Ελλαδα

«Φοβάμαι, εάν το μάθει θα με χτυπήσει»

Στοιχεία για τη βία κατά γυναικών και οι δράσεις της πολιτείας

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζωγραφιά για τη βία κατά των γυναικών - Γυναίκα με μώλωπες στο πρόσωπο
Έργο στο οποίο αποτυπώνεται το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2023

Βία κατά των γυναικών: Οι Πανελλήνιες 2023 ανοίγουν ξανά τη συζήτηση  - Οι επιθέσεις, οι γυναικτονίες και τα στοιχεία για την αντιμετώπισή τους

Δεν έχει τέλος η βία κατά των γυναικών. Οι επιθέσεις κατά του ασθενούς φύλου ακόμη και οι δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο κορωνοϊός προκάλεσε μια έκρηξη επιθέσεων κατά των γυναικών, αναφέρουν οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, επισημαίνοντας πως μέχρι και το 2020, η κατάσταση έδειχνε να έχει μια σταθερότητα με χαμηλά νούμερα δολοφονιών. Από το 2021 και έπειτα, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Δεκάδες δολοφονημένες γυναίκες και θύματα βίας κάθε χρόνο

Τα εξεταστήρια των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ανά τη χώρα έχουν τουλάχιστον μια περίπτωση το κάθε ένα ανά ημέρα κακοποιημένης γυναίκας που θέλει να καταγγείλει είτε τον σύντροφο της, είτε τον σύζυγό της. Η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί τραγικά, ενώ αυτό που προκύπτει από τις ίδιες τις καταγγέλλουσες, οι ξυλοδαρμοί δεν συμβαίνουν μόνο μια φορά, αλλά είναι επαναλαμβανόμενοι. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, μετά τους απανωτούς ξυλοδαρμούς ο «νταής» φίλος ή σύζυγος, φτάνει στο έγκλημα.

Το 2021 κατεγράφησαν 17 δολοφονίες γυναικών, ενώ το 2022 κατεγράφησαν 20 περιπτώσεις θανάτων γυναικών από τα χέρια των ανδρών τους. Στοιχεία που εξοργίζουν, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότερες εκ των γυναικών, θα μπορούσαν να είχαν γλυτώσει, μόνο και μόνο εάν είχαν φύγει από το σπίτι τους και είχαν καταγγείλει τους θύτες.

«Δεν μένουμε στο σπίτι, εάν ο σύντροφος ή ο σύζυγος μας, σηκώνει το χέρι του. Η μια φορά, θα φέρει την άλλη, είναι δεδομένο με μαθηματική ακρίβεια. Καταγγέλλουμε την επίθεση στην αστυνομία, εξεταζόμαστε από κρατικό ιατροδικαστή για τα χτυπήματα και το σημαντικότερο, όταν έρθει η ώρα της δίκης, δεν κάνουμε πίσω, πιστεύοντας πως ο άνθρωπος αυτός θα αλλάξει. Όταν σηκώσει μια φορά το χέρι ο άνδρας, θα το ξανακάνει κατά 99%», αναφέρει αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής που έχει χειριστεί πολλές τέτοιες υποθέσεις τα τελευταία χρόνια.

«Φοβάμαι, εάν το μάθει θα με χτυπήσει»

Όταν μια κακοποιημένη γυναίκα καλεί για βοήθεια μια γραμμή ενημέρωσης, συνήθως η πρώτη της κουβέντα είναι «φοβάμαι, εάν το μάθει θα με χτυπήσει». Οι κακοποιητικοί σύντροφοι και σύζυγοι έχουν φροντίσει να φτιάξουν μια ιστορία την οποία λένε σχεδόν καθημερινά στη γυναίκα. Όπου και να πας θα σε βρω, εάν ενημερώσεις την αστυνομία θα πάρω τα παιδιά και θα φύγω ή θα τα σκοτώσω, θα αυτοκτονήσω, θα σκοτώσω τους γονείς σου. Αυτές είναι μερικές από τις κουβέντες που συνήθως φροντίζουν να λένε σχεδόν καθημερινά στα θύματα τους οι νταήδες.

Η ψυχολογική πίεση που δέχονται οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα έντονη. Ο φόβος μεγαλώνει, αναφέρουν οι ειδικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, όταν η γυναίκα δεν εργάζεται, δεν έχει δικό της δηλαδή εισόδημα ή έχει απομακρυνθεί από συγγενικά πρόσωπα και φίλους. «Νιώθει μόνη στον κόσμο, οπότε δεν έχει χρήματα για να φύγει, φοβάται για τα παιδιά και προκειμένου να πάθουν κάτι τα παιδιά, κάθεται και υπομένει τον δικό της Γολγοθά. Ξυλοδαρμούς, βιασμούς, κακοποιήσεις. Εως εδώ όμως» τονίζουν οι ειδικευμένοι αστυνομικοί.

Γυναίκα με γυρισμένη την πλάτη στον φακό και μήνυμα «η αγάπη δεν πρέπει να πονά»
© Unsplash

Ενημέρωση των αρχών, δίχως άλλη σκέψη

Πλέον, μετά την εμφάνιση του κινήματος #metoo οι νόμοι για την τιμωρία των ανδρών που κακοποιούν τις συντρόφους τους, έχουν σκληρύνει. Οι καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά έχουν αυξηθεί χάρη στους εξής παράγοντες:

  • Επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, όπου ζητούν κρυφά βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη.
  • Οι αστυνομικοί είναι πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, σε σχέση με το παρελθόν.
  • Οι… νταήδες γνωρίζουν πλέον πως η σύλληψη τους είναι δεδομένη. Πλέον οι φυλακές, δεν είναι τόσο εύκολες -ως προς την διαμονή- όσο στο παρελθόν.
  • Οι γυναίκες έχουν καταλάβει πως υπάρχει ζωή και μακριά από έναν βίαιο σύντροφο/σύζυγο.

Όλες οι κακοποιημένες γυναίκες, στις καταθέσεις τους στους αστυνομικούς αναφέρουν πως προσπαθούν να ξεφύγουν καιρό, αλλά δεν μπορούν, καθώς φοβούνται, διότι δεν είχαν ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να καταφέρουν να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν. Τον ρόλο αυτό, το κενό της πολιτείας καλύτερα, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει να καλύψουν οργανώσεις για κακοποιημένες γυναίκες.

15900, 2105235318, 1056, 2107786800 είναι μόνο λίγα από τα τηλέφωνα που μπορεί να καλέσει μια γυναίκα για να καταγγείλει τα όσα βιώνει. Πέρα από την ψυχολογική στήριξη που θα βρει, θα μάθει πληροφορίες για το πως πρέπει να κινηθεί, που μπορεί να βρει νομική υποστήριξη, στέγη σε περίπτωση που δεν έχει την οικονομική άνεση και γενικότερα να αντιληφθεί ότι μπορεί να ξεφύγει από την καθημερινή βιαιότητα του… .ανθρώπου της.

Διαβάστε επίσης »»» Βία κατά των γυναικών, φεμινισμός και ισότητα στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας των ΓΕΛ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ