Ελλαδα

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Γερουλάνου

Η μεγάλη κυρία του Μουσείου Μπενάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε η Δέσποινα Γερουλάνου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Δέσποινα Γερουλάνου: Πέθανε σε ηλικία 65 ετών - Αδερφή του Παύλου Γερουλάνου

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Γερουλάνου, αδελφή του Παύλου Γερουλάνου. 

Η Δέσποινα Γερουλάνου αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας στους πνεύμονες και πριν από το Πάσχα έπαθε λοίμωξη του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα να καταλήξει σήμερα, Τρίτη 18 Απριλίου.

Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023.

Ποια ήταν η Δέσποινα Γερουλάνου

Η Δέσποινα γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και μεγάλωσε με τις δυο γιαγιάδες. Τη γιαγιά Καλλιγά και τη γιαγιά Γερουλάνου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε, μάλιστα, έως το 1990 στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Παρακολούθησε, παράλληλα, μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι. Από το 1994 είναι διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη. Απόγονος των Μπενάκηδων, η Δέσποινα Γερουλάνου, κόρη του Μαρίνου Γερουλάνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, εγγονής του Αντώνη Μπενάκη, μεγάλωσε μέσα στο Μουσείο.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1983 έως το 1990.

Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Από το 1994 είναι διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη, αναδιοργανώνοντας το πρώτο Πωλητήριο του Μουσείου και ιδρύοντας τέσσερις νέους χώρους για την προώθηση και υποστήριξη παραδοσιακών και σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδιασμού.

Έχει επιμεληθεί διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις σε αυτούς τους τομείς. Μεταξύ αυτών είναι οι σειρές «Αναζητήσεις στην Ύλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου 3», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design. Σήμερα είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.

Μενδώνη: Τίμησε τη μεγάλη της οικογενειακή παράδοση

«Είναι πραγματικά οδυνηρή η απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, μιας φίλης, μιας γυναίκας δραστήριας, που μαγνήτιζε τον συνομιλητή της με την παιδεία, την ευγένεια και την ευφυία της» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την αιφνίδια απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου.

Αναλυτικά το μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού:

«Είναι πραγματικά οδυνηρή η απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, μιας φίλης, μιας γυναίκας δραστήριας, που μαγνήτιζε τον συνομιλητή της με την παιδεία, την ευγένεια και την ευφυία της. Η Δέσποινα τίμησε τη μεγάλη της οικογενειακή παράδοση, ως απόγονος της οικογένειας Μπενάκη και ασχολήθηκε με τον Πολιτισμό σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων και από πολλές θέσεις, πάντοτε με πάθος, ορμή, νέες ιδέες, ευρηματικότητα και αποτελεσματικότητα. Οι σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και στο Θέατρο Τέχνης, τα μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμήματος, διεύρυναν ακόμη περισσότερο τους ανοιχτούς ορίζοντες που απέκτησε μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον, όπου τα γράμματα, οι τέχνες, η αγάπη για τις συλλογές και την παράδοση, είχαν πάντοτε κεντρικό ρόλο. Η συνεισφορά της στο εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη, στον τρόπο, με τον οποίο ανανεώθηκε ο σχεδιασμός των εκθέσεων, ήταν καθοριστική. Εξέφρασε τη δοτικότητα που τη χαρακτήριζε ως προσωπικότητα, αναλαμβάνοντας μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, και υπερέβαλε εαυτήν, ώστε η Ελευσίνα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του θεσμού. Δούλεψε σκληρά, αντιμετώπισε προβλήματα και προκλήσεις, έδωσε λύσεις. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη συνεργασία μας. Της χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα κατάφερε. Την ευχαριστώ για τη φιλία της και για όλα όσα μας προσέφερε. Βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στην Αιμιλία, τον Παύλο, την Ειρήνη, τη Μαρίνα και στους πολλούς της φίλους».

Γιατρομανωλάκης: Χάθηκε τόσο πρόωρα, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο κενό

«Με συντριβή αναγκαζόμαστε σήμερα να αποχαιρετήσουμε την Δέσποινα. Την δημιουργική, δυναμική, αστεία, υπερδραστήρια, γοητευτική Δέσποινα που δεν δίστασε ούτε λεπτό να πει το ναι στην τεράστια πρόκληση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας, που πάντοτε έβαζε το μουσείο Μπενάκη, την Πολιτιστική, τους φίλους της πάνω από την υγεία της. Η Δέσποινα ήταν μια δύναμη της φύσης και αυτό το κάνει ακόμα πιο αδιανόητο ότι χάθηκε τόσο πρόωρα, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο κενό» αναφέρει από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της και σε όλους της τους φίλους. και καταλήγει: «Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί της».

Τη βαθύτατη θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένεια, τα μέλη της διοργάνωσης της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023 και τη διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη, εκφράζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης για την απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου," μίας εξέχουσας προσωπικότητας του πολιτισμού, που προσέφερε πολλά στη χώρα"

«Παρακολουθούσα το σημαντικό της έργο στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο καθιέρωσε τη δική της ξεχωριστή αισθητική και φιλοσοφία, ωστόσο είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω καλύτερα όταν συνεργάστηκα μαζί της με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της ως Πρόεδρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023», σημειώνει ο περιφερειάρχης και προσθέτει:

«Τα εγχείρημα που ως Περιφέρεια Αττικής στηρίξαμε μαζί με τη Δέσποινα Γερουλάνου η οποία το πίστεψε με θέρμη από τη αρχή και συνέβαλλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση του. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να το χαρεί και να το δει να ολοκληρώνεται. Ωστόσο αφήνει σημαντική παρακαταθήκη και η μνήμη της θα μείνει ζωντανή στις νεότερες γενιές».

Διαβάστε όσα είχε πει στην Athens Voice για το έργο της στο Μουσείο Μπενάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ