Ελλαδα

Οι σοκαριστικοί αριθμοί της ενδοοικογενειακής βίας: Πάνω από 3.100 περιστατικά με θύματα γυναίκες το 2023

Τι δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 3.100 περιστατικά με θύματα γυναίκες το πρώτο τετράμηνο του 2023 - Τι αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αριθμοί για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας σοκάρουν © Unsplash

Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 3.100 περιστατικά με θύματα γυναίκες το πρώτο τετράμηνο του 2023 - Τι αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αριθμοί για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας σοκάρουν. Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, αναφέρθηκε στις 3.000 γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης και είχαν τη δύναμη να το καταγγείλουν αναζητώντας έπειτα βοήθεια σε κάποια κέντρο κακοποιημένων γυναικών με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία στη Χαλκιδική.

«Έχουμε 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, τα οποία οι γυναίκες πλέον τα γνωρίζουν», ανέφερε στην ΕΡΤ η κ. Δημογλίδου τονίζοντας ότι μια καταγγελία μπορεί να γίνει σε ένα απλό αστυνομικό τμήμα όπου και εκεί υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά.

Μιλώντας για τον σημαντικό αυτό θεσμό της Πολιτείας, η εκπρόσωπος της αστυνομίας εξήγησε ότι το 70% του προσωπικού στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας αποτελείται από γυναίκες καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. «Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε πάνω από 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες» ανέφερε σχετικά.

Η ίδια αναφέρθηκε στο panic button (κουμπί πανικού), ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο, όπως είπε, γνωρίζουν πλέον οι γυναίκες. «Ζητούν να λάβουν τον κωδικό και να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή, να την έχουν στη διάθεσή τους και να τη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε.

Αυτεπάγγελτη η δίωξη για την έμφυλη βία

Αναφορικά με τις δομές υποστήριξης των γυναικών για θύματα ενδοοικογενειακής βίας η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό περιβάλλον –συνήθως από ΜΚΟ– όπου μπορεί να ζητήσει υποστήριξη, ψυχολογική και ουσιαστικά, κάποια γυναίκα σε ανάγκη προστασίας.

Όσον αφορά την ποινική εξέλιξη μιας καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία τόνισε ότι πλέον το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο και ασκούνται διώξεις από την Εισαγγελία αυεπάγγελτα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csv85195mi75)

Για το εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης που όπως είπε αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο της καραντίνας μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Νικολαΐδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδειού λέγοντας ότι «στην Ελλάδα, μόνο 1 στα 40 περιστατικά σωματικής κακοποίησης καταγγέλλεται σε κάποια υπηρεσία και 1 στα 100 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού». Και όπως τόνισε, «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι όντως κάθε περιστατικό βρίσκει το δρόμο προς την προστασία και τη δίωξη των δραστών».

Να σημειωθεί ότι πλέον παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στις γυναίκες-θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας να προσφεύγουν στις αρμόδιες αρχές και στα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ