Ελλαδα

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για την αποτροπή χτυπήματος στου Ψυρρή

«Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο: Συγχαρητήρια σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ για την εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις

Με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συγχαίρει την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ «για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον εβραϊκών στόχων σε πολυσύχναστη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και στην παράλληλη σύλληψη και εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών στη χώρα μας».

«Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στο μεθοδικό έργο και στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΣΕ, που με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια του «για τις συντονισμένες προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο χάρη στο οποίο σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών της χώρας και την ασφάλεια των επισκεπτών της».

«Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί παράλληλα μία σαφή απάντηση της χώρας μας ενάντια στην τρομοκρατία και ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών», σημειώνει το ΚΙΣΕ, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής».

Την ίδια ώρα νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον τρόπο δράσης των δύο συλληφθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ATHENS VOICE, οι δράστες δεν είχαν θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις για να πραγματοποιήσουν την επίθεση τους, αλλά λειτουργούσαν με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον τους. Σύμφωνα με ορισμένα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που εντόπισαν οι αστυνομικοί, για κάθε νεκρό Ισραηλινό, οι τρομοκράτες θα πληρωνόντουσαν 15.000 ευρώ.

Ο τρόπος δράσης τους, όπως προκύπτει από τα ίδια μηνύματα που αντάλλαξαν με τον εγκέφαλο της τρομοκρατικής οργάνωσης, ήταν συγκεκριμένος. Αρχικά θα χτυπούσαν με αέριο και εν συνεχεία, θα χρησιμοποιούσαν είτε εκρηκτικά, είτε αυτόματα όπλα για να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν. Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, που ήταν αυτές που ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές, ήταν συγκεκριμένες. Βάσει αυτών, κατάφεραν να εντοπίσουν σε σύντομο χρόνο τους υπόπτους, τους οποίους έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Για να αποφευχθεί η τρομοκρατική ενέργεια, η οποία όπως σχεδιαζόταν θα λάμβανε χώρα στις 5 Απριλίου, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τους δύο Πακιστανούς για παράνομη είσοδο - διαμονή στη χώρα μας, αφού δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα εισόδου και παραμονής.

Οι Αρχές κατέσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αφού τα ανέλυσαν, εντόπισαν το σχέδιο των τρομοκρατικών επιθέσεων και ακολούθησαν έρευνες στη Ζάκυνθο και στη Σκάλα Λακωνίας στις περιοχές, δηλαδή, όπου οι δύο τρομοκράτες διέμεναν προτού ετοιμάσουν το σχέδιο της τρομοκρατικής επίθεσης. Σε αυτές τις περιοχές αναζητούνται έως και αυτήν την ώρα ομοεθνείς τους τούς οποίους προσπάθησαν να προσηλυτίσουν, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν το σχέδιό τους.