Ελλαδα

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου: Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες

Στο «φως» νέα στοιχεία για τη δράση τους

Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τρομοκρατική επίθεση - Ψυρρή: Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί - Τι ισχυρίστηκαν

Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που, σύμφωνα με τις Αρχές, σχεδίαζαν να χτυπήσουν στόχο εβραϊκού και Ισραηλινού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δύο πακιστανικής καταγωγής κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι ενώπιον του ανακριτή όπου ζήτησαν τον διορισμό συνηγόρου δικηγόρου, καθώς δεν είχαν απευθυνθεί οι ίδιο σε δικηγόρο για την υπεράσπιση τους για να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον διορισθέντα από τον δικαστικό λειτουργό δικηγόρο, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων αποδέχεται ότι είχε προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για το χτύπημα, πλην όμως όπως φέρεται να ισχυρίζεται, λειτουργούσε υπό το καθεστώς φόβου και απειλής, καθώς ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος από το Ιράν με τον οποίο ήταν από το ίδιο χωριό χρησιμοποιούσε κάποια ποινική εκκρεμότητα που είχε. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει πως σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τον φερόμενο ως καθοδηγητή όταν του είπε πως θέλει χτύπημα με νεκρούς.

Όπως ανέφεραν πηγές στην ATHENS VOICE, οι δύο συλληφθέντες δήλωσαν χρήστες ναρκωτικών ουσιών και ισχυρίστηκαν πως δεν σκόπευαν να προβούν σε κάποια πράξη που θα προκαλούσε κακό. Μάλιστα, οι δύο συλληφθέντες, όπως είπαν, προσπάθησαν να αποφύγουν τον «εγκέφαλο» ισχυριζόμενοι πως βρήκαν ένα τρίτο πρόσωπο που δέχθηκε να πραγματοποιήσει την επίθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να «στρατολογήθηκαν» με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια, από άγνωστο μέλος κλάδου των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία σε βάρος αγνώστου για τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Ο «εγκέφαλος» του τρομοκρατικού δικτύου είχε τάξει στους συλληφθέντες εστιατόριο στο Ιράν

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία, αλλά και νέοι διάλογοι βρίσκουν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που οργάνωναν το χτύπημα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο «εγκέφαλος» και οι συνεργάτες του έψαχναν να βρουν τον κατάλληλο οπλισμό και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 15 άτομα για να εκτελέσουν τις εντολές του, ενώ φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση κατά και άλλων εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα. Τα 10 από τα 15 άτομα που σχεδίαζαν να στρατολογήσουν κρατούνται για διοικητική απέλαση, ωστόσο άλλα 4 πρόσωπα θεωρούνται από τις αρχές ύποπτα για την εμπλοκή τους στον σχεδιασμό της τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο «φως» νέοι διάλογοι

Οι Αρχές από την πρώτη στιγμή αναζήτησαν στοιχεία για την υπόθεση, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων. Στους διαλόγους με τον «εγκέφαλο», διαφαίνεται ότι πέρα από τα 15.000 ευρώ που τους είχαν υποσχεθεί για τον κάθε νεκρό, ο επικεφαλής τους έταζε ότι θα συνδράμει για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση εστίασης, ένα εστιατόριο.

Οι διάλογοι των συλληφθέντων με τον καθοδηγητή τους

27χρονος συλληφθείς: Έχω έναν φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ.: πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια.

30χρονος-αρχηγός: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες όπου τα κρατάς.

27χρονος συλληφθείς: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν». Και πώς θα τα μεταφέρω;

«Είχαν κάποιες επαφές και με ομοεθνείς τους και με κάποιους ποινικούς καθώς προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να προμηθευτούν βαρύ οπλισμό», ανέφερε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος είχαν συγκεκριμένες εντολές από τον καθοδηγητή τους από το Ιράν, που τους έταζε χρήματα προκειμένου να στρατολογήσουν και άλλους:

27χρονος: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο όπου θα είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα.

30χρονος-αρχηγός: Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δύο, είτε τρία και πες τους το έξω απ' τα δόντια: για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 15.000 ευρώ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;

27χρονος: Θα γίνει, σ' το υπόσχομαι, και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.