Πολιτικη & Οικονομια

Πού ψηφίζω στις εκλογές: Μάθετε με λίγα κλικ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω - Μάθετε με λίγα κλικ
© EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκλογές 2023: «Πού ψηφίζω;» - Μάθετε με λίγα κλικ στην εφαρμογή του Yπουργείου Εσωτερικών

Με λίγα κλίκ μέσα από την ιστοσελίδα του Yπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν στις 21 Μαΐου.

Στις εθνικές εκλογές 2023 μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τις 31/12 του έτους των εκλογών). Οι πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο του δήμου τους και να διατηρούν το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή να μην έχει επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε με λίγα κλικ

  • Μπαίνετε στη διεύθυνση ΕΔΩ.
  • Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.
  • Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
  • Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.
Πού ψηφίζω στις εκλογές: Μάθετε με λίγα κλικ

Στις εκλογές του 2023 θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού. Βασική προϋπόθεση είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δυο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και να έχουν κάνει φορολογική δήλωση. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές χωρίς σταυρούς, απλά με το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Ως ετεροδημότης ορίζεται εκείνος που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος. Δηλαδή όταν κάποιος δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, δεν ψηφίζει τους υποψήφιους στον δήμο ή την περιφέρεια όπου διαμένει αλλά τους υποψήφιους της περιοχής στην οποία είναι δημότης.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών για να πραγματοποιηθεί εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους προκειμένου κάποιος να ψηφίσει ως ετεροδημότης, το μόνο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να υποβάλλει την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου ΕΔΩ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ