Ελλαδα

Μαγιορκίνης: «Η νόσος Χ δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί, αλλά θα συμβεί»

«Είναι σαν τον σεισμό» είπε ο καθηγητής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο με στολή προστασίας από πανδημία σε άδειο δρόμο
© Unsplash / shahin khalaji

Γκίκας Μαγιορκίνης - Νόσος Χ: Το σενάριο για νέα φονικότερη πανδημία και το «καμπανάκι» του ΠΟΥ για την προετοιμασία των συστημάτων υγείας

Η Νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2018 με στόχο να υπάρξει μία προετοιμασία για την απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε σήμερα σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι «δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί, αλλά θα συμβεί. Είναι σαν τον σεισμό».

«Οι πανδημίες έρχονται ξανά και ξανά, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ζει ο πλανήτης συνέχεια και για τον λόγο αυτό τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι έτοιμα», είπε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια άσκηση επί χάρτου, έτσι ώστε αν έρθει η πανδημία να είμαστε έτοιμοι». Ο καθηγητής παρομοίασε τη νόσο Χ με τους σεισμούς, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα γίνει «ωστόσο τα κτίρια τα χτίζουμε με βάση αντισεισμικούς κανόνες. Έτσι πρέπει να ετοιμάσουμε και το σύστημα υγείας».

Στο ερώτημα, αν υπάρχουν πληροφορίες για την προέλευση της νόσου Χ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολίασε ότι παραμένει άγνωστο, αν και το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια «ζωονόσο που βρίσκεται στα ζώα εκατομμύρια χρόνια, με τα χρόνια προσαρμόζεται καλύτερα και μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ct1wbbq14by9)

Τι είναι η νόσος Χ - Εκτιμήσεις για 70% πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό

Με τον όρο Disease X, στα ελληνικά Νόσος Χ, περιγράφεται μια ασθένεια άγνωστη στην ιατρική επιστήμη που θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρα. Είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο ή μύκητα είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια και οι διαθέσιμες θεραπείες να είναι λιγοστές, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του New York Post. «Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε» δήλωσε στην Telegraph ο Dr. Richard Hatchett.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι η επόμενη «νόσος Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχέεται και θα μολύνει τους ανθρώπους. Ο Έμπολα, το HIV/AIDS και το COVID-19 ήταν ζωονοσογόνα ξεσπάσματα. Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι», όπως αποκαλούνται, που έχουν εγκλωβιστεί στον πάγο μόνιμα, αλλά απελευθερώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε για τη Νόσο Χ και υποστήριξε ότι «συγκριτικά ο κορωνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος». Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 τον ερχομό του covid. Στην ίδια κατεύθυνση, πράττει το ίδιο και τώρα με στόχο, τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να είναι έτοιμα για τη νέα πανδημία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csyheh448909)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ