- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επικοινωνία Δένδια με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση στο Σουδάν
Σε συνεχή επαφή με τους 150 Έλληνες
Σουδάν: Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο - Η κατάσταση στην περιοχή
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν είχε σήμερα (18.4) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.
In a phone conversation with #Egypt FM S.Shoukry, we discussed the current situation in #Sudan. I underlined that #Greece is closely following developments in the country, also in view of the presence of Greek Diaspora & the need to provide them with assistance. (1/2) pic.twitter.com/AmcP37BJNH
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 18, 2023
Κατσανιώτης: Εκκένωση για τους 150 Έλληνες μόνο εάν βρεθεί ασφαλής δίοδος
Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.
«Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις», ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος. Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».
Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι -ανάμεσα τους Έλληνες- είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. «Έχουμε πει στον μητροπολίτη να παραμείνει στην εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους», είπε ο κ. Κατσανιώτης, ενώ για τους Έλληνες τραυματίες ανέφερε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.
Όπως υπενθύμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από τις 15 Απριλίου, είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν αλλά και στους εκεί Έλληνες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: Να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι Έλληνες εκεί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτήν τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτήν τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΕΕ», τόνισε.
Σουδάν: Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων
Σύμφωνα με τον ίδιο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.
Ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε πως οι επικεφαλής των Μονάδων Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ είχαν μία σύσκεψη χθες, Δευτέρα του Πάσχα, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν και ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη σήμερα, προκειμένου οι χώρες της ΕΕ, στο σύνολό τους, να μπορούν -αν κριθεί απαραίτητο- είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι από την αρχή της έκρυθμης κατάστασης στο Σουδάν υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τις δηλώσεις του στελέχους Γιώργου Παππά
Η νέα πτέρυγα έχει και σημαντικό ερευνητικό ρόλο
Διευκρινίσεις με αφορμή το περιεχόμενο των βιβλίων νέου Μητρώου
Από το «Χρονοκαταφύγιο» του Γκοσποντίνοφ στη ρητορική Τσίπρα και Σαμαρά
Οι τρεις βασικοί πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας
«Στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας από όλη την Ελλάδα αξίζει το καλύτερο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο ανοίγει τον δήμο και την κοινωνία στην καθημερινότητα όλων των οικογενειών», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, θα βρίσκονται στην ιχθυόσκαλα κάθε μήνα
Οι τελευταίες πληροφορίες για το πακέτο
Μερικά παραδείγματα ενδεικτικά της αρπακόλλας που σε τίποτα δεν διαφέρει από την αρπακόλλα του 2011, του 2012, του 2013, του 2014, του 2015, του 2016, του 2017
Τι ισχύει για τα κριτήρια
«Άλλα είπε στην ομιλία του, άλλα λέει το πρόγραμμα της ΕΛ.Α.Σ.», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον εκτελεστικό αντιδήμαρχο του δήμου Πεκίνου, Xia Linmao
Ο δήμαρχος παρουσίασε το όραμα για την οικονομική ανασύνταξη της πόλης στο Metropolitan Summit
Mήνυμα εκλογικής αντεπίθεσης από την Κρήτη
Από στρατηγός, τέταρτη πολιτική δύναμη της Ιταλίας
H δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του Αντόνιο Κόστα
Ιδιαίτερη αναφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου μισθού στο Δημόσιο
«Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μια Ελλάδα που μόλις έβγαινε από τη δικτατορία, ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ με τέσσερις μεγάλες αρχές»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.