Ελλαδα

Ο φράκτης του Έβρου 35 χιλιόμετρα plus

Ο καβγάς για το «πάπλωμα» της επέκτασης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο φράκτης του Έβρου
@Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον Έβρο ο πρωθυπουργός - Θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επέκταση του φράχτη - Θα προηγηθεί επίσκεψή του στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί

Την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης το πρωί θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής - επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου.

Στη «μάχη» των εκλογών και ο φράχτης του Έβρου

Πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης έγινε το μεταναστευτικό και ο φράχτης στον Έβρο, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, αρχικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης εισηγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο να σταματήσει η χρηματοδότηση για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  «Ηχηρό "όχι" της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας και Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», έγραψε την Τετάρτη στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης ήρθε από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη, έγραψε στο Facebook ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το χάος στο μεταναστευτικό.

Μετά τον Γιάννη Οικονόμου, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που ξεκαθάρισε πως είναι απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ήδη έχουν κατασκευαστεί 37,5 χλμ., και αύριο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρεθούν στον Έβρο για να υπογραφεί η σύμβαση ακόμα 35 χλμ., τα οποία χρηματοδοτούνται με 100 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την τροπολογία που εισηγήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης -ο οποίος επιχειρεί να μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή του φράχτη-, είπε: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη στάση του κ. Παπαδημούλη, παίρνει μια απαράδεκτη θέση σε ένα κρίσιμο θέμα ασφάλειας και απλώς είναι σταθερός στη λογική "στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα" και στη στεριά, όπου υπάρχουν, είναι ξέφραγο αμπέλι. Αν κρατήσουν τον κ. Παπαδημούλη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά. Ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας και κρατά μια συμπεριφορά που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crjggqrq8syh)

Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης έφεραν συνέχεια στο θέμα εκ νέου από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που επιμένει στη στάση του και σχολίασε την ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Σταματήστε επιτέλους τα Fake News και την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα. Η δήθεν "τροπολογία Παπαδημούλη" είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου και την ψήφισε και το μισό ΕΛΚ. Περιλαμβάνεται σε έκθεση που εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 2 κατά και 2 λευκά. Ψηφίστηκε δηλαδή και από το ΕΛΚ!».

Το πινκ πονκ συνεχίστηκε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Οικονόμου να επανέρχεται και να εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το 2015 το 75% των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη περνούσε μέσα από την Ελλάδα, ενώ το 2022 μόλις το 5% διέρχεται μέσα από τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Δημήτρη Παπαδημούλη και στην τροπολογία που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου για υπογράμμισε πως πρόκειται για «συνέχεια της διατύπωσης του κ. Τζανακόπουλου ότι ο φράκτης στον Έβρο είναι παράνομος. Η πρόθεση της αντιπολίτευσης είναι σαφέστατη, να επανέλθει η χώρα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην κατάσταση χάους που ζούσαμε επί των ημερών τους».

Μητσοτάκης: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει

Μέρος στην πολιτική αντιπαράθεση πήρε και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Γέρακα, ο οποίος έκανε σαφές ότι «με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει».

«Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που τη στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της. Μόλις χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία που ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλώς κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη ημέρα. Και σε όλους αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που μας είπαν "η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα", τους απαντώ λέγοντάς τους δύο πράγματα: Πρώτον, ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης, η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει πια τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Όμως, και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφτεί την Παρασκευή τον Έβρο για την υπογραφή επέκτασης του φράχτη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ