφιους - Οι γυναίκες ενάντια στη «γυάλινη οροφή»

Τι μπορεί να συνδέει ένα γκρουπ από ερευνήτριες, επιστήμονες, επικεφαλής και συμβούλους επιχειρήσεων, εικαστικούς, μουσικολόγους, δημοσιογράφους, διευθύντριες εταιριών, καθηγήτριες, βιολόγους, πρόσωπα κάθε εργασιακού κλάδου μα προπάντων γυναίκες με διακριτή δημόσια παρουσία και δραστήρια επαγγελματική ζωή;

Είναι μήπως οι κοινοί αγώνες και οι προσωπικές διαδρομές, οι οποίες μέσα από ετερόκλητες πορείες συγκλίνουν στο οικουμενικό σταυροδρόμι του διαχρονικού αιτήματος για ίσες ευκαιρίες;

Το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας των ΓΕΛ για τη βία κατά των γυναικών, τον φεμινισμό και την ισότητα, που εξετάστηκε στις Πανελλήνιες 2023 φέρνει ξανά στο επίκεντρο του διαλόγου το ζήτημα των έμφυλων ανισοτήτων στους τομείς χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση.

Ισότητα των Φύλων: Τι δείχνουν τα ποσοστά για τις γυναίκες 

Παρά τις κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών και με δεδομένη την κατάρριψη των αντιλήψεων που ήθελε τη γυναίκα σαν τίποτε περισσότερο από χάντρα στο κομπολόι της πατριαρχίας, οι δείκτες που αποτυπώνουν τη συλλογική μας πρόοδο καταδεικνύουν ότι οι αλλαγές στο επίπεδο του έμφυλου διαχωρισμού και της κοινωνικής ισότητας αργούν να δείξουν τα αποτελέσματά τους.

Αρκεί μια ματιά στην έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) το 2022 για να διαπιστωθεί το προφανές: Ο δρόμος προς την ισότητα παραμένει δύσβατος και μακρύς στον κόσμο και την Ευρώπη, ενώ ειδικά για τη χώρα μας, προκύπτει ότι παραμένει αρκετά χαμηλά σε καίριους τομείς όπως το χρήμα, η εξουσία και ο ελεύθερος χρόνος.

Στο σκέλος της εργασίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να υπομένουν πολλά περισσότερα μειονεκτήματα στην απασχόληση και στις αποδοχές σε σύγκριση με τους άνδρες. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά το πόσο εργάζονται οι γυναίκες και οι άνδρες και τι είδους θέσεις εργασίας και συμβάσεις έχουν.

Τα ποσοστά δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να εργάζονται με μερική απασχόληση και να έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου (EIGE, 2014- Eurostat, 2022α). Αυτό, σε συνδυασμό με τις διακοπές της επαγγελματικής σταδιοδρομίας λόγω του τοκετού, έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες γυναικείες αποδοχές κατά τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον τομέα της εργασιακής ισότητας (65.6), ενώ την τελευταία θέση κατέχει η Ιταλία (63.2). Πρώτη βρίσκεται η Σουηδία (83.0), ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι σχετικά χαμηλός, στο 71,7.

Τα ίδια σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ποσοστά εντοπίζονται στον τομέα της ισότητας στη χρήση του χρόνου, της κατανομής των οικιακών εργασιών, της υγείας και της κατάληψης θέσεων εξουσίας.

Και ενώ, όπως επισημαίνει η εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων 2023, «τον εικοστό πρώτο αιώνα η μάχη της ισότητας μεταξύ των φύλων λαμβάνει νέα χαρακτηριστικά», υπάρχουν τα θετικά παραδείγματα που μαρτυρούν το ολοένα αυξανόμενο άλμα προς τη συμπερίληψη.

Πανελλήνιες 2023: Φεμινισμός και ισότητα των φύλων στο προσκήνιο, με αφορμή το κείμενο που δόθηκε στους υποψήφιους - Οι γυναίκες ενάντια στη «γυάλινη οροφή».
Το χάσμα ανάμεσα στην ισότητα ανδρών και γυναικών αποτυπώνεται στις «Ιστορίες για τη Γυάλινη Οροφή»

Οι «Ιστορίες για τη Γυάλινη Οροφή» και οι γυναίκες που χαρτογραφούν το μέλλον της ισότητας

«Τίποτα δεν είναι αυτόματο ή ουρανόσταλτο και η γυάλινη οροφή έχει πια ραγίσει»… «Κι όταν κουράζομαι από τα όνειρα, χαμηλώνω το κεφάλι και σκύβω με αγάπη και πάθος στην πραγματικότητα της προσπάθειας»… «Από μηδέν στους 200.000 τίτλους, είδα μια βιβλιοθήκη να γίνεται ένα κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης».

Η στήλη της ATHENS VOICE που αφιερώνεται στις γυναίκες που μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν θέλουν να εξελιχθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο ενδιαφέρονται παραδείγματα γυναικών που αντιπαλεύουν τις δυσκολίες και τους αποκλεισμούς.

Μέσα από προσωπικές ιστορίες που μιλούν απευθείας στην καρδιά, γυναίκες διαφορετικών επαγγελματικών ιδιοτήτων αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν θέλουν να εξελιχθούν επαγγελματικά, να διεκδικήσουν την αμοιβή που τους αξίζει, να ενισχύσουν τη δημόσια παρουσία τους, να μπουν σε ένα διοικητικό συμβούλιο, να προωθηθούν στην πολιτική ή να υπάρξουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

Αν έπρεπε να συνοψίσουμε την πορεία τους σε μια φράση, θα λέγαμε «δίψα για σπάσιμο της γυάλινης οροφής».  

Διαβάστε τις «Ιστορίες για τη Γυάλινη Οροφή» εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ