Ελλαδα

Προσθεσμία για την Τετάρτη πήραν οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Καραϊβάζ: Προθεσμία για την Τετάρτη πήραν οι δύο συλληφθέντες
© EUROKINISSI

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι δύο συλληφθέντες

Ενώπιον του ανακριτή που εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες ως εμπλεκόμενοι στην δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πριν δύο χρόνια έξω από το σπίτι του.

Τα δύο αδέλφια που είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία οδηγήθηκαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Ευελπίδων λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και οδηγήθηκαν στο ανακριτικό γραφείο.

Οι κατηγορούμενοι για την οργανωμένη δολοφονία του δημοσιογράφου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στον δικαστικό λειτουργό την Τετάρτη.

Οι συλληφθέντες είχαν κάνει πρόβα μια ημέρα πριν την εκτέλεση Καραϊβάζ

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου νωρίτερα από τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχο Γιάννη Σκούρα και την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, αυτό που τονίστηκε είναι πως οι δολοφόνοι, μια ημέρα πριν το καρτέρι θανάτου του γνωστού δημοσιογράφου, είχαν κάνει «πρόβα».

«Διακριβώθηκε ότι οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία μοτοσυκλέτα τύπου σκούτερ, καθώς και φορτηγό τύπου βαν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο την προηγούμενη μέρα της ανθρωποκτονίας».

Σύμφωνα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι δράστες, συνελήφθησαν σε Γέρακα και Νίκαια. Στη Νίκαια μάλιστα, βρίσκεται η εταιρία καθαρισμού, το λευκό βαν της οποίας χρησιμοποιήθηκε από την υποστηρικτική ομάδα για την προστασία της μηχανής στην οποία επέβαιναν οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ.

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος ημεδαπού την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, γεγονός για το οποίο συνελήφθη με έτερο ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο κ. Σκούρα, «για την διερεύνηση της υπόθεσης, η ειδική επιχειρησιακή ομάδα που συστάθηκε, αποτελούνταν από έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι απασχολούνταν με τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων. Σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης, μας συνέδραμαν ειδικοί ερευνητές της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, οι οποίοι κατάφεραν να ταξινομήσουν και να επεξεργαστούν τον μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων που συλλέχθηκαν καθώς και το Τμήμα Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρέχοντας ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα».

Από την έρευνα, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης και των συνεργών τους. Ειδικότερα, προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από έτερες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κατά παραγγελία» και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ ανέφερε πως «διακριβώθηκε ότι, οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια μοτοσικλέτα τύπου «SCOOTER» καθώς και φορτηγό τύπου «βαν». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο, την προηγούμενη μέρα της διάπραξης της ανθρωποκτονίας. Ακολούθησε περαιτέρω συλλογή στοιχείων αναφορικά με το φορτηγό τύπου «βαν» προκειμένου διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και εξακριβωθεί ο λόγος κίνησης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε ότι το εν λόγω όχημα ανήκει σε εταιρία, για τη λειτουργία της οποίας υπεύθυνος ήταν ο 48χρονος, ενώ από τον επακόλουθο οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, καταδείχθηκε ότι η παρουσία του οχήματος στην περιοχή κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν».

Τα αδέρφια, όπως διευκρινίστηκε, έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής, ενώ επιπλέον, ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ