Κοσμος

Σαν σήμερα 2 Ιουνίου, αναρχικοί ταχυδρομούν βόμβες στον Ροκφέλερ και άλλους 35 εκπροσώπους του «συστήματος»

Οι επιδρομές Πάλμερ και ο «πρώιμος» μακαρθισμός

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 2 Ιουνίου, αναρχικοί ταχυδρομούν βόμβες στον Ροκφέλερ και άλλους 35 εκπροσώπους του «συστήματος»
© wikimedia.org

Σαν σήμερα 2 Ιουνίου: Οι βόμβες στον Ροκφέλερ, τα γεγονότα και οι προσωπικότητες που γεννήθηκαν ή έφυγαν από τη ζωή

Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν ή επιχειρήθηκαν από τους Γκαλεανιστές [σ.σ. ακόλουθοι του Ιταλού αναρχικού Λουίτζι Γκαλεάνι που έζησε και έδρασε στις ΗΠΑ] στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 1919.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν πολιτικοί με αντιμεταναστευτικές θέσεις, αξιωματούχοι και επιφανείς επιχειρηματίες, ένας δημοσιογράφος και μία εκκλησία. Σχεδόν όλες οι βόμβες στάλθηκαν ταχυδρομικώς.

Οι βομβιστικές επιθέσεις αποτέλεσαν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στο πρώτο κύμα του λεγόμενου «κόκκινου τρόμου», μια περίοδος κατά τη διάρκεια της ιστορίας των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα που χαρακτηρίστηκε από έναν ευρέως διαδεδομένο φόβο για τα κινήματα, συμπεριλαμβανομένου του μπολσεβικισμού και του αναρχισμού, καθώς και από αντικομμουνιστική υστερία.

Τουλάχιστον 36 βόμβες ταχυδρομήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα επιφανών πολιτικών και αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ, εκδότες εφημερίδων και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ.

Στις 2 Ιουνίου 1919, αναρχικοί πυροδότησαν εννέα βόμβες σε οκτώ αμερικανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και μία στην Ουάσινγκτον, η οποία προκάλεσε ζημιές στο σπίτι του νεοδιορισθέντος Γενικού Εισαγγελέα Α. Μίτσελ Πάλμερ. Η ίδια βόμβα εξερράγη κοντά στον Φραγκλίνο Ρούσβελτ, ο οποίος έμενε απέναντι και γύριζε σπίτι με τη σύζυγό του. Ο Πάλμερ ταρακουνήθηκε, ενώ ο βομβιστής Κάρλο Βαλντονότσι σκοτώθηκε από τη βόμβα που εξερράγη πρόωρα.

Όλες οι βόμβες παραδόθηκαν μαζί με ένα φυλλάδιο που έγραφε:

«Πόλεμος, πόλεμος ταξικός και ήσασταν οι πρώτοι που τον διεξήγαγαν υπό την κάλυψη των ισχυρών θεσμών που ονομάζετε τάξη, στο σκοτάδι των νόμων σας. Θα χρειαστεί να χυθεί αίμα, δεν θα αποφύγουμε, θα χρειαστεί να γίνει φόνος: θα σκοτώσουμε, γιατί είναι απαραίτητο, θα χρειαστεί να γίνει καταστροφή, θα καταστρέψουμε για να απαλλάξουμε τον κόσμο από τους τυραννικούς θεσμούς σας».

Οι εκκλήσεις από έναν όχι και τόσο αμερόληπτο Τύπο συνεχείς, ζητούσαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει δράση κατά των δραστών της βίας.

Η πίεση κλιμακώθηκε μετά το κάλεσμα αναρχικών, κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστικών ομάδων προς τους άνδρες σε ηλικία στράτευσης να αρνηθούν τη στράτευση ή/και την εγγραφή τους στο στρατό και προς τους στρατιώτες που ήδη υπηρετούσαν να λιποτακτήσουν από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο πρόεδρος Ουίλσον διέταξε τον γενικό εισαγγελέα Πάλμερ να αναλάβει δράση.

Ο Πάλμερ, ο οποίος έγινε δύο φορές στόχος των βομβιστικών επιθέσεων, οργάνωσε μια σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι γνωστές ως επιδρομές Πάλμερ. Με την υποψία ότι παραβίαζαν τον νόμο περί κατασκοπείας, τον νόμο περί εξέγερσης και/ή τον νόμο περί μετανάστευσης του 1918, συνελήφθησαν περίπου 10.000 άτομα, εκ των οποίων 3.500 τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ 556 τελικά απελάθηκαν - ή αλλιώς «πρώιμος» μακαρθισμός. Η νομιμότητα των επιδρομών Πάλμερ αμφισβητείται και σήμερα. 

Σαν σήμερα 2 Ιουνίου

Γεγονότα

455 – Λεηλασία της Ρώμης: Οι Βάνδαλοι μπαίνουν στη Ρώμη και λεηλατούν την πόλη για δύο εβδομάδες.
1098 - Α΄ Σταυροφορία: Λήγει η πρώτη πολιορκία της Αντιόχειας καθώς οι δυνάμεις των σταυροφόρων καταλαμβάνουν την πόλη.
1676 - Γαλλοολλανδικός πόλεμος: Η Γαλλία εξασφαλίζει την υπεροχή του ναυτικού της στόλου για το εναπομένον διάστημα του πολέμου με τη νίκη της στη ναυμαχία του Παλέρμο.
1692 - Η Μπρίτζετ Μπίσοπ είναι το πρώτο πρόσωπο που δικάζεται στη δίκη των μαγισσών του Σάλεμ, στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Κρίθηκε ένοχη και εκτελέστηκε στις 10 Ιουνίου.
1793 - Γαλλική Επανάσταση: Ο Φρανσουά Ανριό, αρχηγός της Παρισινής Εθνοφρουράς, συλλαμβάνει 22 Γιρονδίνους που επιλέχθηκαν από τον Ζαν Πολ Μαρά, θέτοντας τις βάσεις για τη Βασιλεία του Τρόμου.
1825 – Διεξάγεται η ναυμαχία της Σούδας μεταξύ του ελληνικού και του οθωμανικού στόλου.
1896 – Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι κάνει αίτηση χορήγησης ευρεσιτεχνίας για τη νέα του εφεύρεση συσκευής μετάδοσης παλμών και ηλεκτρικών σημάτων.
1919 - Αναρχικοί προκαλούν ταυτόχρονη έκρηξη βομβών σε οκτώ διαφορετικές πόλεις των Η.Π.Α.
1924 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ υπογράφει νόμο με τον οποίο χορηγείται υπηκοότητα σε όλους τους ιθαγενείς Αμερικανούς που γεννήθηκαν εντός των εδαφικών ορίων των Ηνωμένων Πολιτειών.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν Έλληνες πολίτες στο χωριό Κοντομαρί.
1946 – Ιταλικό δημοψήφισμα του 1946: Σε δημοψήφισμα, οι Ιταλοί ψηφίζουν υπέρ της στροφής της Ιταλίας από τη μοναρχία στη δημοκρατία. Μετά το δημοψήφισμα, εξορίζεται ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β΄ της Ιταλίας.
1953 – Η Ελισάβετ Β΄ στέφεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και άλλων εδαφών και επικεφαλής της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο διεθνές γεγονός που μεταδίδεται τηλεοπτικά.
1955 – Η Ε.Σ.Σ.Δ. και η Γιουγκοσλαβία υπογράφουν τη Δήλωση του Βελιγραδίου, εξομαλύνοντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που διακόπηκαν το 1948.
1962 - Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η αστυνομία αναγκάζεται να παρέμβει πολλές φορές στις συγκρούσεις μεταξύ των Χιλιανών και των Ιταλών παικτών σε ένα από τα πιο βίαια παιχνίδια στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
1965 – Ο «δράκος του Σέιχ Σου» Αριστείδης Παγκρατίδης παραπέμπεται σε δίκη για δολοφονία εκ προθέσεως, ασέλγεια και κλοπή.
1966 - Πρόγραμμα Surveyor: Το Surveyor 1 προσεδαφίζεται στον Ωκεανό των Καταιγίδων στη Σελήνη.
1967 – Κατά την άφιξη του σάχη του Ιράν στο Δυτικό Βερολίνο, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις που μετατρέπονται σε ταραχές, κατά τις οποίες σκοτώνεται από αστυνομικό ο Μπένο Όνεζοργκ. Ο θάνατός του έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης "Κίνημα 2ας Ιουνίου".
1971 – Ο Άγιαξ νικά τον Παναθηναϊκό με 2–0 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ποδοσφαίρου στο στάδιο Γουέμπλεϊ.
1979 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ξεκινά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην πατρίδα του, την Πολωνία, και γίνεται ο πρώτος Πάπας που επισκέπτεται μία κομμουνιστική χώρα.
1983 - Μετά από αναγκαστική προσγείωση λόγω πυρκαγιάς κατά την πτήση, 23 επιβάτες της πτήσης 797 της Air Canada σκοτώνονται από στιγμιαία ανάφλεξη πυρκαγιάς όταν ανοίγουν οι πόρτες του αεροσκάφους. Λόγω αυτού του γεγονότος, δημιουργούνται πολλοί νέοι κανονισμοί ασφαλείας.
1990 - Ξέσπασμα 66 επιβεβαιωμένων σιφώνων στο Ιλινόι, την Ιντιάνα, το Κεντάκι και το Οχάιο, με απολογισμό 9 νεκρούς.
1997 – Στο Ντένβερ, ο Τίμοθι Μακβέι κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία 15 ατόμων και για συνωμοσία λόγω του ρόλου του στη βομβιστική επίθεση στο ομοσπονδιακό κτίριο «Alfred P. Murrah» στην Οκλαχόμα Σίτι το 1995, όπου σκοτώθηκαν 168 άτομα. Εκτελέστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.
2012 - Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη δολοφονία διαδηλωτών κατά την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011.

Γεννήσεις

1202 - Μαργαρίτα Β΄, κόμισσα της Φλάνδρας
1423 - Φερδινάνδος Α΄, βασιλιάς της Νάπολης
1489 - Κάρολος των Βουρβόνων δούκας του Βαντόμ
1535 – Πάπας Λέων ΙΑ΄
1740 – Μαρκήσιος ντε Σαντ, Γάλλος συγγραφέας
1743 – Αλεσσάντρο Καλιόστρο, Σικελός αποκρυφιστής
1840 – Τόμας Χάρντι, Άγγλος συγγραφέας
1857 - Έντουαρντ Έλγκαρ, Άγγλος συνθέτης
1897 - Ταν Μαλάκα, Ινδονήσιος κομμουνιστής ηγέτης
1899 - Λότε Ράινιγκερ, Γερμανίδα σκηνοθέτης
1904 – Τζόνι Βαϊσμίλερ, Αμερικανός κολυμβητής και ηθοποιός
1906 - Κάρλο Σκάρπα, Ιταλός αρχιτέκτονας
1929 – Κεν Μακ Γκρέγκορ, Αυστραλός αντισφαιριστής
1935 – Δημήτρης Κιτσίκης, Έλληνας τουρκολόγος
1940 – Κωνσταντίνος Β΄, βασιλιάς της Ελλάδας
1958 – Λεξ Λούγκερ, Αμερικανός παλαιστής
1972 – Γουέντγουορθ Μίλλερ, Άγγλος ηθοποιός
1977 – Έι Τζέι Στάιλς, Αμερικανός παλαιστής
1988 – Σέρχιο Αγουέρο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

657 - Πάπας Ευγένιος Α΄
828 – Νικηφόρος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1098 - Γιαγκί Σιγιάν, εμίρης της Αντιόχειας
1418 - Αικατερίνη του Λάνκαστερ, βασίλισσα της Καστίλης
1519 - Φίλιππος του Λουξεμβούργου, Γάλλος καρδινάλιος
1701 - Μαντλέν ντε Σκυντερύ, Γαλλίδα συγγραφέας
1805 - Μαρία Τερέζα, κόμισσα της Σαβοΐας
1876 - Χρίστο Μπότεφ, Βούλγαρος επαναστάτης
1882 – Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός στρατηγός και πολιτικός
1928 - Αδέλα Ζαμούδιο Ριβέρο, Βολιβιανή συγγραφέας και ποιήτρια
1937 - Λουί Βιέρν, Γάλλος συνθέτης
1948 – Βίκτορ Μπρακ, Γερμανός ιατρός
1948 – Καρλ Μπραντ, Γερμανός αξιωματικός των SS
1967 - Μπένο Όνεζοργκ, Γερμανός φοιτητής και ακτιβιστής
1970 - Μπρους ΜακΛάρεν, Νεοζηλανδός οδηγός αγώνων
1984 – Γεώργιος Καζάσογλου, Έλληνας συνθέτης
1986 - Γεωργία Ταρσούλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας
1990 – Ρεξ Χάρισον, Άγγλος ηθοποιός
1991 – Αχμέντ Αρίφ, Τούρκος ποιητής
1995 - Σταύρος Αθανασιάδης, Έλληνας πολιτικός
2003 – Φρέντι Μπλάσι, Αμερικανός παλαιστής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ